Lumbosakral bölgeye uygulanan intradermal ve subkutan steril su enjeksiyonunun doğumda ağrı algısı üzerine etkisi
The effect of intradermal and subcutaneous sterile water injection applied to the lumbosacral region on the perception of pain during labour
- Tez No: 664582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Subkutan Enjeksiyon, İntradermal Enjeksiyon, Steril Su Enjeksiyonu, Doğumda Bel Ağrısı, Anne Memnuniyeti, Subcutaneous Injection, Intradermal Injection, Sterile Water Injection, Low Back Pain at Labour, Maternal Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma; lumbosakral bölgeye uygulanan intradermal ve subkutan steril su enjeksiyonunun doğumda ağrı algısı ve memnuniyet üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmanın tasarımı tek kör, randomize kontrollü, deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırma, 01.02.2019-01.02.2020 tarihleri arasında, İstanbul Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, Subkutan Steril Su Enjeksiyonu (SSSE) (25 gebe), İntradermal Steril Su Enjeksiyonu (İSSE) (25 gebe), kontrol grubu (50 gebe) olmak üzere toplam 100 gebe ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak; Gebe Tanıtım Formu, Doğum Eylemi İzlem Formu, Bel Ağrısı İzlem Tablosu, Vizuel Analog Skala (VAS), Doğum Deneyimi Ölçeği, Steril Su Enjeksiyonu Memnuniyet Formu kullanıldı. Ağrı skorları VAS kullanılarak, uygulamadan önce ve uygulama sonrası 10, 30, 60, 90 ve 120. dakikalarda değerlendirildi. Ayrıca steri su enjeksiyonunun doğum süresi, yenidoğan APGAR skoru ve doğum deneyimine etkisi değerlendirildi. Uygulamadan önce, ortalama VAS ağrı skoru üç grup arasında anlamlı bir fark göstermedi. Ancak uygulamadan 30, 60, 90, 120 dakika sonra ortalama VAS ağrı skoru SSSE ve İSSE gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (P=0.001). SSE uygulamasına ilişkin memnuniyet ile SSSE ve İSSE grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı (p=0,117). Ancak gebeler tarafından SSSE'nin İSSE'ye göre enjeksiyon yerinin daha az ağrılı ve bir sonraki doğumunda daha tercih edilebilir olduğu belirlendi (sırasıyla p=0,015; p=0,011). SSE yönteminin doğum süresi, yenidoğan APGAR skoru ve doğum deneyimine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Çalışma sonucunda, SSSE ve İSSE uygulamasının bel ağrısı skorlarını düşürdüğü, doğum eyleminin süresine etki etmediği, maternal ve fetal sağlık açısından güvenilir olduğu, doğum deneyimini olumlu etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This research was performed to determine the effect of intradermal and subcutaneous sterile water injection applied to the lumbosacral region on the perception of pain and satisfaction during labour. The design of the study was performed experimentally as single-blind and under randomized control. This research has been carried out with a total of 100 pregnant women consisting of Subcutaneous Sterile Water Injection (SSWI) (25 pregnant women), Intradermal Sterile Water Injection (ISWI) (25 pregnant women), a control group (50 pregnant women) at Istanbul Esenler Obstetrics and Pediatrics Hospital. Pregnancy Introduction Form, Labour Follow-up Form, Low Back Pain Monitoring Table, Visual Analogue Scale (VAS), The Childbirth Experience Questionnaire (CEQ) and Sterile Water Injection Satisfaction Form were used for collecting data during the research. Pain scores were evaluated using VAS before and at the 10th, 30th, 60th, 90th and 120th minutes after application. Besides, the effect of sterile water injection on labour time, newborn APGAR score and labour experience was evaluated. Before the intervention, the mean VAS pain score had no significant difference between the three groups. However, 30, 60, 90, 120 min after the intervention, the mean pain score was significantly lower in the SSWI and ISWI groups than in the control group (p=0.001). No significant difference was revealed between satisfaction with SWI application and the SSWI and ISWI groups (p=0,117). However, it was determined by the pregnant women that the injection area of SSWI was less painful compared to ISWI and it was more preferable for the next labour (p=0,015; p=0,011, respectively). It was found that the SWI method did not have a statistically significant effect on the duration of labour, neonatal APGAR score and labour experience. As a result of the study, it was determined that SSWI and ISWI applications reduced low back pain scores, did not affect the duration of labour, were reliable in terms of maternal and fetal health and affected the labour experience positively.