Büyük damar hastalığına bağlı inmelerde salusin alfa ve salusin βeta düzeylerinin belirlenmesi
Determination of salusin alpha and salusin βeta levels in stroke patients DUE to large vessel atherosclerosi̇s
  1. Tez No: 664664
  2. Yazar: NURSU ERDOĞAN AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SARIÖNDER GENCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Salusin alfa, Salusin beta, iskemik inme, büyük damar aterosklerozu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: İnme dünyada önde gelen mortalite ve morbidite sebeplerinden biridir ve en sık görülen tipi iskemik inmelerdir. İskemik inmelerin önemli bir kısmı büyük damar aterosklerozuna bağlı oluşur. Çalışmamızda büyük damar aterosklerozuna bağlı iskemik inme hastalarında salusin-α ve salusin-β'nın belirteç olup olamayacağını araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya acil servise inme kliniği ile başvuran, etiyolojisinde büyük damar aterosklerozu saptanan ve şikayetlerinin başlangıcından sonraki ilk 24 saat içinde olan 51 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. İnme geçiren hastalarda ilk 24 saat içinde ve inmeden 3 ay sonra alınan kanlarda salusin-α ve salusin-β düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. İnme grubunda akut dönem ve 3 ay sonraki sonuçlar birbiri ile kıyaslandı. Ayrıca inme grubunun akut dönem sonuçları kontrol grupları ile karşılaştırıldı. Bulgular: İlk 24 saat içinde alınan salusin-α ve salusin-β düzeyleri kontrol grubu verileri ile karşılaştırıldığında salusin-α düzeyi hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunurken salusin-β düzeyi açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. İnme sonrası ilk 24 saat içinde bakılan salusin-α ve salusin-β düzeyleri ile 3 ay sonra bakılan değerler karşılaştırıldığında salusin-α düzeylerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmezken, salusin-β düzeylerinin 3 ay sonraki değerlendirmede anlamlı düzeyde düştüğü görüldü. Sonuç: İnme grubunda düşük bulunduğu ve 3 ay içerisinde değişmediği için, salusin-α düşüklüğünün inmeye yatkınlığı gösteren bir biyobelirteç olabileceği düşünüldü. Çalışmamız iskemik inme hastalarında salusin-α ve salusin-β ile yapılan ilk çalışma olduğu için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Stroke is one of the leading causes of mortality and morbidity in the world and the most common type is ischemic stroke. Majority of ischemic strokes occur due to large vessel atherosclerosis. In our study, we aimed to investigate whether salusin-α and salusin-β can be markers in patients with ischemic stroke due to large vessel atherosclerosis. Materials and methods: Fifty-one patients who were admitted to the emergency department with a stroke clinic, who were found to have large vessel atherosclerosis in the etiology and who were within the first 24 hours after the onset of their complaints, and 30 healthy volunteers were included in the study. In stroke group, salusin-α and salusin-β levels were studied by ELISA in blood samples taken within 24 hours of stroke and 3 months after stroke. The results in the acute period and after 3 months were compared with each other. In addition, the acute period results of the stroke group were compared with the results of the control group. Results: The salusin-α levels taken in the first 24 hours were found significantly lower in the patient group compared to the control group, while there was no significant difference between the two groups in terms of salusin-β levels. Salusin-α and Salusin-β levels measured in the first 24 hours after stroke and the values obtained after 3 months were compared, no significant change was observed in the Salusin-α levels, but it was observed that the Salusin-β levels decreased significantly in the evaluation 3 months later. Conclusion: Since it was found low in the stroke group and did not change within 3 months, it was thought that low salusin-α levels might be a biomarker indicating a susceptibility to stroke. Our study is important because it is the first study performed with salusin-α and salusin-β in patients with ischemic stroke.