Septorinoplasti operasyonu olacak hastalarda özgüven ve benlik saygısının değerlendirilmesi
Assessment of self-confidence and self-esteem in patientsplanning to have septorhinoplasty surgery
- Tez No: 664033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, özgüven düzeyi, Septorinoplasti
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Yüz ve özellikle burun, bir kişinin kimlik algısında önemli etkiye sahip vücut yapılarıdır. Bu yapılar üzerindeki estetik operasyon talebi önemli nedenleri ve psikososyal sorunları içerisinde barındırabilir. Benlik saygısı, bireyin kendisini yetenekli, önemli, başarılı ve değerli olarak algılama düzeyidir. Özgüven duygusu ise çok farklı alanlarla ilişkili olup; genel anlamıyla bireylerin, herhangi bir iş veya eylemi istenilen şekilde sonuçlandırabilecek yeterliliğe sahip olduklarına dair duydukları inanç olarak tanımlanabilir. Çalışmamızda septorinoplasti hastalarında benlik saygısı ve özgüven düzeyini değerlendirmeyi ve çeşitli parametrelerle ilişkisini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, 13.08.2020 Ağustos ve 13.11.2020 Kasım tarihleri arasında SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Merkezi Aile hekimliği ve Kulak Burun Boğaz polikliniklerine septorinoplasti operasyonu olmak istemiyle başvuran 18-65 yaş arası 72 kadın ve 36 erkek, toplam 108 hasta ile yapıldı. Etik kurul onayını takiben hastalara çalışmanın amaçları anlatılarak yazılı onam alındı ve operasyon öncesi sosyodemografik bilgi formu, Rosenberg benlik saygısı ölçeği formu ve Öz-güven ölçeği formu uygulandı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics for Windows Version 22.00 (IBM Corp, Armonk, NY, USA) programı kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak değerlendirildi. BULGULAR: Katılımcıların %70,37'si kadın, %29,63'ü erkek hastalardan oluşmakta olup hastaların ortalama yaşı 27,48±9,48 olarak hesaplanmıştır. Çalışmaya katılan olguların %67,59'u bekar, %25,93'ü evli, %6,48'i boşanmış gruptadır. %20,37'si ilköğretim, %26,85'i lise, %52,78'i üniversite mezunu olduğunu ifade etmiştir. %55,56'sı çalışan, %44,44'ü çalışmayan hastalardan oluşmaktadır. Postoperatif görüntü endişesi yaşayanların oranı %66,67 iken, postoperatif komplikasyon korkusu yaşayanların oranı ise %65,74 olarak saptanmıştır. Meslek için görüntüsünün önemli olduğunu düşünenlerin oranı %76,85 iken, sadece estetik amaçlı opere olanların oranı %61,11 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların benlik saygıları değerlendirildiğinde, %91,67 oranla yüksek benlik saygısı düzeyi saptanmıştır. Çalışmamızda benlik saygısı düzeyinin yaş arttıkça istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı gözlemlenmiştir (p=0,036). Cinsiyet, medeni durum, gelir düzeyi, çalışma durumu, eğitim seviyesi, kronik hastalık durumu, postoperatif görüntü endişesi, postoperatif komplikasyon korkusu, meslek için görüntünün önemi ve operasyon olma nedenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Katılımcıların özgüven düzeyleri değerlendirildiğinde, %84,26 oranla yüksek özgüven hesaplanmıştır. Çalışmamızda özgüven düzeyinin yaş artıkça istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı gözlemlenmiştir (p=0,06). Çalışma durumu ve özgüven düzeyi arasındaki ilişki incelendiğinde, özgüven seviyesinin çalışanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,009). Mesleği için görüntüsünü önemli bulanlarda özgüven düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu gösterilmiştir (p=0,025). Çalışmamızda özgüven düzeyi ile cinsiyet, kronik hastalık öyküsü, postoperatif görüntü endişesi, postoperatif komplikasyon korkusu, meslek için görüntünün önemi, operasyon olma nedeni, eğitim düzeyi, gelir düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p >0,05). SONUÇ: Çalışmamızda yaş arttıkça benlik saygısı ve özgüven düzeyinin arttığını gözlemledik. Mesleği için görüntüsünü önemli bulanlarda ve çalışanlarda özgüven düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunduğunu saptadık. Temel prensiplere göre hastaları en iyi tanımlayan, sosyokültürel özelliklerini, psikolojik yönlerini, kişilik özelliklerini en iyi bilen hastaların kendi aile hekimleridir. Aile hekimleri; hastalarını gereksiz estetik operasyonlardan koruyabilir, gerektiğinde cesaretlendirebilir; biyopsikososyal yaklaşımla operasyona karar verme sürecinden postoperatif dönemde yaşayabileceği değişimleri kabullenme sürecine kadar etkili olabilir ve hastasının arzu ettiği sonuca ulaşamaması sonucunda gelişebilecek psikolojik ve fonksiyonel komplikasyonları yöneterek hastasına destek verebilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECT: The face, especially the nose, are body structures that significantly impact a person's perception of identity. The demand for aesthetic surgery on these structures can accommodate important reasons and psychosocial problems. Self-esteem is the level of perceiving oneself as talented, important, successful, and valuable. Self-confidence is associated with many different areas; In general, it can be defined as believing that individuals have the competence to complete any job or action as desired. In this study, we aimed to evaluate the levels of self-esteem and self-confidence in patients before septorhinoplasty surgery and evaluate their relationship with various sociodemographic features. MATERIALS AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study was carried out between 13.08.2020 and 13.11.2020 at the Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Family Medicine and Otorhinolaryngology clinics with 108 patients consisting of 72 females and 36 males, age 18-65, who applied with the request to have septorhinoplasty surgery. Following the approval of the ethics committee, the objectives of the study were explained and written consent was obtained from the patients. Before the operation, sociodemographic information, Rosenberg Self-esteem Scale, and Self-confidence Scale form were applied to the patients. IBM SPSS Statistics for Windows Version 22.00 (IBM Corp, Armonk, NY, USA) program was used for statistical analysis of the results. The level of significance was accepted as p 0,05). When the self-confidence levels of the participants were evaluated; high self-confidence levels were present in 84.26% of the participants. We observed that the levels of self-confidence increased statistically significantly as age increased (p=0.06). Self-confidence levels were statistically significantly higher in paticipants who were employed (p=0.009) and who stated their appearance was important for their profession (p=0.025). In our study, no statistically significant difference was found between self-confidence and gender, chronic disease history, postoperative image anxiety, postoperative complication fear, the importance of image for the profession, the reason for having an operation, education level, and income level (p >0,05). CONCLUSION: In our study, we observed that, self-esteem and self-confidence levels increased as the patients' age increased. We found that the self-confidence levels were statistically significantly higher in those who stated their appearance was important for their profession and those with a job. Based on the principles of family medicine; family physicians are unique health professionals who can best define the patients' socio-cultural characteristics, psychological aspects and personality characteristics. Family physicians; can protect their patients from unnecessary aesthetic operations and encourage them when necessary; Using the biopsychosocial approach, they can be effective from the decision-making process to the operation, to the acceptance of the changes that can be experienced in the postoperative period, and can support the patient by managing the psychological and functional complications that may occur as a result of the patient's failure to achieve the desired result. KEYWORDS: Self-esteem, Self-confidence level, Septorhinoplasty