Güneydoğu Anadolu Bölgesi amatör ve profesyonel futbolcularda egzersiz sonrası kullanılan toparlanma teknikleri ve toparlanma bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of recovery techniques and recovery knowledge levels after exercise in the Southeastern Anatolia Region for amateurs and professional football players
- Tez No: 663696
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK EROĞLU KOLAYİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Bölgesi, amatör, profesyonel, futbolcu, toparlanma, STBT, Southeastern Anatolia Region, amateur, professional, footballer, recovery, STBT
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki amatör ve profesyonel futbolcuların antrenman sonrası kullandığı toparlanma yöntemleri ve toparlanma bilgi düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve civar illerde bulunan (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Mersin) 45 futbol takımı içerisinden aktif şekilde futbol hayatını sürdüren 57 profesyonel futbolcu (X̄yaş:26.15, ±4.68) ve 121 amatör futbolcu (X̄yaş:25.90±6.44) olmak üzere 18 ile 58 yaş arasında değişen toplam 178 futbolcudan oluşmuştur. Futbolcuların tanımlıyıcı bilgilerini, uyku, beslenme, sigara, alkol ve sıvı alım durumlarını ve kullandıkları toparlanma yöntemlerini sorgulayan bir anket ile birlikte Aydemir (2020) ve arkadaşlarının hazırladığı toparlanma bilgi düzeyini ölçen 14 soruluk Sporda Toparlanma Bilgi Tesi (STBT) tüm sporculara uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, değişkenler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla t testi ve ANOVA, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi SPSS 20.00 yazılımında yapılmıştır. Anket verilerine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla kullanılan toparlanma yöntemi pasif toparlanma yöntemidir. Amatör futbolcuların %84,4'ü, profesyonel futbolcuların %93'ü pasif toparlanma tekniğini kullanmaktadır. Pasif toparlanma tekniğini sırasıyla masaj (A:%62, P:%77,2), aktif toparlanma (A:%60,3, P:%73,7) ve besin ve ergojenik takviyeler (A:%43, P:%57,9) izlemektedir. Bu teknikler kullanımı pratik, ekonomik, kolay ulaşılabilir olması ve bilinmelerinden dolayı diğer tekniklere göre daha çok tercih edilmektedir. Araştırma sonucuna göre STBT puanı profesyonel futbolcuların X̄STBT:74.87±16.57 amatör futbolcuların X̄STBT 71.95±15.94 olarak tespit edilmiştir, amatör futbolcuların eğitim düzeyleri ve ekonomik durumları ile STBT puanları arasında anlamlı farklılık görülürken (p0.05). Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde profesyonel futbolcular antrenör, doktor, fizyoterapist, diyetisyen, tesis, ekipman gibi bilgiye doğrudan ulaşmamızda etkili olan bu faktörlere kolayca ulaşarak eğitim düzeyi düşük olsa bile toparlanma hakkında kolayca bilgi sahibi oldukları söylenebilir. Ancak amatör futbolcuların bu tip imkanlara sahip olmadıkları eğitim düzeyleri ve ekonomik durumlarına göre STBT'den aldıkları puanlar farklılık gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the recovery methods and the levels of recovery knowledge of the amateur and professional football players after training in the Southeastern Anatolia Region. The data of the study is collected from 57 professional football players (X̄age: 26.15, ± 4.68) and 121 amateur football players (X̄age: 25.90 ± 6.44), a total of 178 football players between the age of 18 and 58. A questionnaire called STBT prepared by Aydemir which is questioning the descriptive information of players, their sleep patterns, smoking and alcohol habits, fluid intake patterns as well as the recovery methods they use. The questionnaire has 14 questions which measures the level of recovery knowledge and which was applied to all players. T test and ANOVA were used to determine the differences between descriptive statistics and variables in the data analysis. In addition, Pearson Product Moments correlation analysis was performed in SPSS 20.00 software to determine the relationship between variables. According to the survey data, the most used recovery method in the Southeastern Anatolia Region is the passive recovery method. 84.4% of amateur football players and 93% of professional football players use the passive recovery technique. Using passive recovery technique, respectively massage (A: 62%, P: 77.2%), active recovery (A: 60.3%, P: 73.7%) and nutritional and ergogenic supplements (A: 43%, P:%). 57.9). These techniques are preferred more than other techniques because of their practical, economical, easily accessible and known use. According to the results of the research, the STBT score of professional football players was found to be X̄STBT:74.87 ± 16.57 and for amateur football players was X̄STBT 71.95±15.94. While there was a significant difference between the education levels and economic status of amateur football players and their STBT scores (p 0.05). It can be said that professional football players can easily access information and specialists such as trainers, doctors, physiotherapists, dieticians, facilities, equipment, etc., and they can easily learn about recovery even if the education level is low. However, it is seen that amateur football players do not have such opportunities and their scores from STBT differ according to their education level and economic status.