Majör depresyon ile narsisistik kişilik bozukluğu arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between major depression and narcisistic personality
- Tez No: 663456
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Majör depresyon bozukluğu, narsisistik kişilik bozukluğu, kırılgan narsizm, büyüklenmeci narsizm, anksiyete bozukluğu, Major depression disorder, narcissistic personality disorder, fragile narcissism, grandiose narcissism, anxiety disorder
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma majör depresyon bozukluğu tanısı konulmuş, 17-60 yaş arası şizofreni ve psikoz hastası olmayan 57 kadın, 56 erkek olmak üzere toplam 113 kişi üzerinde yapılmıştır. Araştırmada sosyodemografik bilgi formu, beş faktör narsisizm ölçeği kısa formu, Beck anksiyete ölçeği ve Beck depresyon envanteri kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda beş faktör narsisizm ölçeği ile Beck anksiyete ölçeği (p=0,010) ve Beck depresyon envanteri (p=0,011) arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur. Beş faktör narsisizm ölçeğinin alt ölçeklerinden olan kırılgan narsizm alt ölçeği ile büyüklenmeci narsizm(p=0,002), Beck anksiyete ölçeği(p=0,001) ve Beck depresyon envanteri (p=0,001) arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuş iken Büyüklenmeci narsizm alt ölçeği ile Beck anksiyete ölçeği ve Beck depresyon envanteri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Ayrıca Beck anksiyete ölçeği ile Beck depresyon envanteri (p=0,001) arasında da istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur. Kullanılan ölçeklerin birbirleri olan ilişkisinin sosyodemografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği yönünde araştırma yapıldığında sadece Kırılgan narsizm alt ölçeği ile cinsiyet boyutunda istatistiksel açıdan anlamlı fark çıkmıştır ve kadınların aldığı puan erkeklerden daha yüksek (p=0,008)bulunmuştur. Beck anksiyete ölçeği açısından ise medeni durum (p=0,044), iş durumu (p=0,001), gelir durumu (p=0,013) ve yaşanılan yer (p=0,037) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Beck depresyon envanteri için ise sadece iş durumu (p=0,001) boyutunda aralarında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Bu bulgular sonucunda majör depresyon bozukluğu ile narsisistik özellikler ve anksiyete bozukluğu arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşıldığından majör depresyon bozukluğunun teşhis ve tedavisinde narsisistik bozukluk ve anksiyete bozukluğu mevcudiyetinin de araştırılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted with a total of 113 people; 57 women and 56 men, who were diagnosed with major depression disorder, between the ages of 17 - 60 who do not have schizophrenia or psychosis. Sociodemographic information form, five factor narcissism scale short form, Beck anxiety scale and Beck depression inventory were used in the study. As a result of the study, a statistically significant relationship was found between the five-factor narcissism scale and the Beck anxiety scale (p = .010) and the Beck depression inventory (p = .011). There is a significant relationship between the fragile narcissism subscale, which is one of the subscales of the five narcissism scales, and the Beck anxiety scale (p = .010) and the Beck depression inventory (p = .011) and grand narcissism (p = .002), However, there was no significant relationship between the grandiose narcissism subscale and the Beck anxiety scale and the Beck depression inventory. There is also another significant relationship between Beck anxiety scale and Beck depression inventory (p = .001). When research was conducted to determine whether the relationship between the scales used differs according to sociodemographic characteristics, a statistically significant difference was found only in the Fragile narcissism subscale and the gender dimension. Women scored higher than men (p = .008). On the Beck anxiety scale, there was a significant difference between marital status (p = .044), job status (p = .001), income status (p = .013), and place of residence (p = .037). For the Beck depression inventory, only the work status (p = .001) dimension shows differences. Since the relationship between the major depression disorder and narcissistic characteristics and anxiety disorder was reached, it was concluded that the presence of narcissistic disorder and anxiety disorder would be appropriate to be investigate comorbidity.