Sağlıklı bireylerde kalça adduktör kas kuvvetinin, core stabilizasyonu ve alt ekstremite performansı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between hip adductor muscle strength, core stabilization and lower extremity performance in healthy individuals
- Tez No: 664818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kalça adduktör kuvveti, Core stabilizasyon, Alt ekstremite performansı, Hip adductor strength, Core stability, Lower limb functional performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma sağlıklı bireylerde kalça adduktör kas kuvvetinin, core stabilizasyonu ve alt ekstremite performansı ile ilişkisini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya 18-25 yaş aralığında sağlıklı bireyler katıldı. Omurga ve alt ekstremite yaralanması, cerrahi öyküsü, kronik ağrısı ve ekstremite kısalığı olan bireyler dahil edilmedi. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Kalça adduktör kas kuvvetleri sfigmomanometre aracılığıyla sıkıştırma testi ile, enduransları tekrar sayısı ile, esneklikleri pasif abdüksiyon derecesinin gonyometre aracılığıyla ölçümü ile değerlendirildi. Core stabilizasyonları gövde fleksör, ekstansör ve lateral fleksör kaslarının enduransları ile değerlendirildi. Alt ekstremite dinamik denge değerlendirmesi için Y denge testi ve performans değerlendirmesi için tek ayak sıçrama ve üç adım çapraz sıçrama performans testleri kullanıldı. Kalça adduktör kas kuvveti ile sırasıyla nondominat gövde lateral fleksörleri enduransı, dominant gövde lateral fleksörleri enduransı, dominant tek ayak sıçrama testi, üç adım çapraz sıçrama testi ve nondominant üç adım çapraz sıçrama testi skorları arasında pozitif yön ve orta düzeyde ilişki bulundu. Kalça adduktör kas kuvveti ile VKİ ve nondominant tek ayak sıçrama testi arasında pozitif yön ve düşük düzeyde ilişki bulundu. Kalça adduktör kas kuvveti ile sırasıyla dominant Y denge testi toplam skoru, posteromedial skoru, nondominant Y denge testi toplam skoru, posteromedial skoru ve ayrıca gövde lateral fleksörleri enduransının dominant ve nondominat taraf farkı arasında negatif yön ve düşük düzeyde ilişki bulundu. Kalça adduktör kas kuvveti ile core stabilizasyonu ve alt ekstremite performansı arasında ilişki olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship of hip adductor muscle strength to core stabilization and lower extremity performance. Healthy individuals aged 18-25 years participated in the study. Individuals with spine and lower extremity injuries, surgical history, chronic pain, and short limb were excluded. Demographic information was recorded. The hip adductor muscle strength was evaluated by squeeze test using a sphygmonometer, their endurance by the number of repetitions, their flexibility by measuring the degree of passive abduction using a goniometer. Core stabilizations were evaluated by the endurance of the trunk flexor, extensor and lateral flexor muscles. Y balance test was used for lower extremity dynamic balance assessment and single-leg and triple-crossover hop tests were used for performance evaluation. A positive direction and moderate correlation was found between hip adductor muscle strength and endurance of nondominate-dominant trunk lateral flexors, dominant single-leg hop test, dominant-nondominant triple-crossover hop test. Positive direction and low level correlation was found between hip adductor muscle strength and BMI and nondominant single leg hop. A negative direction and low level of correlation was found between hip adductor muscle strength and dominant Y balance test total score, posteromedial score, nondominant Y balance test total score, posteromedial score, and also the difference between the dominant and nondominant sides of the endurance of the trunk lateral flexors. It was detected that there was a relationship between hip adductor muscle strength and core stabilization and lower extremity performance.