Elektif supratentorial kitle cerrahilerinde kafa içi basıncı azaltmak amacıyla kullanılan %20 mannitol ve %3 hipertonik salin solüsyonlarının hastanın hemodinamik parametreleri, serum elektrolitleri, ozmolaritesi ve beyin relaksayonu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
In elective supratentorial mass surgery,effect of 20% mannitol and 3% hypertonic salin wchich used to reduce the intra-head pressure;the patient's hemodynamic parameters,osmolarity and electrolites
  1. Tez No: 664623
  2. Yazar: HİLAL CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Supratentoriyal Kraniotomi, Hiperozmolar Terapi, Serum Ozmolaritesi, Mannitol, Hipertonik Salin, Supratentorial Craniotomy, Hyperosmolar Therapy, Serum Osmolarity, Mannitol, Hypertonic Saline
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Supratentoriyal yerleşimli beyin tümörleri ciddi kitle etkisi ve peritümöral ödem oluşturabilirler. Cerrahi sırasında operasyonu kolaylaştırmak ve beyin dokusunu sekonder hasarlardan korumak amacıyla hiperozmolar ajanlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz çalışmamızda supratentoriyal kraniotomi cerrahisi sırasında uygulanan %3 NaCI ve %20 Mannitol çözeltilerinin beyin relaksasyonu ile serum elektrolitleri, ozmolaritesi ve hemodinami üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya supratentoriyal kraniotomi geçirecek, ASA I-III sınıfı, 18-70 arası 54 hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Dura açılmadan hemen önce M grubuna %20 Mannitol, Na grubuna da %3 NaCI çözeltisi verildi. Dura açıldıktan sonra verilen ozmotik ajandan habersiz olan cerrahi ekip tarafından beyin relaksasyon skoru belirlendi. 30.,60.,120. ve 240. dakika arter kan gazı ölçümleri yapıldı. Serum hesaplanan ozmolalitesi, laktat ve elektrolit değerleri kaydedildi. Hastaların hemodinamik verileri kaydedildi. Çalışmamızın birincil sonlanım noktası %3 NaCI çözeltisinin %20 Mannitol kadar etkin şekilde beyin relakasasyonu sağlayacağı, ikincil sonlanım noktası ise %3 NaCI çözeltisinin diüretik etkinin yarattığı hemodinamik yanıtların olmamasından dolayı yan etkilerinin olmayacağı olarak belirlendi. Bulgular: Relaksasyon skoru her iki grupta benzer şekilde bulunmuştur. M grubunda diürez tüm ölçümlerde Na grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Ozmolalite ise Na grubunda daha yüksek bulunmuştur. Na grubunda serum sodyum düzeyinde artış olsa da bu artış kritik düzeyde olmamıştır. Diğer serum elektrolitleri ve laktat düzeyinde gruplar arası sonuçlar benzer bulunmuştur. Hemodinamik ölçümler de verilen çözeltilerden etkilenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda %3 NaCI çözeltisinin peroperatif beyin relaksasyonu sağlamada % 20 Mannitol kadar etkili olduğu, diüretik etkisi olmaması nedeniyle % 20 mannitolün güvenilir bir alternatifi olabileceği sonucunda varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Supratentorial brain tumors maycause severe mass effect and peritumoral edema. Hyperosmolar agents are widely used to ease the surgical operation and protect the brain tissue from secondary damage. The aim of the present study is to compare the effects of 3 % NaCl and 20% Mannitol solutions not only on brain relaxation but also on serum eletrolytes, osmolarity and hemodynamic parameters in patients undergoing supratentorial craniotomy. Materials and Methods: ASA I- III class, fifty-four patients aged between 18-70 years and undergoing supratentorial craniotomy were included in the study. The patients were divided into two groups. Before the dura opening 20% Mannitol was administered to the M group and 3% NaCl was administered to the Na group. the relaxation score was determined by the neurosurgeon following the dura openning, who were unaware of the which osmotic agent was administered. Arterial blood gases were measured at the 30th , 60th , 120th and 240th minutes. Serum osmolarity, lactate and electrolyte levels were measured at the same time intervals. Hemodynamic data of the patients were also recorded. The primary endpoint of our study was determined as 3% NaCl solution would provide brain relaxation as effectively as 20% Mannitol, and secondary endpoint was that %3 NaCl solution would not have hemodynamic side effects induced by diuresis. Results: Relaxation scores were similar bertween the M and Na groups. Diuresis in the group M was higher in all measurements. Osmolarity was higher in the group Na. Although serum sodium levels were higher the group Na, this raising was not at thecritical level. Other serum electrolytes and lactate levels weresimilar between thegroups. Hemodynamic responses were also not affected by the solutions administered. Conclusion: In conculusion, 3% NaCl solution is as effective as 20%Mannitol solution in providing peroperative brain relaxation. As well as due to lack of diuretic effect, 3 % NaCl would be a safe alternative of 20 % Mannitol.