Tiroidektomi olgularında TIRADS sınıflamasının preoperatif ve postoperatif histopatolojik sonuçlar ile korelasyonu
Correlation of TIRADS classification with preoperative and postoperative pathological results in thyroidectomy cases
- Tez No: 665093
- Danışmanlar: DR. MEHMET EMRAH BAYAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: biyopsi, kanser, patoloji, tiroid nodülü, TIRADS, biopsy, cancer, pathology, thyroid nodule, TIRADS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Tiroid nodülleri %8-16 oranında malignite riski taşımaları sebebiyle oldukça önemlidir. Hastaların klinik takibi ve tedavi seçimlerinde kullandığımız kılavuzlar ile hızlı ve uygun yaklaşımlarda bulunmak ve gereksiz minör ve/ya major cerrahi girişimleri azaltmak hedeflenmektedir. Çalışmamızın amacı, güncel kılavuzlarda işaret edilen TIRADS sınıflaması ve İİAB'nin hastalardaki tiroid malignitesi saptanmasında tanısal doğrulunu, özgüllüğü ve duyarlılığının, hastalara uygun teşhis ve tedavinin belirlenmesindeki güvenilirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz genel cerrahi kliniğinde gerçekleştirilen çalışmaya, Ocak 2016 - Temmuz 2020 tarihleri arasında güncel ATA kılavuzu kullanılarak tiroidektomi endikasyonu ile opere edilen ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 489 hasta dahil edildi. Çalışmamız retrospektif olarak tasarlandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların preoperatif ultrasonografileri ile ACR-TIRADS skorları belirlendi ve sınıflandırıldı. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, endikasyonları, preoperatif ince iğne aspirasyon biyopsi sonuçları, yapılan cerrahi prosedür ve operasyon sonucunda çıkarılan piyesin patoloji sonuçları, preoperatif ve postoperatif biyokimyasal değerleri kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmamıza dahil olan 489 hasta incelendiğinde, İİAB'ye göre malignite oranı %9,48 dir. Malign hastaların yaş ortalaması 48,8 dir. İİAB'nin sensitivitesi %50, spesifitesi %98, NPV %87,4 ve PPV %88,5 dir. Biyopsi sonucu malignite şüpheli olan nodüllerin %51,4'ü operasyon patolojisi malign bulunmuştur. Operasyon patolojileri incelendiğinde, TIRADS 1-5 malignite oranları sırayla %7,1, %20,3, %27,1, %37,1 ve %57,1 dir. TIRADS 4 ve 5 olan nodüllerin İİAB malign ve malignite şüpheli sonuçları pozitif kabul edildiğinde risk oranı sırasıyla %33,6 ve %83,3'dür. Sonuç: Çalışmamızda TIRADS 1 ve 2'nin literatürde benign olarak kabul edilmelerinin ve İİAB önerilmemesinin aksine incelediğimiz nodüllerde önemli oranda malignite saptanmıştır. Çalışmamızın istatistiksel analizine bakıldığında TIRADS 4 ve 5 nodüllerin malignite riski yönünden istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. İİAB sonuçlarımızı literatür ile karşılaştırdığımızda benzer malignite yüzdesi, sensitivite değerinin daha düşük ve spesifite değerinin ise yüksek olduğunu belirledik. Bu veriler ışığında TIRADS sınıflamasının çok merkezli ve geniş hasta tabanlı çalışmalar ile güvenilirliğinin sınanması, gerekli revizyon ve optimizasyonun sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid nodules are clinically important cause of malignancy risks, which occurs approximately 8-16% of nodules. There are guidelines which are used by practitioners to perform optimal clinical approach and beware unnecessary surgery. This study aims to determine TIRADS classification and fine needle aspiration biopsy sensitivity, specificity and diagnostic accuracy for defining malignancy in thyroid nodules. Materials and Methods: A total of 489 patients who underwent thyroidectomy according to ATA guidelines between January 2016 – July 2020 were enrolled in this study. Patients' demographic info, indications, comorbidity, ultrasound findings based on TIRADS classification, FNAC reports based on the Bethesda classification, postoperative final pathology results, preoperative and postoperative biochemical parameters were recorded. Results: The malignancy rates of thyroid nodules which was performed US guided FNAC was 9,48%. The malign cases' average age was 48,8. In terms of diagnostic strength FNAC sensitivity was 50%, specificity was 98%, NPV was 87,4% and PPV was 88,5%. The nodules which were defined as suspicious for malignancy in FNAC were 51,4% malignant according to final postoperative pathology results. Overall malignancy rates of TIRADS 1-5 were 7,1%, 20,3%, 27,1%, 37,1%, 57,1% in view of final pathology results. Malign and suspicious for malignancy results were admitted positive in FNAC results, the risk was 33,6% for TIRADS 4 and 83,3% for TIRADS 5. Conclusion: We achieved salient malignancy rates in TIRADS 1 and 2 despite considering pathologically benign in the literature and not recommending FNAB. The statistical analysis of our study represents TIRADS 4 and 5 nodules were statistically significant in terms of malignancy. When we compared our FNAC results with the literature, we found that similar malignancy percentage, lower sensitivity value and higher specificity value. The arguments given prove that the necessary revision and optimization of the TIRADS classification should be provided with multicenter and large patient based studies.