Acil servise el ve el bileği travması ile başvuran 65 yaş üstü hastaların retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective investigation of patients over 65 years admitting to the emergency service with hand and wrist trauma
- Tez No: 664662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: El travması, el bilek travması, acil servis, yaralanma, Hand injury, wrist injury, emergency department, injury
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünyada yaşlı nüfusu giderek artmaktadır ve bununla beraber özellikle düşmeler ve buna bağlı travmalar da artmaktadır. El ve el bilek yaralanmaları, 65 yaş üzeri yaşlıların yaklaşık olarak %25'inde görülmektedir. Yaşlılardaki el veya el bileğindeki herhangi bir sebeple fonksiyon kısıtlılığı onların hayatlarını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada; Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Servisi'ne başvuran 65 yaş üzeri el ve el bileği travmalı hastaların demografik özelliklerinin belirlenmesi, acil serviste tanı ve tadavi süreçlerinin retrospektif olarak incelenmesi ve bu veriler doğrultusunda travmaları önleyebilecek tedbirlerin alınmasının sağlanması, ayrıca tanı ve tedavilerin işlevselliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Ocak 2015 ile Aralık 2019 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis'ine başvuran 65-101 yaş arası 296 el ve el bilek travmalı hastalar ele alındı. Hastaların başvuru zamanları, cinsiyetleri, travma mekanizmaları, travmanın anatomik bölgeleri ve aldıkları tedaviler incelendi. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 74,4'tü. 65-74 yaş arasında travma maruziyeti 85 yaş ve üzerine göre daha fazlaydı. Çalışmamızda el bilek travmalı kadın hastalar çoğunluktaydı ve bu travmalar ev ortamında gerçekleşmişti. Akut travmatik el yaralanmalarına ise erkeklerde daha sık rastlandı. Erkekler en çok iş yerinde travmaya maruz kaldı ve kesici delici aletlerle yaralanmalar ile geldi. Başvuruların büyük çoğunluğu 08.00-16.00 saatleri arasında ve yaz aylarındaydı. Verilerimize göre üst ekstremite yaralanmalarında kırıklar arasında en sık radius distal uç kırığı, en az karpal kemik kırığı tespit edildi. Başvuruların hepsi değerlendirildiğinde çoğunda medikal tedavi ve alçı-atel uygulaması gibi konservatif tedaviler tercih edilmişti. Acil ameliyat oranı ise erkek hastalarda daha fazlaydı. Sonuç olarak el bileği travmalarının genel popülasyonda görülme sıklığı ele alındığında hem acil servislerin yoğunluğunu artırması hem de mali yük oluşturması ve yaşlılarda fonksiyon kısıtlılığına sebebiyet vermesi bakımından, travma mekanizmalarının tespit edilmesi ve travmaya maruziyetin önlenmesi oldukça önemlidir. Yaptığımız çalışmanın, sağlık sistemine ve yapılacak olan daha kapsamlı çalışmalara katkı sağlamasını ummaktayız.
Özet (Çeviri)
The elderly population is increasing in the world and especially falls and related traumas are also increasing. Hand and wrist injuries are seen in approximately 25% of the elderly over the age of 65. Functional limitation as a result of trauma can negatively affect the lives of the elderly. The aim of this study is; To determine the demographic characteristics of patients over 65 years of age with hand and wrist trauma who applied to the Emergency Medicine Service of Selcuk University Medical Faculty Hospital, to retrospectively examine the diagnosis and treatment processes in the emergency department and to take the necessary measures. In addition, it was aimed to investigate the functionality of diagnosis and treatments. In our study, 296 hand and wrist trauma patients between the ages of 65-101 who applied to the Emergency Service of Selcuk University Medical Faculty Hospital between January 2015 and December 2019 were evaluated. The time of presentation, gender, trauma mechanisms, anatomical regions of the trauma and treatments of the patients were examined. The average age of the patients included in the study was 74.4. Trauma exposure was higher between the ages of 65-74 than at the age of 85 and over. In our study, there were more women patients with wrist trauma and these traumas occurred at home. Acute traumatic hand injuries were more common in men. The men were most often traumatized at work and came with penetrating injuries. The majority of applications were between 08.00-16.00 and during the summer months. According to our data, the most common fractures in upper extremity injuries were distal radius fractures and the least carpal bone fractures. Conservative treatments such as medical treatment and plaster-splint application were preferred in most of the patients. Emergency surgery rate was higher in male patients. As a result, it is very important to identify trauma mechanisms and prevent traumas, as wrist traumas increase the intensity of emergency services, cause treatment costs and functional limitations in the elderly. We hope that our work will contribute to the health system and more comprehensive research to be conducted.