Profesyonel kulüplerdeki futbol antrenörlerinin mesleki etik ilkelerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An examination of the views of football traners in professional clubs on professional ethical principles
- Tez No: 663964
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DONUK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE MENEVŞE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Etik, Farklılık, Fair-Play, Futbol, Spor Etiği, Coach, Ethics, Diversity, Fair Play, Football, Sports Ethics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Belirtilen kapsamda futbol antrenörlerinin mesleki etik algılarının tespit edilmesi ve bu durumun açıklanması büyük önem taşımaktadır. Etik kavramı spor yöneticiliği alanlarında birçok branşta incelenmiş ancak futbol antrenörleri üzerinde gerçekleştirilmiş bir çalışmaya rastlanmadığından bu araştırmanın konusu bu yönde şekillendirilmiştir. Araştırmanın konusunu futbol antrenörleri ve etik oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki profesyonel futbol antrenörlerinin mesleki etik ilkelere uyma düzeylerinin çeşitli demografik özelliklere göre değişkenlik gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Futbol antrenörlerinin etik algılarını tespit etmeye yönelik gerçekleştirilmiş olan bu araştırma literatürde ilk olma özelliği açısından oldukça önemlidir. Ayrıca futbol antrenörlerinin tüm meslek gruplarında olduğu gibi mesleki etik unsurlarına olan hassasiyetleri de bu araştırma ile belirlenmiş olacaktır. Belirtilen bu durum çalışmanın önemini arttırmaktadır. Belirtilen sebepler ve işlemler sonucunda araştırmanın örneklemini toplamda 439 profesyonel futbol antrenörü oluşturmuştur. Gerçekleştirilen araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Profesyonel futbol antrenörlerinin etik algılarını belirleyebilmek adına anket aracılığı ile toplanan veriler SPSS paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. SPSS programı aracılığı ile tanımlayıcı istatistik tabloları oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen çeşitli analiz teknikleri sonucunda profesyonel futbol antrenörlerinin etik düzeylerinin oldukça yüksek olduğu ve farklı demografik özellikler genelinde herhangi bir değişime maruz kalmadığı tespit edilmiştir. Her seviyede ve her türlü demografik özelliğe sahip profesyonel futbol antrenörlerinin etik düzeyleri oldukça yüksek olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is of great importance to determine the professional ethical perceptions of football coaches and to explain this situation. The concept of ethics has been studied in many branches of sports management, but since there is no study on football coaches, the subject of this study has been shaped in this direction. The subject of the research is football coaches and ethics. The aim of this study is to abide by the professional ethics of the level of professional football coach in Turkey examined whether there is a variability based on various demographics. This research, which was carried out to determine the ethical perceptions of football coaches, is very important in terms of being the first in the literature. In addition, the sensitivity of football coaches to professional ethics elements, as in all professional groups, will be determined by this research. This situation increases the importance of the study. As a result of the stated reasons and procedures, a total of 439 professional football coaches constituted the sample of the study. Survey technique was used as a data collection tool within the scope of the research. In order to determine the ethical perceptions of professional football coaches, the data collected through the questionnaire were analyzed using the SPSS package program. Descriptive statistics tables were created through the SPSS program. As a result of various analysis techniques, it has been determined that professional football coaches have a very high ethical level and are not exposed to any change across different demographic characteristics. Ethical levels of professional football coaches at all levels and with all kinds of demographic characteristics are determined to be quite high.