Kültürel mirasın sürekliliği bağlamında misafir sanatçı programı olgusunun mekânsal pratiklerinin incelenmesi; tarihi Sinop cezaevi önerisi
Investigation of the spatial practices of the artist in residency in the context of the continuity of cultural heritage; the historical Sinop prison proposal
  1. Tez No: 664770
  2. Yazar: ELÇİN SALİHA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN CEBRAİLOĞLU, DOÇ. DR. EMİNE GÖRGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Artist in Residency, Cultural Heritage, Art and Place Interaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Misafir sanatçı programı olgusu, sanatçılara alışageldikleri bağlamdan ve içerisinde bulundukları mekândan farklı bir ortamda deneyim imkânı sunar. Bu kapsamda, programa katılan, küratör, ressam, mimar, heykeltraş vb. meslek gruplarından bireyler, ev sahibi kurum tarafından belirlenen süre içerisinde üretimlerini gerçekleştirirler. Sanatçılara bu zaman zarfı içerisinde, kültürel bağ kurma, fikir alışverişinde bulunma, kendilerini ve çalışmalarını geliştirmeleri için çeşitli fırsat sağlar. Çalışma konusu olarak ülkemizdeki ve dünyadaki misafir sanatçı programına ilişkin literatür araştırması yapıldıktan sonra, yeni bir işlev önerisi olarak, tarihi Sinop Cezaevi'ne misafir sanatçı programı içeren bir öneride bulunulmuştur. Cezaevinin seçilmesinde, bölgenin tarihsel geçmişinde çok katmanlı kültürel ve mekânsal birlikteliği önem taşır. Günümüzde“dark turizm”olarak da adlandırılan turizm yaklaşımının Türkiye'deki örneklerinden birisi olan Sinop Cezaevi'nin, pasif sergi tüketim mahalleri olmaktan çok, etkileşimli bir sanat üretim merkezi hâline getirilmesi amaçlanmıştır. Misafir sanatçı programına dair nicel ve nitel araştırmalar sonucunda ortaya çıkan verilere dayanarak, Sinop Cezaevi için yapılan anket çalışmaları doğrultusunda tasarım senaryoları geliştirilmiştir. Anahtar Kelime: Misafir Sanatçı Programı, Kültürel Miras, Sanat ve Mekân Etkileşimi
Özet (Çeviri)
The phenomenon of residency program offers the artists the opportunity of experience in an environment different from the place they are in and their usual context. Within this framework, the individuals participating in the group, who are from some occupational groups such as curator, painter, architect, sculptor etc., produce within a time period determined by the host institution. This program provides the artists a variety of opportunities in order to establish a cultural bond, exchange ideas with one another, improve themselves and their works within that time. As a subject of study, after the literature review on residency program in our country and in the world, a suggestion including a residency program was made to the historical Sinop prison, as a new function proposal. The multi-layered cultural and spatial co-existence in the historical background of the region plays a crucial role in selecting the prison. Sinop Prison which is one of the examples of the tourism approach in Turkey, also called as“dark tourism”today, is aimed to become an interactive art production center rather than being a passive exhibition consumption place. On the basis of the resultant data of quantitative and qualitative research on the residency program, design scenarios were developed in accordance with the surveys for Sinop prison.