Amantadin kullanımının anestezi yoğun bakım ünitesindeki yeri
Usage of amantadine in intensive care unit
- Tez No: 664598
- Danışmanlar: UZMAN NAGİHAN KARAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Amantadin, glasgow koma skalası, travmatik beyin hasarı, yoğun bakım ünitesi, Amantadine, glasgow coma scale, traumatic brain injury, intensive care unit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Dopaminerjik ve nöroprotektif etkisi olduğu düşünülen, adını Parkinson hastalığında kullanımı ile duyuran bir ilaç olan amantadin bilişsel ve davranışsal bozuklukla seyreden bazı hasta gruplarında kullanılır olmuştur. Glasgow koma skalası koma derecesini standardize bir şekilde ölçmek amacıyla tasarlanmış; göz açma, motor yanıt, sözel yanıt üçlüsünün derecelerine göre puan verilen bir ölçektir. Biz yoğun bakımda amantadin tedavisi verilen hastaların başta Glasgow koma skalasındaki değişiklikleri, ardından demografik verilerini, yoğun bakım yatış süresi, mekanik ventilasyon süresi, ilaç kullanım dozu ve şekli gibi hastalara ait ve bizim kullanma pratiğimize ait bilgileri sunmayı amaçladık. Ocak 2014 – Aralık 2019 tarihleri arasında 18 yaş üstü amantadin tedavisi alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, yatış tanıları, ek hastalıkları, varsa kardiyopulmoner resüsitasyon öyküsü, varsa kafa travması öyküsü, mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakım tedavisi sonundaki genel durumu, geliş ve çıkış Glasgow koma skalası puanı, ilaç kullanım şekli, toplam ilaç dozu retrospektif olarak kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen 91 hastanın 39'unda kafa travması, 25'inde kardiyopulmoner resüsitasyon öyküsü vardı. Hastaların 46'sında mortalite olduğu tespit edildi. 43'ü ikinci basamak bir yoğun bakıma ya da servise nakil olmuştu. İlaç verilme şekli olarak %60,4'ünde intravenöz yol tercih edilmişti. Tüm hastalarda geliş ve çıkış GKS'si arasındaki farkın ortalaması alındığında bir artış vardı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Kafa travması subgrubunda istatistiksel olarak anlamlı GKS artışı olduğu görüldü. Sonuç olarak amantadin tedavisinin özellikle travmatik beyin hasarı olan olgular olmak üzere, bilinci açılmayan yoğun bakım hastalarında nörolojik iyileşmeyi hızlandıracağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Amantadine is used in the treatment of Parkinson's patients due to its possible dopaminergic and neuroprotective effect. Also, amantadine is used in some patient groups with cognitive and behavioral disorders. Glasgow coma scale was designed to measure coma degree in a standardized way; It is a scale that scores according to the degrees of eye opening, motor response, and verbal response. We aimed to present the changes in Glasgow coma scale, demographic data, duration of hospitalization in intensive care unit, mechanical ventilation duration of patients who were given amantadine treatment in intensive care unit, dosage and forms of drug use and our experiences. Patients older than 18 years who received amantadine treatment between January 2014 and December 2019 were included in the study. Patients' age, gender, hospitalization diagnoses, additional diseases, history of cardiopulmonary resuscitation, if any, history of head trauma, mechanical ventilation duration, general condition at the end of intensive care treatment, before and after treatment Glasgow coma scale score, drug use type, total drug dose were recorded retrospectively. Totally 91 patients included in the study, 39 patients had head trauma and 25 patients had a history of cardiopulmonary resuscitation. 46 of the patients was died. 43 patients were transferred to less comprehensive secondary intensive care unit or the relevant specialist clinic. Intravenous form was preferred in 60.4% of all patients. There was an increase in the mean change in GCS after treatment in all patients, but it was not statistically significant. A statistically significant increase in GCS was observed in the head trauma subgroup. In conclusion, we think that amantadine treatment will accelerate neurological recovery in unconscious intensive care patients, especially in cases with traumatic brain injury.