Gebelik sırasında geçirilen obstetrik olmayan cerrahi sonrası olumsuz maternal ve fetal sonuçlar: Tersiyer bir merkezin beş yıllık sonuçları
Adverse maternal and fetal outcomes after non-obstetric surgery during pregnancy: five year's experience of A tertiary center
  1. Tez No: 663943
  2. Yazar: ASYA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelikte cerrahi, non-obstetrik cerrahi, gebelikte laparoskopi, Surgery during pregnancy, non-obstetric surgery, laparoscopy during pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Gebelik sırasında geçirilen obstetrik olmayan cerrahinin güvenli olup olmadığı tartışmalıdır. Cerrahi yapılan gebelerin gebelik ve neonatal sonuçları ile ilgili sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, merkezimizde gebelikle ilgili olmayan cerrahi uygulanan gebe hastaların cerrahi sonrası olumsuz maternal, fetal ve obstetrik sonuçlarını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda kliniğimizde son 5 yılda (Ocak 2015-Ağustos 2020) non-obstetrik cerrahi yapılan 61 gebe hasta retrospektif değerlendirildi. Hasta bilgilerine elektronik sistem ve arşiv dosyalarından ulaşıldı. Hastaların demografik özellikleri, cerrahi yapılan hafta, takipleri, gebelik ve neonatal sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 27,9±4,42 cerrahi yapılan gebelik haftası ortalama 17,7±11,3 idi. Cerrahi endikasyonlar arasında en sık neden 45 hasta ile (%75) apandisit, ikinci neden 5 hasta ile (%8,3) adneksiyal torsiyon olarak saptandı ve bunu 5 hasta ile (%8,3) over kistine eşlik eden torsiyon izledi. Gebelerin %88,3'üne acil cerrahi yapıldı. Ortalama hastanede kalış süresi 3,3±3,2 gün, doğuma kadar geçen ortalama hafta 21,1±8,6 idi. Gebelerin ortalama doğum haftası 37,8±2,8 idi. Acil cerrahi yapılan hastalarda laparotomi tercihi laparoskopiye göre anlamlı olarak yüksek bulundu (P=0.007). Laparotomi ve laparoskopi grubunda gebelik sonuçları ve neonatal sonuçlar açısından fark saptanmadı. Sonuçlar: Gebelikte geçirilen non-obstetrik cerrahi olumsuz gebelik ve neonatal sonuçlarda artışa yol açmamaktadır. Ayrıca cerrahi şeklini değerlendirdiğimizde; laparotomi ve laparoskopi yapılan gruplar arasında gebelik ve neonatal sonuçlar açısından fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is controversial that non-obstetric surgery during pregnancy is safe. There are a limited number of studies on pregnancy and neonatal outcomes of pregnant women who underwent surgery up to now. Material and methods: In this study, we retrospectively evaluated 61 pregnant patients who underwent non-obstetric surgery in our clinic between January 2015 and August 2020. The data was obtained from the system and archive files. The demographic characteristics of the patients, the gestational age they underwent surgery, type of surgery, obsteric, and neonatal outcomes were recorded. Results: The mean age of the patients was 27.9±4.42, and the mean gestational age during surgery was 17.7±11.3. The most common indications for surgery were appendicitis (45 patients, 75%), adnexal torsion (5 patients, 8.3%), and torsion of the ovarian cyst (5 patients, 8.3%). Emergency surgery was performed to 88.3% of the pregnant women. The mean duration of hospital stay was 3.3±3.2 days, time period until delivery was 21.1±8.6 weeks, and gestational age at birth was 37.8±2.8 weeks. Laparotomy was preferred significantly higher than laparoscopy in a need of emergency surgery (P=0.007). There was no difference in pregnancy outcomes and neonatal outcomes between laparotomy and laparoscopy groups. Conclusions: Surgery during pregnancy may not related to adverse pregnancy outcomes. There was no difference between laparoscopy and laparotomy group in terms of pregnancy and neonatal outcomes.