Plastik sanatlarda zeytin ağacı imgesinin sanatsal bir tema olarak incelenmesi
Examining of olive tree icon as an artistic theme in plastic Arts
- Tez No: 972180
- Danışmanlar: PROF. İHSAN DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sanat Tarihi, Güzel Sanatlar, Art History, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Athena, Dini resimler, Görsel sanatlar, Güzel sanatlar, Plastik sanatlar, Resim sanatı, Roma mitolojisi, Yunan mitolojisi, Zeytin ağacı, Athena, Religious paintings, Visual arts, Fine arts, Plastic arts, Painting art, Roman mythology, Greek mythology, Olive tree
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Doğa ve insan arasında inançlar doğrultusunda şekillenen ilişki, yüzyıllarca mitolojik öyküler aracılığıyla nesilden nesile aktarılmış ve sanat eserlerine ilham kaynağı olarak günümüze ulaşmıştır. Kutsal anlamlar yüklenen bitkiler antik dönemde tanrıların insanlığa hediyesi olarak tanımlanmıştır. Atina kenti ismini, Athena ve Poseidon arasındaki mücadelenin sonunda, Athena'nın kutsal zeytin ağacını insanlığa armağan etmesinin ardından almıştır. Bu mitosun yansıttığı gerçekle birlikte zeytin, tüm uygarlıklarda barış, bereket, yeniden doğuş ve zafer anlamlarını çağrıştıran, kutsal kitaplarda önemli birçok değerin simgesi olarak karşımıza çıkan sembollerdendir. Zeytin ağacı; Antik Yunan'da tanrıların ve kahramanların ellerinde zeytin dalları ve saçlarında zeytin yapraklarından yapılmış taçlarda, kültürlerinin temelini ölümden sonra yaşam inancı oluşturan Mısır ve Etrüsk gibi uygarlıklarda evlerin, tapınakların ve mezar odalarının duvarlarında, Roma İmparatorluğu'nda duvar resimleri ve mozaiklerde, kahramanların taçlarında görülmektedir. Avrupa sanatında eserler konularını kutsal kitaplardan ve mitolojiden almaktadır. Rönesansla birlikte barış, eşitlik gibi kavramların önem kazanmasıyla zeytin ağacı simgesi sanatçıların eserlerinde görülür. Rönesanstan sonra unutulan değerlerin doğada aranmasıyla mitoloji konulu resimlerle manzara ve janr resmi de görülmeye başlamış, zeytin ağacı, yerel ve gezgin sanatçıları mitolojik ve dini çağrışımlarının yanında kendine has rengi ve formuyla etkilemiş, modernizmle birlikte manzara resimlerinde yer almıştır. Türk resim sanatında minyatürlerde, duvar resimlerinde, günlük kullanım eşyalarının bezemelerinde, Anadolu'da Türk halı, kilim motiflerinde, mezar taşlarında, madeni paralar üzerindeki kabartmalarda görülmektedir. Baskı sanatlarında, mitolojik ve dinsel kitaplardan alınan konuların betimlendiği eserlerde, heykel sanatında Dünyanın yedi harikasından biri Zeus Heykeli gibi antik dönem heykellerinde ve ağacının formundan faydalanan sanatçıların eserlerinde karşımıza çıkmaktadır. Zeytin ağacı, temsil ettiği değerlerle sanatçıların eserlerinde önemli bir tema olarak varlığını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between nature and humanity which shaped by religion has been passed down from generation to generation through mythological stories for centuries and survived to present day as a source of inspiration for works of art. In ancient times, plants have been assigned with sacred meanings and described as gifts for humanity from the gods. City of Athens took its name as the result of the dispute between Athena and Poseidon, who faced each other to name after the city and concludes the creation of divine olive tree. Along with the truth reflected by this myth, the olive is one of the symbols that evokes the meanings of peace, abundance, rebirth and victory in all civilizations and appears as the symbol of many important values in the holy books. In Ancient Greece, gods and heroes have seen holding olive branches in their hands and their crowns have made from olive leaves. In civilizations such an Egypt and Etruscans whose culture was based on the belief in life after death, olive tree has seen on the walls of houses, temples and burial chambers. In the Roman Empire, olive tree has seen in wall paintings and mosaics and on the crown of heroes. In European art, the source of the subjects of works of art are mythology and holy books. Along with the Renaissance, concepts such as peace and equality gained importance and olive tree has seen in the works of artists as symbol of these concepts. After Renaissance, with the searching for forgotten values in nature, landscape and genre paintings has seen along with mythological paintings. Olive tree influenced local and travelling artists with its unique colour and form as well as its mythological and divine meanings and appeared in landscape paintings along with modernism. In Turkish art, it has seen in miniatures, wall paintings and decoraitons of daily use items, Turkish carpet and kilim motifs, thombstones and coins in Anatolia. In printmaking, olive tree has seen in art works which gets their subjects are mythology and holy books. In scuplture, it has seen in ancient work of arts such as the Statue of Zeus which one of the Seven Wonders of the World and in the work of artists who use the form of olive tree. Divine olive tree, continues to exist as an important theme in the works of artists with the values it represents.