Palyatif bakım birimlerinde çalışanların palyatif bakım ile ilgili bilgi düzeyleri ve düşünceleri konulu anket çalışması
Knowledge level and thoughts of palliative care units employees about palliative care : A survey study
- Tez No: 664032
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, palyatif birim çalışanları, bilgi ve düşünceleri, Palliative care, palliative workforce, knowledge and thoughts
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Palyatif birimlerde çalışan hemşire ve doktorların Palyatif Bakım hakkındaki bilgi düzeylerinin ve düşüncelerinin incelenmesi hedeflenmiştir. GereçveYöntem: Prospektif,anketçalışmasıolaraktasarlananbuçalışmaya,etikkurul onayı alındıktan sonra Palyatif Birimlerde görev yapan doktorlar ve hemşireler olmak üzere 81 sağlık çalışanı dahil edilmiştir. Ankete katılım gönüllülük esasıyla sağlanmış olup, pandemi sürecinin gerekliliği olan önlemler alınacak şekilde yüz yüze değerlendirme şeklinde anketler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların 3'te 2'si Palyatif Bakım ile ilgili bir eğitim almadığını belirtmiştir. Var olan hastalığa yönelik aktif tedavi yapılmasını katılımcılarımızın 5'te 1'lik bir kısmı Palyatif Bakım ünitelerinin görevleri arasında görmektedir. Palyatif Bakım birimlerinin etkinliğinin artması durumunda hastane ve acil servis başvurularının azalacağını katılımcılarımızın çoğunluğu düşünmektedir. Eğitim aldığını belirten katılımcılarımızın tama yakın kısmı spiritüel destek ve psikosoyal desteği Palyatif Bakım ünitelerinin görevlerinden olarak saymaktadırlar. Tüm katılımcılar arasında eğitim alanlarda daha yüksek olsa da hospis kavramını tanımlayabilenlerin sayısı yarıdan az olarak görülmüştür. Ülkemizdeki mevcut Palyatif bakım yatak sayısını doğru olarak 4'te 1 katılımcımız bilebilmiştir. Çalıştıkları bölümden memnun olanları ve ilerleyici/yıkıcı hastalığı olması durumunda Palyatif Bakıma yatma isteklerini sorguladığımız soruda ise yarıdan az olumlu yanıt alınmıştır. Sonuç: Çalışmamızda; Palyatif Bakım'la ilgili eğitim aldıklarını belirtenlerin sayısı çalışanların yarısından az ve çoğunluğu meslekte 10 yıldan kısa süredir bulunmaktadır. Çalışmayı gerçekleştirdiğimiz ünitelerdeki sonuçlarla, eğitim aldıklarını belirten çalışanların ve sağlık sektöründe daha uzun süredir görev yapan tecrübeli çalışanların palyatif bakımın ilgilenmesi gereken hastaları daha doğru bildikleri görülmektedir. Palyatif bakımlarda verilen hizmetleri de dünya genelinde kabul gören, mevcut güncel görüşlere daha uygun olarak tanımlayabildikleri farkedilmektedir. Biyopsikososyal iyilik halinin parçalarından olan psikososyal desteğin ve spiritüel/dini desteğin sağlanmasını, Palyatif Bakımda gereken bir komponent olarak daha yüksek oranda gördükleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: 81 healthcare professionals, including doctors and nurses, who worked in Palliative Units, were included in this study, which was designed as a prospective questionnaire study. Participation in the survey was provided on a voluntary basis, and surveys were conducted in the form of face-to-face evaluation to take precautions that are necessary for the pandemic process. Results: 2 out of 3 of the participants stated that they did not receive any educational training on Palliative Care. One in five of our participants consider active treatment for the existing disease among the duties of Palliative Care units. Most of our participants think that if the effectiveness of Palliative Care units increases, the number of hospital and emergency service visits will decrease. Almost all of our participants, who stated that they received educational training, consider spiritual support and psychosocial support as the duties of Palliative Care units. Among all the participants, the number of people who could define the hospice concept was known as less than half, although it was higher in the fields of education. Our participants were able to accurately know the number of palliative care beds available in our country to 1 in 4. On the other hand, less than half of the positive answers were received in the question that we questioned those who were satisfied with their department and their desire to go to Palliative Care in case of progressive / destructive disease. Conclusion: In our study; Less than half of the employees who stated that they received educational training on Palliative Care and most of them have been in the workforce for less than 10 years. With the results of the units where we conducted the study, it is seen that the employees who stated that they received training and the experienced employees who have worked in the health sector for a longer time know more accurately the patients who need palliative care. It is noticed that they can define the services provided in palliative care in accordance with the current opinions, which are accepted worldwide. It is understood that they see psychosocial support and spiritual /religious support, which are parts of biopsychosocial well-being, at a higher rate as a necessary component in Palliative Care.