Deneysel testis torsiyonu oluşturulan ratlarda erken tanıda pentraksin-3 ve SCUBE-1 gibi biyomarkerların incelenmesi
Early di̇agnosi̇s in rats with experimental testic torsionlike diagnosis pentracsin-3 and SCUBE-1 review of biomarkers
- Tez No: 665260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM TUĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Pentraksin-3, SCUBE-1, Testis Torsiyonu, İskemi, Pentraxin-3, SCUBE-1, Testicular Torsion, Ischemia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Testis torsiyonu(TT) spermatik kord ve eklerinin kendi aksı etrafında rotasyon yapması sonucu oluşan nadir, akut ve acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Testis torsiyone olduğunda arteriyal akım durur, iskemi oluşur.Arteriyal akımın 4-6 saat süreyle kesilmesi sonrası nekroz meydana gelir.Tanıdaki gecikme testisin kaybına yol açar. Erken tanıda iskemiyle ilişkili Pentraksin-3 (PTX-3) ve Signal peptide, complement C1r/C1s, Uegf, and Bmp1 (CUB),Epidermal Growth Factor-Like Domain-Containing Protein-1 İnflamatuar (SCUBE-1) gibi markerların kullanılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Deneyimizde Sprague-Dawley cinsi erkek 240-300 gr ağırlığında 21 rat 3 gruba ayrıldı, İlk grup Kontrol-Sham(S) grubu olacak şekilde Grupta 7 denek yer aldı. İkinci grup Torsiyon 2. saat grubu olacak şekilde, 7 denekten oluştu.Bu grupta ratlarda spermatik kord bulunarak ekleriyle birlikte 720 derece torsiyone edilip 2 saat boyunca klemplenip arterial akım kesilip iskemi oluşturuldu.Üçünçü grup Torsiyon 4. saat grubu olacak şekilde, 7 denekten oluştu.Bu grupta ratlarda spermatik kord bulunarak ekleriyle birlikte 720 derece torsiyone edilip 4 saat boyunca klemplenip arterial akım kesilip iskemi oluşturuldu. Bütün gruplarda operasyon öncesi, 2. saat ve 4. saat kan örnekleri alınıp,biyokimya tüpleri ile -80 derecede kanları saklanıp serum PTX-3 ve SCUBE-1 seviyelerine bakılarak raporlandı. Bulgular: Sham(Kontrol) grubu işlem öncesi PTX-3 seviyesi ortalama 10,29 ±2,47 iken Sham (Kontrol) grubu işlem sonrası için ise 11,73±2.5 olarak ölçülmüştür.Bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p=0,01).2 saattlik torsiyon grubunda işlem öncesi PTX-3 seviyesi 10,58±1,96 iken işlem sonrası 13,96±1,3 olarak ölçülmüştür.Bu fark istatiksel olarak anlamlıdır(p=0,005).4 saatlik torsiyon grubunda işlem öncesi PTX-3 seviyesi 12,36±3,12 iken işlem sonrası 16±1,6 olarak ölçülmüştür.Bu fark istatiksel olarak anlamlıdır(p=0,001) Sham(Kontrol) grubu işlem öncesi SCUBE-1 seviyesi ortalama 3,87 ±0,4 iken Sham (Kontrol) grubu işlem sonrası için ise 5,73±0,41 olarak ölçülmüştür.Bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p=0,01).2 saattlik torsiyon grubunda işlem öncesi SCUBE-1 seviyesi 3,03±1,96 iken işlem sonrası 4,68±1,84 olarak ölçülmüştür.Bu fark istatiksel olarak anlamlıdır(p=0,011).4 saatlik torsiyon grubunda işlem öncesi SCUBE-1 seviyesi 3,37±0,7 iken işlem sonrası 5,4±0,84 olarak ölçülmüştür.Bu fark istatiksel olarak anlamlıdır(p=0,001) 2. Saat ve 4. Saat işlem sonrası testis torsiyonu grupları arasında serum PTX-3 değerlerinin artışı istatiksel olarak anlamlıdır.(p=0,027) 2. Saat ve 4. Saat işlem sonrası testis torsiyonu grupları arasında serum SCUBE-1 değerlerinin artışı istatiksel olarak anlamlı değildir.(p=0,317) Sonuç: Bu deneysel çalışmanın bulgularına göre, TT'lu sıçanlarda 2. saat ve 4. saat serum PTX-3 seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir.Benzer şekilde serum SCUBE-1 seviyeleri 2. Saat ve 4. Saatte kontrol gubuna göre anlamlı olarak yükselmiştir.Artan serum PTX-3 ve SCUBE-1 seviyelerinin, testis torsiyonunun erken teşhisinde bir biyomarker olarak potansiyel bir role sahip olabileceği görülmüştür. Testis torsiyonu'nun erken teşhisi için bu biyomarkerlarla ilgili klinik araştırmalar gelecekteki klinik çalışmaların odağı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Testicular torsion is a rare, acute and urgent condition that occurs as a result of rotation of the spermatic cord and its attachments around its own axis. When the testis is torsioned, arterial flow stops, ischemia occurs. Necrosis occurs after the arterial flow is interrupted for 4-6 hours. Delay in diagnosis leads to the loss of the testicle. It is aimed to use markers associated with ischemia such as Pentraxin-3 (PTX-3) and Signal peptide, complement C1r / C1s, Uegf, and Bmp1 (CUB), Epidermal Growth Factor-Like Domain-Containing Protein-1 Inflammatory (SCUBE-1) in early diagnosis. Materials and Methods: In our experiment, 21 Sprague-Dawley male rats weighing 240-300 g were divided into 3 groups. 7 subjects were included in the group, the first group being the Control-Sham (S) group. The second group consisted of 7 subjects, the torsion being the second hour group. In this group, the spermatic cord was found in rats, torsioned at 720 degrees with their attachments, clamped for 2 hours and arterial flow was cut and ischemia was created. In this group, the spermatic cord was found in rats, torsioned at 720 degrees with its attachments, clamped for 4 hours, and arterial flow was cut and ischemia was created. In all groups, blood samples were taken before the operation, at the 2nd hour and at the 4th hour, and their blood was kept at -80 degrees with biochemistry tubes, and serum PTX-3 and SCUBE-1 levels were measured. Results: While the average PTX-3 level in the sham (control) group was 10.29 ± 2.47 before the procedure, it was 11.73 ± 2.5 for the sham (control) group after the procedure. This difference was statistically significant (p = 0.01). While the PTX-3 level was 10.58 ± 1.96 before the procedure in the .2 hour torsion group, it was 13.96 ± 1.3 after the procedure. This difference was statistically significant (p = 0.005). While the level of 3 was 12.36 ± 3.12, it was measured as 16 ± 1.6 after the procedure. This difference is statistically significant (p = 0.001)The average SCUBE-1 level was 3.87 ± 0.4 in the sham (control) group before the procedure, while it was 5.73 ± 0.41 in the sham (control) group after the procedure. This difference was statistically significant (p = 0, 01) .2-hour torsion group SCUBE-1 level before the procedure was 3.03 ± 1.96, after the procedure it was 4.68 ± 1.84.This difference was statistically significant (p = 0.011). While the SCUBE-1 level was 3.37 ± 0.7, it was measured as 5.4 ± 0.84 after the procedure. This difference is statistically significant (p = 0.001) The increase in serum PTX-3 values between the testicular torsion groups at the 2nd hour and the 4th hour after the procedure was statistically significant. (P = 0.027) The increase in serum SCUBE-1 values between the testicular torsion groups at the 2nd hour and the 4th hour after the procedure was statistically significant. is not. (p = 0.317) Conclusion: According to the findings of this experimental study, serum PTX-3 levels at 2 hours and 4 hours were significantly higher in rats with testicular torsion compared to the control group. It appears that increased serum PTX-3 and SCUBE-1 levels may have a potential role as a biomarker in the early diagnosis of testicular torsion. For the early diagnosis of testicular torsion, clinical research on these biomarkers should be the focus of future clinical studies.