'Carotid body' paraganglioma ve 'carotid body' paragangliomayı taklit eden lezyonların ayırıcı tanısı
Differential diagnosis of 'carotid body' paraganglioma and lesions mimic 'carotid body' paraganglioma
- Tez No: 663480
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KIRIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Carotid Body, Paraganglioma, Radyoloji, Lateral Boyun Kitleler, Carotid Body, Paraganglioma, Imaging, Lateral Neck Masses
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Baş ve boyun paragangliomaları, karotis bifurkasyon gibi yüksek morbidite ve mortalite risklerine neden olabilen kritik anatomik bölgelerde bulunur. Güncel literatürde boyun kitlelerinin radyolojik özellikleri ve vasküler anomaliler hakkında çok sayıda makale bulunurken, CBP'yi taklit eden lezyonlarla ilgili yayınlar çoğunlukla olgu sunumu şeklindedir. Bu kritik anatomik bölgeden kaynaklanan CBP ve diğer lezyonların ayırıcı tanısına objektif kriterlerle katkıda bulunmayı hedefliyoruz. CBP-TEL grubunda 3 VP, 1 TPK, 1 TKM, 1 ET, 1 VM, 1 AS, 1 CoP, 1 TD-YCR tanımladık. Demografik özellikler, semptomlar, bulgular, USG ve MR özellikleri, eşlik eden lenfadenopati sayısı, intraoperatif kan kaybı, operasyon süresi ve hastanede kalış süresi bakımından CBP ve CBP-TEL grubunu karşılaştırdık. Preoperatif CBP sınıflaması için ICA temas derecesi ile ilişkili MR sınıflandırmasını kullandık(TipI 270°). İki grup arasında ağrı, kulak çınlaması, Fontaine bulgusu ve üfürüm açısından istatistiksel olarak önemli farklılık bulunurken salınımda, pulsasyon açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. USG'de ekojenite ve MR'da intensite özelliklerinde, Lyre işareti, tuz-biber görünümü, ICA'nın arkaya yer değiştirmesi, ECA'nın öne yer değiştirmesi, CCA temasının varlığı, eşlik eden lenfadenopati sayısı, intraoperatif kan kaybı, iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık vardır. 'MR ortalama hacim- ICA temas derecesine göre sınıflandırma', 'CCA temas varlığı-ICA temas derecesine göre sınıflandırma' ve 'MR ortalama hacim-CCA temas varlığı' açısından korelasyon analizi yapıldı ve CBP-TEL grubunda korelasyon yokken, CBP grubunda istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. CCA temasının nedenlerini ve karotid arterlerin itilme özelliklerini; CBP ve LM-CBP'nin doğal büyüme paterni hipotezi ile açıkladık. Bu bulgular sonucunda özellikle radyolojik özellikler ve semptomlardan hastanede kalış süresine kadar olan veriler bize CBP tanısı koymada objektif kriterler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Head and neck paragangliomas are located in critical anatomic regions where can cause high morbidity and mortality risks, such as carotid bifurcation. In the recent literature, while lots of articles about imaginig characteristics of neck masses and vascular anomalies are present, publications about lesions mimic CBP are mostly contain case reports. We aim to contribute differential diagnosis of CBP and the other lesions originated from this critical anatomic location with objective criterias. 3 vagal paraganglioma, 1 thyroid papiller carcinoma, 1 lympathic metastasis of thyroid carcinoma, 1 ectopic thyroid, 1 venous malformation, 1 ancient schwannoma, 1 composite paraganglioma, 1 thrombosed vessel and foreign body reaction cases were defined in the lesions mimic CBP group. We compared two groups with demographic characteristics, symptoms, signs, USG and MR characteristics, accompanied number of lympadenopathy, intraoperative blood loss, operation time and hospitalisation period. We used the MR classification associated ICA contact degree (Tip I 270°).While there are statistically significant differences are founded in pain, tinnitus, Fontaine sign and bruit, there is no statistically significant difference in pulsation between two groups. In USG echogenicity and MR intensity characteristics, Lyre sign, salt-pepper apperance, ICA displacement to posterior, ECA displacement to anterior, presence of CCA contact, accompanied number of lympadenopathy, intraoperative blood loss, there are statistically significant differences between two groups are founded. Correlations in 'MR mean volüme- ICA contact degree associated classification', 'MR presence of CCA contact- ICA contact degree associated classification' and 'MR mean volüme- presence of CCA contact' are analysed in both groups. While there is no correlation in lesions mimic CBP group, statistically significant correlation is founded in CBP group. We explained the causes of presence of CCA contact and characteristics of displacements of carotid arteries with natural growth patern hypothesis of CBP and LM-CBP. As a result of these findings, especially radiologic characteristics and datas of from symptoms to hospitalisation period provide us objective criterias for diagnosing CBP.