Yetmiş yaş ve üzeri femur intertrokanterik kırık nedeni ile proksimal femoral nail antirotation (PFN-A) uygulanan hastalarda sarmal bıçağın hareketine etki eden faktörler
- Tez No: 664609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KARAPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İntertrokanterik kırık, proksimal femoral nail-antirotation, sarmal bıçağın hareketi, cut-out, medial-laterale yer değiştirme, risk faktörleri, Intertrochanteric fracture, proksimal femoral nail-antirotation, predictors, helical blade movement, cut-out, medial-lateral migration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada, femur intertrokanterik kırık nedeni ile PFN-A uygulanan hastalarda sarmal bıçağın hareket etmesine (yırtıp çıkma ve delip geçme) neden olabilecek faktörlerin tespit edilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014-Aralık 2017 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne, 70 yaş ve üzerinde olup femur intertrokanterik kırık nedeni ile yatırılan hastalar belirlendi. PFN-A uygulanan ve takipleri düzenli olan 198 hasta çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, kırık taraf, ASA skoru, ameliyata kadar geçen süre, Singh indeksi, Cleveland Bosworth kadranları (merkez-merkez, inferior merkez ve inferior posterior kadranlar uygun kadran olarak belirlendi.), kollodiyafizer açı, tip-apeks mesafesi, kalkar referanslı tip-apeks mesafesi, redüksiyon kalitesi, kalkar restorasyonu, lateral duvarın durumu ve Ikuta subgruba ait bilgiler geriye dönük olarak incelendi. Elde edilen bilgiler sarmal bıçağın hareketi, cut-out ve medial-laterale yer değiştirme için ayrı ayrı istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 198 hastanın 11 tanesinde cut-out, 18 tanesinde medial-laterale yer değiştirme olmak üzere toplam 29 hastada sarmal bıçağın hareketi gözlendi. Kollodiyafizer açının 130°'nin altında olması, ClevelandBosworth kadranlarına uygun olmayan kadranlarda sarmal bıçak yerleşimi, kötü redüksiyon kalitesi, uygunsuz kalkar restorasyonu ve Ikuta subgrubun normal olmaması sarmal bıçağın hareketinde etkili risk faktörleri olarak bulundu. Ayrıca kalkar referanslı tip-apeks mesafesinin >25 mm olması cut-out riski açısından istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmanın sonucunda, kırığın varus pozisyonunda redüksiyonundan kaçınmanın, sarmal bıçağın uygun kadranlarda olmasının, uygun kalkar restorasyonu sağlanmasının ve Ikuta subgruba uygun redüksiyon sağlanmasının sarmal bıçağın hareketine sebep olabilecek komplikasyonları azaltabileceği düşünüldü. Ayrıca Cal TAD değerinin ≤25 mm tutulmasının cut-out gelişme riskini azaltabileceği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to determine the factors that may cause the helical blade movement (cut-out and medial-lateral migration) in patients who underwent PFN-A due to femur intertrochanteric fracture. Patients and Methods: Between January 2014 and December 2017, patients who were hospitalized in İzmir Tepecik Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic, aged 70 years and over, due to intertrochanteric fractures of the femur were evaluated. One hundred and ninety-eight patients who underwent PFN-A and were followed up regularly were included in the study. Age, gender, fracture side, ASA score, time to surgery, Singh index, Cleveland Bosworth quadrants (central-central, inferior-central and inferior-posterior quadrants were determined as appropriate quadrants), collodiaphyseal angle, tip-apex distance, calcar referenced type-apex distance, reduction quality, calcar restoration, lateral wall condition and Ikuta subgroup were retrospectively analyzed. The informations obtained was statistically evaluated separately for the movement of the helical blade for both cut-out and medial-lateral migration. Results: Movement of the helical blade was observed in 29 patients, 11 of which were cut-out and 18 of them were medial-lateral migration of 198 patients included in the study. Collodiaphyseal angle below 130°, helical blade placement in quadrants not suitable, poor reduction quality, inappropriate calcar restoration and non-normal Ikuta subgroup were found to be risk factors in the movement of the helical blade. In addition, a calcar referenced tip-apex distance of > 25 mm was found to be a valuable finding for cut-out occurrence. Conclusion: As a result of the study, it is thought that avoiding the reduction of the fracture in varus position, having the helical blade in appropriate quadrants, providing appropriate calcar restoration and providing appropriate reduction for the Ikuta subgroup can reduce the complications that may cause the movement of the helical blade. Also, it has been observed that keeping Cal TAD value ≤25 mm may decrease the risk of occurrence of cut-out complication.