Türkiye'de enerji sektöründe gelişmeler; Kangal Termik Santrali üzerine bir değerlendirme
Developments in energy sector in Turkey; an evaluation on Kangal Thermal Power Plant
  1. Tez No: 664166
  2. Yazar: KASIM SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: istihdam, kömür, üretim, ekonomi, enerji, enerji güvenliği, employment, coal, production, economy, energy, energy security
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Enerji; ihtiyaçların karşılanması, yaşamın sürdürülebilmesi ve ayrıca ülkelerin sosyal, ekonomik ve beşeri kalkınmalarını sağlayabilmek için en önemli unsurlardan biridir. Enerji tüketimi, nüfus artışı, teknolojinin gelişmesi ve ülkelerin sanayileşme gelişmelerine bağlı olarak giderek artış göstermektedir. Artan bu enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla çeşitli alternatif enerji kaynakları arayışına geçilmiştir. Bu bağlamda termik santraller son yıllarda ekonomik bir enerji kaynağı olarak dikkat çekmektedir. Termik Santraller kuruldukları bölgeye istihdam ve ekonomik gelişim sağlamaktadır. Günümüzde ekonomik gelişme ve enerji kullanımı arasında güçlü bir bağ vardır. Enerji kaynakları yenilenebilir ve tükenebilir enerji kaynaklarından oluşmaktadır. Tükenebilir enerji maliyetleri yenilenebilir enerji maliyetlerinden daha uygun olmasıyla ülkeler açısından tükenebilir enerji önemli bir yere sahiptir. Termik santraller ayrıca yerli kaynaklardan yararlanılmasıyla da önemlidir. Bu çalışmada; termik santrallerin ülke ekonomileri üzerinde olan etkileri ve buna bağlı olarak da Kangal Termik Santralin bölge ekonomisi, sosyal yaşam, çevresel ve politik faktörler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri genel bir bakış açısıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy; It is one of the most important elements to meet the needs, to sustain life and to provide the social, economic and human development of the countries. Energy consumption is on the rise due to population growth, the development of technology and the development of countries' industrialization. Various alternative energy sources have been searched for in order to meet this increasing energy need. In this context, thermal power plants have attracted attention as an economic energy source in recent years. Thermal Power Plants provide employment and economic development of their establishment. There is a strong link between economic development and energy use in today. Energy sources consist of renewable and consumable energy sources. Consumable energy costs have a considerable share of the country's energy expenditure as it is more affordable than renewable energy costs. Thermal power plants are also important with the use of domestic sources. In this study; The effects of thermal power plants on national economies and accordingly the positive and negative effects of the Kangal Thermal Power Plant on regional economy, social life, environmental and political factors have been examined from an overall point of view.