Halide Edip Adıvar'ın eserlerinde çocuk
Child in the works of Halide Edib Adıvar
- Tez No: 663989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA UYGUR GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Halide Edip Adıvar, Aile, Çocuk, Çocuğa Bakış, Çocuk Eğitimi, Children's Literature, Halide Edib Adıvar, Family, The View of the Child, Child Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
İnsan hayatı, anne karnından başlayan ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreç içerisinde insanların yaşadığı evreler vardır. Bunlardan biri de çocukluk dönemidir. Çocukluk dönemi edebiyat metinlerinde işlenen önemli konulardan biridir. Öğretmenlik, gazetecilik gibi mesleklerden edindiği tecrübelerle birlikte Halide Edib Adıvar, eserlerinde çocuğu ve çocukluğu işler. Okul eğitiminin yanında bireysel eğitime de önem veren yazar, eserlerinde kadının ve çocuğun eğitimi üzerine yoğunlaşır. Bu çalışmada Halide Edip Adıvar'ın çeşitli yıllarda kaleme aldığı romanları, hikâyeleri, tiyatroları, anıları ve makaleleri çocukluk konusu bağlamında ele alınmıştır. Halide Edip Adıvar' ın roman, hikâye ve tiyatro eserlerinde yer alan çocuk karakterler“aile”,“eğitim”,“şiddet”,“sömürü”,“oyun”,“oyuncak”ve“savaş”gibi başlıklar altında incelenmiştir. Elde edilen verilerle birlikte yazarın Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ile Cumhuriyet döneminde yazdığı eserlerinde çocuğa bakışı, çocuk algısı, çocuğun toplumdaki yeri ve çocuk eğitimi konularında elde edilen sonuçlar ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human life is a process that begins in the womb and continues until death. In this process, there are stages in which people live. One of them is Childhood. Childhood is one of the important topics covered in literary texts. Halide Edib Adıvar writes about child and childhood in her works based upon her experience with professions such as school teaching and journalism. Besides school education, the author attaches importance to individualized education and focuses on the education of women and children in her works. In this study, Halide Edib Adıvar's novels, stories, theatre scripts, memories and articles written in various years were discussed in the context of childhood. Child characters in Halide Edib Adıvar's novels, stories and theatre scripts were examined under the themes such as“family”,“education”,“violence”,“exploitation”,“play”,“toy”and“war”. With the data obtained, the view of the author on child, the place of the child in the society and child education were revealed in the last periods of the Ottoman Empire and the Republic period.