Mozaiklerde antik dönem onarımları
Ancient repairs in mosaics
  1. Tez No: 664483
  2. Yazar: DEMET BEŞİKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Onarım, Mozaik, Tahribat, Tessera, Restorasyon, Ancient Repair, Mosaic, Destruction, Tessera, Restoration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Mozaikler ilk oluşturulduklarından bu yana önemli bir süsleme öğesi olmuşlardır. Bulundukları mekanlarda görsel şölen etkisi veren mozaikler, kullanıldıkları dönem içinde çeşitli nedenlerle tahrip olmuşlar, bu tahribatın ardından da çeşitli tekniklerle onarılarak kullanıma yeniden kazandırılmışlardır. Mozaiklerdeki onarım izleri, sadece uygulanan teknik hakkında bilgi vermemekte, mozaik sanatının dönemsel ya da bölgesel gelişimine dair ipuçları da barındırmaktadır. Bunlar dönem insanlarının günlük yaşamları ve toplum düşüncesini yansıtan etkilerdir. Antik dönem mozaik onarımları incelendiğinde, herhangi bir kural ya da disiplin çerçevesinde yapılmadıkları fakat bir anlayış ve düşünce tarzıyla uygulandıkları anlaşılmaktadır. Kullanımdan kaynaklı, bir felaket sonucu ve kasıtlı tahribatlar sonucu hasara uğrayan mozaik döşemeler, farklı anlayışlar doğrultusunda onarılmıştır. Onarımın boyutu, niteliği (uyumluluğu/uyumsuzluğu), çevre koşulları, yapının niteliği, mozaiğin konumu, dönemin şartları gibi etkenler, onarımın niteliğini belirleyen unsurlardır. Bunlar dışında özgün malzeme kullanımı, uygulanan yöntem ve uygulama şekli de onarımın kalitesine doğrudan etki etmiştir. Bu onarım uygulamaları, tercih ediliş nedenleri ve uygulama biçimlerindeki farklılıklarla birlikte antik dönem restorasyon çalışmaları hakkında da önemli bilgiler verir. Bu tez çalışması, erken dönem mozaiklerden geç dönem mozaiklere kadar, onarım uygulamalarında bir bütünlüğün, stilin olup olmadığını anlamaya yönelik bilgiler edilmesini amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Mosaics have been an important decorative item since they were first created. The mosaics, which give the effect of a visual feast wherever they located, were destroyed for various reasons during the period they were used, and after this destruction, they were repaired with various techniques and brought back to use. The repair marks on the mosaics do not only provide information about the technique applied, but also contain clues about the periodic or regional development of the mosaic art. These are the effects that reflect the daily lives and social thinking of the people of the period. When antique mosaic repairs are examined, it is understood that they were not made within the framework of any rule or discipline, but were applied with an understanding and way of thinking. The mosaic floors, which were damaged due to use, as a result of a disaster and as a result of deliberate destructions, were repaired in accordance with different understandings. The size, nature (compatibility / incompatibility) of the repair, environmental conditions, the nature of the building, the location of the mosaic, the conditions of the period are the factors that determine the quality of the repair. Apart from these, the use of unique materials, the method and the method of application directly affected the quality of the repair. These restoration practices give important information about the ancient period restoration works, as well as the reasons for their preference and differences in their application. This thesis study aimed to provide information about whether there is an integrity and style in restoration practices from early period mosaics to late period mosaics.