Hemoroidal hastalığın tedavisinde lazer hemoroidoplastinin etkinliği
The effectiveness of laser hemoroidoplasty in the treatment of hemoroidal disease
- Tez No: 664663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EMİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: lazer, lazer hemoroidoplasti, hemoroid, hemoroidal hastalık, proktoloji, laser, laser hemorrhoidoplasty, hemorrhoids, hemorrhoidal disease, proctology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Hemoroidal hastalık toplumda sık görülmektedir. Tedavisinde en az nüks ve komplikasyon oranlarına sahip, ağrısız, günlük aktiviteye kısa sürede dönüşü sağlayan, minimal invaziv tekniklere odaklanılmıştır. Güncel bir tedavi olan Lazer hemoroidoplasti (LHP) prosedürünün sonuçları sunulmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde grade 2, 3 ve 4 internal hemoroidal hastalık nedeniyle LHP uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak tarandı. Demografik özellikler, takip süreleri, hemoroid pakelerinin sayısı ve derecesi, kronik hastalıklar, ameliyat öyküleri, komplikasyonlar, ortalama ameliyat süresi, perianal hastalıklar, hastanede kalış süreleri, memnuniyet dereceleri, semptomatik iyileşme ve nüks gelişimiyle ilgili veriler kaydedildi. Ağrı dereceleri Vizüel Analog Skala) skoruyla ölçüldü. Prosedürde 6 watt gücünde, 1470 nm dalga boyunda bir diyot lazer kullanıldı. Çalışmaya alınan hastalar en az 6 ay takip edildi. Bulgular: Çalışmaya 75'i erkek, 28'i kadın toplam 103 hasta alındı. Ortalama yaş 41.6 (± 13.6 yıl), ameliyat süresi 17.9 dk (±5.2) idi. 37 hastada grade 2, 54 hastada grade 3, 12 hastada grade 4 hastalık mevcuttu. Ameliyattan sonra 3 hastada (%2.9) minör komplikasyon gelişti. İntraoperatif komplikasyon görülmedi. 100 hasta bir gece sonra tabucu edildi. Ortalama normal günlük hayata dönüş süresi 2,17 gündü. Hiç mortalite görülmedi. 22 hastada (%21,4) nüks saptandı. Grade 2 ve 3 hastalığı olan 91 hastanın 16'sında (%17,6), grade 4 hastalığı olan 12 hastanın 6'sında (%50) nüks geliştiği saptandı ve aradaki fark anlamlıydı (p0.05). Median nüks zamanı 6. ay'dı. Özgeçmişinde hemoroid ameliyatı olan 12 hastada takip süresince nüks saptanmadı. İkinci seans uygulanan 11 hastanın 7'sinde tam iyileşme sağlandı. Hastaların VAS ile ölçülen ağrı skorlarında ikinci günde, birinci güne göre anlamlı bir düşüş vardı (p0,05). Sonuç: LHP güncel, seçilmiş hasta gruplarında etkin, standardizasyona ihtiyaç duyan, kabul edilebilir nüks oranlarına sahip bir prosedürdür. Grade 4 hastalığın tedavisinde yüksek nüks oranlarıyla birliktedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hemorrhoidal disease is a commonly encountered condition in the community. The treatment is focused on minimally invasive techniques allowing the patients to have almost no recurrence, and to have a painless process which lets them return to daily activities in a short time with low complication rates. The results of Laser hemorrhoidoplasty (LHP) procedure, a current treatment modality, are presented. Materials and Methods: The data of patients who underwent LHP due to grade 2, 3, and 4 internal hemorrhoidal disease in our clinic were retrospectively reviewed. Such data as demographic characteristics, follow-up times, number and degree of hemorrhoid pouches, chronic diseases, surgery history, complications, mean operation time, concomitant perianal diseases, lenght of hospitalization, satisfaction levels, symptomatic recovery and recurrence were recorded. Pain levels were measured with the VAS (Visual Analogue Scale) scoring. A diode laser with a power of 6 watts and a wavelength of 1470 nm was used in the procedure. The patients enrolled in the study were followed for at least 6 months (6 months, 1 year and 2 years). Results: A total of 103 patients were included in the study, of whom 75 were men and 28 were women. The mean age was 41.6 and the duration of operation was 17.9 minutes. 37 patients had grade 2, 54 patients had grade 3, and 12 patients had grade 4 disease. Minor complications developed in 3 patients (2.9%) postoperatively. There were no intraoperative complications. 100 patients were discharged after one night. Mean time to return to normal daily life was 2.17 days. There was no mortality. Recurrence was detected in 22 patients (21.4%). Recurrence developed in 16 (17.6%) of 91 patients with Grade 2 and 3 disease and in 6 (50%) of 12 patients with Grade 4 disease and the difference was statistically significant (p 0.05). Median relapse time was 6 months. No recurrence was detected during the follow-up in 12 patients who had a history of hemorrhoid surgery. Full recovery was achieved in 7 of 11 patients who were applied in a second session. The pain scores of the patients measured by VAS were low and there was a significant decrease on the second day compared to the first day (p 0.05). Conclusion: LHP is a popular procedure which is effective in selected patient groups, open to improvement with acceptable recurrence rates. It has high recurrence rates in the treatment of Grade 4 disease.