Türkiye'deki tartışmalar bağlamında Teoman Duralı'nın medeniyet anlayışı
Teoman Duralı's understanding of civilization in the context of discussions in Turkey
- Tez No: 663800
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ MEHDİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Medeniyet, Batı medeniyeti, Doğu medeniyeti, İngiliz-Yahudi medeniyeti, din, siyaset, kültür, ideoloji, Civilization, Western civilization, Eastern civilization, British-Jewish civilization, religion, politics, culture, ideology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
'Türkiye'deki Tartışmalar Bağlamında Teoman Duralı'nın Medeniyet Anlayışının Yeri' başlıklı bu çalışmada medeniyet kavramı; din, siyaset, kültür gibi konular ile harmanlanarak ele alınmaya çalışılmıştır. Teoman Duralı'nın eserlerinde ele aldığı medeniyet kavramı; Arnold J. Tonybee, Samuel P. Huntington, Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör, Nurettin Topçu ve Cemil Meriç'in medeniyet kavramını ele alışlarının incelenmesi ile açıklanmaya çalışılmıştır. Birbirinden farklı alanlarda uzman olan bu düşünürlerin medeniyet anlayışı kendi ideolojik zeminlerinde bir araya getirilmeye çalışılmıştır. İktisat tarihçisi olan Tonybee'ye göre, medeniyet bir yolculuktur. Bilinen hiçbir medeniyet hayallerine kavuşamamıştır. Batı medeniyeti haricinde en medeni olarak bilinen medeniyetler dahi yıkılmıştır. Ancak Batı'nın da içinde bulunduğu sıkıntılar vardır. Siyaset bilimci olan Huntington'a göre ise Batı medeniyeti karşısında Batılı olmayan medeniyetler tehdit altındadır. Gökalp, Turhan ve Güngör; bilimin esası Batı medeniyetinde olduğuna göre doğal olarak bilimi almak ile yeni bir medeniyete yani Batı medeniyetine girmiş olacağımızı düşünür. Topçu ve Meriç ise Gökalp çizgisinden ayrılan fikir adamlarıdır. Topçu, Batı medeniyetinin karşısına Müslüman Doğu medeniyetini koymaktadır. Ancak Şark'ın çocuklarının Doğu medeniyetini oluşturamadığını ifade etmektedir. Meriç ise geleneği düzgün bir şekilde anlarsak özümüzde var olan medeniyete geri dönüş yapacağımıza inanır. Duralı'ya göre, medeniyet yapısı organik bir yapıdır. Batı medeniyeti yerine Yeni Çağ dindışı Batı Avrupa ile küreselleştirilen Çağdaş İngiliz-Yahudi medeniyeti kavramlarını kullanır. Ona göre günümüzde medeniyetler olmadığı için medeniyetler arasında bir ittifaktan da bahsedilemez. Bugün varlığını sürdüren tek bir medeniyet vardır: O da İngiliz-Yahudi medeniyetidir.
Özet (Çeviri)
In this study titled“The Place Of Teoman Duralı's Understanding Of Civilization In the Context Of Discussion In Turkey”, it has been tried to be handled the concept of civilization by blending with subjects such as religion, politics and culture.This study on the concept of civilization that Teoman Duralı deals with in his works has been tried to be explained by the approaches to the concept of civilization by Arnold J. Tonybee, Samuel P. Huntington, Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör, Nurettin Topçu and Cemil Meriç. The civilization understanding of these thinkers, who are experts in different fields, has been tried to be brought together on their own ideological grounds. According to Arnold, an economic historian, civilization is a journey. No known civilization has ever achieved its dreams. Even the most civilized civilizations, except from Western civilization, were destroyed. However, there are some problems of the West. According to the political scientist Huntington, non-Western civilizations are under threat against Western civilization. Gökalp, Turhan and Güngör think that as the essence of science is in the Western civilization, we will have entered a new civilization, namely the Western civilization, by taking science, naturally.Topçu and Meriç are intellectuals who differ from the Gökalp line. Topçu defends the Muslim Eastern civilization against the Western civilization. However, he also states that the children of the Orient could not form the Eastern civilization. Meriç believes that if we understand the tradition properly, we will return to the civilization that exists in our essence. According to Durali, the civilization has an organic structure. He uses the concepts of Contemporary British Jewish civilization globalized with New Age Secular Western Europe instead of Western civilization. According to him, since there are no civilizations today, it is not possible to talk about an alliance between civilizations. There is only one civilization that still survives today: the British Jewish civilization.