Maaş ve ücret haczi
Salary and wage garnishment
  1. Tez No: 663988
  2. Yazar: TUĞBA KORKMAZ DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL HANAĞASI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Maaş ve ücret haczi, Kısmen haczedilebilen haklar, Haczedilemezlik, Salary and Wage Garnishment, Partially Garnishable Rights, Non-Seizability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Maaş ve ücret borçlu için çoğunlukla biricik geçim kaynağıdır. Bu nedenle borçlu ve ailesinin insan onuruna yakışır bir hayat sürdürebilmeleri, başkasına yahut devlet yardımına ihtiyaç duymaksızın yaşamlarını devam ettirebilmeleri için maaş ve ücretin belli bir sınırın altına inmesini engelleyici hükümler ihdas etmek gerekmiştir. Bu koruma amacından hareket eden kanun koyucu çeşitli kanunlarda maaş ve ücret haczine ilişkin olarak birçok düzenleme yapmıştır. Bu tez ile amacımız, maaş ve ücret haczinin kapsamını, haczin tatbik usulünü ve bu haciz bakımından özellik arz eden diğer bazı icra hukuku kurumlarını ortaya koymaktır. Bu çerçevede tezimiz üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde maaş ve ücret haczi için öngörülmüş olan kanuni düzenlemeler ve bunların kişi ve konu bakımından kapsamı ortaya konmuştur. İkinci bölümde çeşitli borçlular bakımından maaş ve ücretin haczedilebilir miktarı ile haczin yerine getirilmesinde uygulanacak usul anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise çeşitli icra hukuku kurumlarının maaş ve ücret haczi bakımından özellik arz ettiği durumlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Wage and salary are often the only sources of living for the debtor. Therefore, for the debtor and his family, in order to live a life worthy of human dignity, and to continue their lives without the need for help of anyone else or state, it was necessary to introduce provisions preventing the salary and wages from falling below a certain limit. In order to ensure this protection purpose, the legislator has made many regulations in various laws, regarding salary and wage garnishment. The aim of this thesis is to reveal the extent of salary and wage garnishment, the application method of garnishment, and some other associated enforcement law institutions. In this context, our thesis has been discussed in three parts. In the first part, the legal regulations made for salary and wage garnishment, and their extent in terms of person and subject are presented. In the second part, the garnishable amount of salary and wages for various debtors and the procedure to be applied during the garnishment are explained. In the third part, the associated cases of various enforcement law institutions in terms of salary and wage garnishment are discussed.