Psikolojik danışmanların psikolojik sağlamlıkları ile örgütsel mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological counselors' psychological resilience and organizational happiness
  1. Tez No: 664062
  2. Yazar: HİLAL GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH CAMADAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışman, Mutluluk, Örgütsel Mutluluk, Psikolojik Sağlamlık, Psychological Counselor, Happiness, Organizational Happiness, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, psikolojik danışmanların psikolojik sağlamlıkları ile örgütsel mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi genel amaç olarak belirlenmiştir. Araştırma, 2020–2021 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Diyarbakır'da görev yapan 202'si kadın, 108'i erkek olmak üzere toplam 310 psikolojik danışman ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın modeli, ilişkisel tarama modelidir. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Örgütsel Mutluluk Ölçeği”,“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda psikolojik danışmanların psikolojik sağlamlık ve örgütsel mutluluğu cinsiyet, görev yaptığı kurum türü, görev yaptığı kurum düzeyi, mezuniyet durumu, medeni durum, mezuniyet branşı, görev süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken; psikolojik danışmanlık dışındaki işlerde görevlendirilme değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Bununla beraber psikolojik danışmanların çalıştığı kurum dışındaki başka bir kurumda görevlendirilme durumları, örgütsel mutlulukları üzerinde anlamlı bir etki göstermezken; psikolojik sağlamlıkları üzerinde anlamlı bir etki göstermektedir. Ayrıca psikolojik danışmanların psikolojik sağlamlıkları ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunduğu, psikolojik sağlamlığın örgütsel mutluluğun %20'sini yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine of investigation of the relationship between psychological counselors' psychological resilience and organizational happiness. The research was conducted in the 2020–2021 academic year with a total of 310 psychological counselors, 202 of whom were women and 108 of whom were men, working in Diyarbakır. The research model is a correlational survey model. In order to collect data in the research,“Organizational Happiness Scale”,“The Brief Resilience Scale”and“Personal Information Form”were used. As a result of the research, the psychological resilience and organizational happiness of the psychological counselors didn't show a significant difference according to the variables of gender, type of institution, institution level, graduation status, marital status, graduation branch, and tenure. However, it showed a significant difference according to the variable of being assigned in jobs other than psychological counseling. In addition, the situation of the psychological counselors being assigned to another institution other than the institution where they work didn't have a significant effect on their organizational happiness. But, it had a significant effect on their psychological resilience. In addition, it was determined that there is a positive, moderate, and significant relationship between the psychological resilience of psychological counselors and organizational happiness levels and psychological resilience predicts 20% of organizational happiness.