Karaciğer biyopsisi yapılmış hastaların karaciğer görüntüleme-raporlama ve veri sistemine (LI-RADS) göre değerlendirilmesi
Evaluation of patients with liver biopsy according to the liver imaging-reporting and data system (LI-RADS)
- Tez No: 663600
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPEREN KAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, LIRADS, ACR, AASLD, Hepatocellular carcinoma, LIRADS, ACR, AASL
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız, karaciğer biyopsisi yapılan ve histopatolojik tanısı mevcut olan hastaların LIRADS raporlama sistemine göre değerlendirilmesi; LIRADS sisteminin histopatolojik verilerle tutarlılık derecesini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Karaciğer biyopsisi sonucu histopatolojik tanısı mevcut olan ve ayrıca dinamik görüntülemeleri bulunan 123 vaka LIRADS radyolojik raporlama sistemine göre değerlendirilmiştir. LIRADS major özellikleri, LIRADS' ın Hepatoselüler kanseri (HSK) ve Hepatosellüler kanser dışı kanserleri dışlama ve öngörmedeki başarısı değerlendirilmiştir. Bulgular: LIRADS raporlama sisteminin major özellikleri olan APHE (arteryal fazda kontrastlanma ) HSK ' da % 94,7, wash-out %84,2, kapsül %89,2, eşik büyüme % 31,6 oranında saptanmıştır. LR-M kategorisine alınan tüm hastaların histopatolojisi de HSK dışı malignite gelmişti. LR-5 grubunda değerlendirilmiş tüm hastalar 1 olgu hariç HSK tanısı almıştı. HSK tanısı almamış o 1 olguda da multiple lezyon varlığı nedeniyle uygun alandan biyopsi alınmamış olabilir. LR-3 ve LR-4 grubundaki hastaların histopatolojik ayırıcı tanı yelpazesi oldukça geniş olarak saptanmıştır. Sonuç: LIRADS'a uygun yapılan lezyon/anormal görüntüleme alanının karakterizasyonunun; histopatolojik verilerle tutarlılığı ve duyarlılığı oldukça yüksek olarak saptanmıştır. LIRADS sisteminin eğitilmesi, yaygınlaşması ve uygulanması bu raporlama sisteminin tutarlılığı ve duyarlılığını artıracaktır. Çalışmamıza göre LR-3 ve LR-4 sınıflarında geniş ayırıcı varlığı nedeniyle bu olguların daha titizlikle değerlendirilmesi ve multidisipliner yaklaşımın son derece yararlı olacağını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background/aims: The aim of the study is to evaluate patients with liver biopsy and histopathological diagnosis according to the LIRADS reporting system and to determine the degree of consistency of the LIRADS system with histopathological data. Material and Methods: Histopathological result of liver biopsy and dynamic imaging was present of 123 cases were evaluated according to the LIRADS radiological reporting system.Major features of LIRADS, the success of LIRADS in excluding and predicting Hepatocellular cancer (HCC) and non-hepatocellular cancer were evaluated. Results: The major features of the LIRADS, APHE (enhancement in arterial phase), were 94.7%, wash-out 84.2%, capsule 89.2%, and threshold growth 31.6% in HCC. The histopathology of all patients included in the LR-M category also had non-HCC malignancy. All patients evaluated in the LR-5 group were diagnosed with HCC, except for one patient. In that one patient who wasn't diagnosed with HCC, biopsy may not have been taken from the appropriate area due to the presence of multiple lesions. The histopathological differential diagnosis range of the patients in the LR-3 and LR-4 groups was found to be quite wide. Conclusion: Characterization abnormal imaging area made in accordance with LIRADS; Its consistency and sensitivity with histopathological data was found to be quite high. Training, dissemination and implementation of the LIRADS will increase the consistency and sensitivity of this reporting system. According to our study, we suggest that due to the wide differential diagnosis presence in the LR-3 and LR-4 classes, these cases should be evaluated more carefully and a multidisciplinary approach would be extremely beneficial.