Evli bireylerde evlilik uyumu ve aşk tutumunun psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisi
The effect of marital adjustment and love attitude onpsychological well-being in married individuals
  1. Tez No: 663938
  2. Yazar: DİLARA DÜNGER MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşk biçimleri, Evlilik uyumu, Psikolojik iyi oluş, Love attitude, Marital adjustment, Psyhological well-being
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada amaç, evli bireylerde aşk tutumlarının ve evlilik uyumunun, psikolojik iyi oluş düzeyine etkisi olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini, 227 evli kadın ve 168 evli erkek olmak üzere 395 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara sosyo-demografik özellikleri öğrenmek üzere,“Demografik Bilgi Formu”, evli bireylerde psikolojik iyi oluş düzeyini değerlendirmek için“Evli Kadınlar Ve Erkekler İçin Psikolojik İyi Oluş Ölçeği Türkçe Formu”, evli bireylerde evlilik uyumunu değerlendirmek için“Yakın Doğu Evlilik Uyum Ölçeği”ve aşk biçimlerini öğrenmek için“Aşk Tutumları Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Analizde, Bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve regresyon uygulanmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında, yapılan regresyon analizine göre evlilik uyumu arttıkça psikolojik iyi oluş düzeyinin de arttığı görülmüştür. Aşka ilişkin tutumlara bakıldığında ise tutkulu aşkın ve arkadaşça aşkın artmasının psikolojik iyi oluş düzeyini arttırdığı ve sahiplenici aşkın artmasının ise psikolojik iyi oluşu azalttığı bulunmuştur. Bu araştırmada ek olarak çeşitli sosyo-demografik özelliklerin, aşk tutumu, evlilik uyumu ve psikolojik iyi oluş düzeyi ile olan ilişkisi de incelenmiştir. Bu analizlerde bazı sosyo-demografik özellikler ile ilgili anlamlı ilişkilere ulaşılırken, bazılarında anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Psikolojik iyi oluş puanlarına bakıldığında kadınların psikolojik iyi oluş düzeyinin erkeklere göre düşük olduğu, 20 yıldan daha uzun süredir evli olan bireylerin daha az süredir evli olan bireylere göre psikolojik iyi oluş puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Evlilik uyumuna bakıldığında, 0-10 yıl arası evli olanların evlilik uyumlarının, daha uzun süredir evli olanlara göre yüksek olduğu, çocuğu olmayanların çocuğu olan evli bireylere göre evlilik uyumunun daha yüksek olduğu, çocuk sayısı değişkenine bakıldığında 3 çocuklu bireylerin evlilik uyumunun, daha az sayıda çocuğu olan katılımcılara göre düşük olduğu ve psikiyatrik destek almayan bireylerin psikiyatrik destek alan bireylere göre uyum düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Aşka ilişkin tutumlardan oyun gibi ve özgeci aşk türlerinde erkeklerin puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Özgeci aşk türünün 20 yıldan fazla süredir evli olan bireylerde, daha az süredir evli olanlara göre daha yüksek puan aldığı görülmüştür. Çocuk sahibi olup olmama değişkenine göre tutkulu aşk düzeyi, çocuk sahibi olmayan katılımcılarda çocuk sahibi olan katılımcılara göre yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether love attitudes and marital adjustment affect psychological well-being of married individuals. The sample of the study consists of 395 participants, 227 married women and 168 married men. In the study,“Demographic Information Form”was used to learn demographic characteristics of the participants,“Psychological Well-being Scale for Married Women and Men”to evaluate psychological well-being of married individuals,“Near East Marriage Adjustment Scale”to evaluate marital adjustment in married individuals.“Love Attitudes Scale”was applied to learn the types of love. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS 22.0 program. Independent t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation analysis were used in the analysis. Looking at the findings of the study, it was seen that the psychological well-being level increased as the marital adjustment increased according to the regression analysis. When looking at love attitudes towards love, it was found that the increase of passionate love(eros) and friendly love(storge) increases the level of psychological well-being and the increase of possessive love(mania) decreases psychological wellbeing. In this study, the relationship of various demographic characteristics with love attitude, marital adjustment and psychological well-being was also examined. In these analyzes, significant results were obtained in relation to some features, and no significant difference was found in some of them. When psychological well-being scores were examined, it was found that the psychological well-being level of women was lower than that of men, and individuals who had been married for more than 20 years had higher psychological well-being scores than those who had been married for less. Considering the marital adjustment, ıt was seen that the marital adjustment of those married between 0-10 years is higher than those who have been married for a longer time, those who do not have children have higher marital adjustment than married individuals who have children. When the child count variable is considered, the adjustment of individuals with 3 children is lower than that of participants with less; and the adjustment levels of individuals who do not receive psychiatric support are higher than those who receive psychiatric support. Looking at the love attitudes, it was found that men had higher scores in altruistic and playful love types. It has been found that the altruistic type of love scores are higher in individuals who have been married for more than 20 years than those who have been married for less. According to the variable of having children or not, the level of passionate love(eros) is higher in participants who do not have children than those who have children.