Kronik obstrüktif akciğer hastalığı akut atağı ile gelen hastalarda pulmoner tromboemboli tanısında IL-6 ve CRP'nin değeri
- Tez No: 665201
- Danışmanlar: DR. MİNE BERKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, PTE, IL-6, CRP, COPD, PTE, IL-6, CRP
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) zararlı partikül ve gazların kronik inhalasyonu sonucu, akciğerlerde oluşan inflamatuvar yanıtın neden olduğu, ilerleyici hava akımı sınırlanması ve tekrarlayan akut ataklar ile karakterize bir hastalıktır. KOAH olgularında, genetik ve çevresel etkenlerin neden olduğu kronik bir inflamasyon söz konusudur. Bu inflamasyonun majör hücreleri makrofajlar, nötrofiller ve CD8+ T-lenfositlerdir. Pek çok farklı hücrenin daha bu inflamasyona katılması ve artmış bir oksidatif stres ile proteinaz aktivitesi, akciğer parankiminde harabiyet oluşturmakta ve kalıcı hava yolu obstrüksiyonu meydana gelmektedir. KOAH olgularında semptomlar henüz ortaya çıkmadan, inflamasyon ve hava yolu hasarı başlamaktadır. Akut ataklarda ise, var olan inflamasyon daha da artmaktadır. Stabil KOAH da düşük derecede sistemik inflamasyonla ilişkili olup kan lökosit, CRP, fibrinojen ve inflamatuar sitokinlerde artış saptanmıştır. IL-6, CRP, fibrinojenin akut alevlenme sırasında arttığı ve iyileşme sırasında azaldığı gösterilmiştir. Aktive makrofajlardan salgılanan IL-6, karaciğerden fibrinojen ve CRP sentezini arttırmaktadır. Fibrinojen, fibrin oluşturması ve trombosit agregasyonunu desteklemesi dolayısıyla trombüs oluşumunda iki ayrı role sahiptir. CRP; trombosit kaynaklı sitotoksisiteyi arttırırken, CRP'in peptid fragmanları trombosit agregasyonunu inhibe ederek aynı zamanda trombozun gelişiminde de önemli rol oynar. Bundan yola çıkarak çalışmamızda akut atak KOAH'lı olgularda Dinamik Toraks BT ile PTE saptanan ve saptanmayan gruplar arasında IL-6 ve CRP'nin düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya; KOAH akut atak tanısıyla kabul edilen ve yatırılarak izlenen, yaşları 38-80 (ortalama 67,04 ± 9.06 ) arasında değişen 52 hasta ( 9'u kadın, 43'ü erkek ) alındı.Hastaların serum IL-6, CRP, D-Dimer tayinleri yapıldı ve Dinamik BT anjiografileri çekildi. Serum IL-6 düzeyi Biosource İmmunoassay Kit ile Elisa yöntemi, serum CRP düzeyi Dade Behring marka (Germany) Kit ile nephelometric yöntemi kullanılarak ölçüldü. Serum D-Dimer ölçümü Amax Auto D-Dimer TM (polystyrene, microparticle agglutination assay) yöntemi kullanılarak yapıldı. 52 akut atak KOAH'lı olgunun 12'sinde (%23) PTE saptandı. KOAH akut ataktaki hastalar için Htc, Trombosit ve beyaz küre değerleri ile trombüs saptanıp saptanmaması arasında istatiksel anlamlı korelasyon saptanmazken D-Dimer değeri ile anlamlı korelasyon saptandı (p:0.003,r:0.4). Tüm olguların CRP değerleri dağılımı 7.33 mg/l idi (6,66). Trombüs olan ve olmayan olguların CRP değerleri arasında istatiksel anlamlı fark bulunmadı (p=0.77). IL-6 tüm olguların 31'inde O (%59,6) bulundu. Trombüs saptanan ve saptanmayan olguların IL-6 değerleri arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı değildi. IL-6 ve CRP değerlerinin trombüs olan ve olmayan grup arasında istatiksel olarak anlamlı çıkmaması kısa yarı ömürleri sebebiyle kanda yüksek olduğu dönemde kan alınmamasına bağlandı. Çalışmamızın sonunda; IL-6 ve CRP'nin KOAH alevlenmesinde PTE tanısında rollerini belirlemek için tek bir ölçümden ziyade seri ölçümlerinin daha iyi olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Chronic Obstructive Pulmonary Disease(COPD) is a disease characterised by progressive air flow limitation and recurrent acute exacerbations caused by inflammatory response to chronic inhalation of hazardous particules and gases. There is a chronic inflammation in COPD patients, caused by genetic and environmental factors. Main cells of this inflammation are macrophages, neutrophils and CD8+ T-lymphocytes. Participation of many other cell types and increase in oxidative stres and proteinase activity, create a damage in the lung parenchyme and build a persistant air flow limitation. In COPD patients, there is an inflammation and airway damage even before the symptoms start. In acute exacerbations, there is an increase in substantial inflammation. Stable COPD is already related with systemic inflammation and there is an increase in blood leukocyte count, CRP, fibrinogen and proinflammatory cytokine levels. It is reported that IL-6, CRP and fibrinogen levels are increasing during acute exacerbations and decreasing afterwards. IL-6 secreted by activated macrophages, increases the synthesis of fibrinogen and CRP in liver. Fibrinogen has a two-way effect on thrombosis either by synthesis of fibrin and promotion of thrombocyte aggregation. The peptide fragments of CRP takes role in thrombosis by inhibiting thrombocyte aggregation; while CRP, itself, increases the thrombocyte related cytotoxicity. In this study, we compared IL-6 and CRP levels in COPD patients grouped into two, diagnosed as pulmonary thromboembolism(PTE) with dinamic Thorax CT and the ones not. 52 in-patients(43 male, 9 female) between 38-80 years of age (mean age 67,04±9,6 years) who are diagnosed as COPD acute exacerbation are included. Serum IL-6, CRP and D-dimer levels and dinamic Thorax CT are obtained from all of the patients. IL-6 levels are measured by ELISA using Biosource Immunoassay KİT; CRP by nephalometric method using Dade Behring KİT (Germany) and D-Dimer by Amax Auto D-Dimer ™(polystryene, microparticule agglutination assay) method. PTE is diagnosed in 12 (23%) of 52 COPD in-patients. A statistically significant correlation is found between thrombosis and D-Dimer levels (p:0,003, r:0,4) while there were no such a correlation between complete blood count (hematocrit, trombocyte, leukocyte levels) and PTE. CRP levels of all subjects were 7,33mg/l(6,66) idi. There were no significant correlation between CRP levels and PTE (p:0,77). IL-6 was measured 0 BİRİM in 31 of 52 in-patients (59,7%) and is not correlated significantly with thrombosis. It is thought that this is because of the short half-life of CRP and IL-6 in the serum of patients which are not obtained early enough. In conclusion, in order to assess the role of IL-6 and CRP in the diagnosis of PTE in COPD exacerbations serial measurements may be helpful rather than a single measurement.