Voiding sistoüretrografi ile vezikoüreteral reflü tanısı alan hastalarda idrar ve kanda bulunan biyokimyasal belirteçlerin reflü derecesi ile korelasyonu
Correlation of urine and serum biomarkers with grade of vesicourethral reflux in patients diagnosed by voiding cystoureterography
  1. Tez No: 665248
  2. Yazar: RASHAD SADİGOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN DOKUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, KIM-1, NGAL, Vesicoureteral reflux, KIM-1, NGAL
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Vezikoüreteral reflü (VUR) idrarın mesaneden üreterlere doğru geri kaçışı olarak tanımlanır. VUR infant ve çocuklarda görünen böbrek yetmezliğinin en önemli sebeplerindendir. VUR un tanı ve takibinde ultrasonografi (USG) ve Voiding sistoüreterografi sıklıkla kullanılır. Ancak altın standart tanı yöntemi Voiding sistoüreterografidir. Çalışmamızda Vezikoüreteral reflüsü olan hastaların kan ve idrarda ölçülebilen Kidney Injury Molecule 1 (KIM-1) ve Nötrofil Gelatinaz Associated Lipokalin (NGAL) sonuçlarının, voiding sistoüreterografideki reflü derecesi ile korelasyon gösterip göstermediğini araştırmak istedik. Gereç ve yöntem: 01/Ocak/2020 – 31/Aralık/2020 tarihleri arasında Şişli/Sarıyer Hamidiye Etfal Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi polikliniklerinde primer vezikoüreteral reflü tanısı alan 30 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Kontrol grubu 30 sağlıklı çocuktan oluşturuldu. Ek sistemik hastalığı olan, sekonder reflüsü olan ve eşlik eden ek üriner sistem patolojisi olan vezikoüreteral reflü tanılı hastalar çalışmanın dışında bırakıldı. Hastaların tümünden tanı anında kan ve idrar örnekleri alındı. Elde edilen veriler IBM SPSS Version 26.0 istatistik Paket Programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızın hasta grubunda 30 primer VUR'lü hasta ile, kontrol grubu ise 30 sağlıklı çocuk ile oluşturuldu. Hasta grubunda 7 erkek (%23.3), 23 kız (%76.7); kontrol grubunda 25 erkek (%83.3), 5 kız (%16.7) vardır; iki grubun cinsiyet dağılımı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0.05). Hasta ve Kontrol gruplarının kan ve idrar KIM-1 ve NGAL düzeyleri değerlendirildiğinde, hasta grubun kan KIM-1 düzeyi kontrol grubundan yüksek saptandı (p0.05). İki grubun kan NGAL düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken idrar NGAL düzeyi hasta grubunda kontrol grubundan yüksek saptandı (sırasıyla 598.07 ± 159.01 ve 389.38 ± 193.88) (p>0.05). İdrar ve Kan KIM-1 ve NGAL düzeyleri ile VUR derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Unilateral ve bilateral VUR bulunan gruplarda kan KIM-1 düzeyi, idrar KIM-1 düzeyi, kan NGAL düzeyi ve idrar NGAL düzeyi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Kan ve idrar NGAL düzeyleri ve kan ve idrar KİM-1 düzeyleri ile DMSA fonksiyonları arasındaki anlamlı ilişki saptanmadı. (p>0.05) Sonuç: Alınan veriler sonucunda VUR derecesi ile biyobelirteçler arasında anlamlı fark saptanmasa da VUR tanılı hastalarda serum KİM-1 değeri ve idrar NGAL değeri iststiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. İlerde yapılacak daha geniş randomize ve prospektif çalışmalarla birlikde idrar NGAL ve serum KİM-1 değerlerinin VUR tanı ve takibinde kullanılabilirliği sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vesicoureteral reflux (VUR) is defined as the backflow of urine from the bladder towards the ureters. VUR is one of the most important causes of renal failure in infants and children. Ultrasonography (USG) and Voiding cystourethrography are frequently used in the diagnosis and follow-up of VUR. However, the gold standard diagnostic method is Voiding cystourethrography. In our study, it was investigated whether Kidney Injury Molecule 1 (KIM-1) and Neutrophil Gelatinase Associated Lipocalin (NGAL) results, which can be measured in blood and urine of patients with vesicoureteral reflux, correlate with the degree of reflux in voiding cystourethrography. Material and methods: Thirty patients diagnosed with primary vesicoureteral reflux in Sisli and Sarıyer Hamidiye Etfal Pediatric Surgery and Pediatric Urology outpatient clinics between 01 / January / 2020 - 31 / December / 2020 were prospectively evaluated. The control group was composed of 30 healthy children. Patients with additional systemic disease, secondary reflux, and accompanying urinary tract pathology diagnosed with vesicoureteral reflux were excluded from the study. Blood and urine samples were taken from all patients at the time of diagnosis. The obtained data were analyzed using IBM SPSS Version 26.0 statistics Package Program. Results: The patient group of our research was formed with 30 patients with primary VUR and the control group with 30 healthy children. There were 7 boys (23.3%) and 23 girls (76.7%) in the patient group, 25 boys (83.3%) and 5 girls (16.7%) in the control group, and a statistically significant difference was found between the gender distribution of the two groups (p 0.05). When the blood and urine KIM-1 and NGAL levels of the patient and control groups were evaluated, the blood KIM-1 level of the patient group was found to be higher than the control group (p 0.05). While there was no statistically significant difference between the blood NGAL levels of the two groups, the urinary NGAL level was found to be higher in the patient group than in the control group (598.07 ± 159.01 and 389.38 ± 193.88, respectively). p>0.05) No statistically significant correlation was found between urine and blood KIM-1 and NGAL levels and VUR grade. In the groups with unilateral and bilateral VUR, no statistically significant difference was found between the groups in terms of blood KIM-1 level, urine KIM-1 level, blood NGAL level and urine NGAL level (p> 0.05). There was no significant relationship between blood and urine NGAL levels and blood and urine KIM-1 levels and DMSA functions. (p> 0.05) Conclusion: Although there was no significant difference between VUR grade and biomarkers when the data were analyzed, serum KIM-1 value and urinary NGAL value were found to be statistically significantly higher in patients with VUR diagnosis. With larger randomized and prospective studies to be conducted in the future, the usability of urinary NGAL and serum KIM-1 values in the diagnosis and follow-up of VUR can be achieved.