Düzce ili fındık bahçelerinde Aamerikan beyazkelebeği Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera:Arctiidae)'nın bulaşma oranı, popülasyon takibi ile biyolojik mücadelesinde doğal düşmanlarının belirlenmesi
Determination of natural enemies, population monitoring, contamination rate of the fall webworm, Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera: Arctiidae) in hazelnut gardens of Duzce province
- Tez No: 665259
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVCAN ÖZTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Beyazkelebeği, Biyolojik mücadele, Düzce, Fındık, Hyphantria cunea (Drury), Biological control, Duzce, Fall webworm, Hazelnut, Hyphantria cunea (Drury)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada Düzce ili fındık bahçelerinde Amerikan beyazkelebeği, Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera:Arctiidae)'nın bulaşma oranı, popülasyon takibi ile biyolojik mücadelesine yönelik doğal düşmanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmalar 2019 yılında yürütülmüştür. Hyphantria cunea'nın ergin popülasyon takibi için iki farklı lokasyonda belirlenen bahçelere birer adet Robinson tipi ışık tuzağı kurulmuş ve hasada kadar haftada bir kontrol edilerek tuzakta yakalanan kelebeklerin sayımı yapılmıştır. Zararlının Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere yılda iki tepe noktası oluşturduğu ve iki döl verdiği saptanmıştır. Zararlının bulaşma oranının belirlenmesi için yapılan gözlemlerde Düzce ilinin iki ilçesi hariç tüm ilçelerde fındık bahçelerinin zararlı ile bulaşık olduğu ve bulaşma oranının % 66,6 oranında olduğu tespit edilmiştir. Hyphantria cunea'nın biyolojik mücadelesine yönelik doğal düşmanlarının belirlenmesi için sahadan toplanan zararlı ile bulaşık örnekler laboratuvarda kültüre alınmış ve çıkış yapan bireyler kaydedilerek teşhisleri yapılmıştır. Hyphantria cunea'nın parazitoidleri olarak Trichogramma brassicae Bezdenko (Hymenoptera: Trichogrammatidae), Chouioia cunea Yang (Hymenoptera: Eulophidae), Baryscapus sp. (Hymenoptera:Eulophidae), Apanteles hyphantriae Riley (Hymenoptera: Braconidae), Hyposoter sp. (Hymenoptera: Ichneumonidae), Pales pavida Meigen (Diptera: Tachinidae), Exorista larvarum (L.) (Diptera: Tachinidae); preadatörleri olarak Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae) ve örümcekler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the infestation rate, population monitoring and natural enemies of the fall webworm, Hyphantria cunea (Drury) (Lepidoptera: Arctiidae) in the hazelnut orchards of Duzce province. The studies were conducted in 2019. In order to monitor the adult population of H. cunea, Robinson type light trap was installed in the gardens at two different locations, and the butterflies caught in the trap were counted once a week until harvest. It was determined that the pest formed two peaks in June and August and gave two generations per year. In the observations made to determine the rate of contamination of the pest, it was determined that hazelnut orchards were contaminated with pests in all districts except two districts of Duzce province and the rate of contamination was 66,6%. In order to determine the natural enemies of H. cunea for biological control, samples collected from nature were cultured in the laboratory and the individuals emerged were recorded and prepared for identification. As parasitoids of H. cunea, Trichogramma brassicae Bezdenko (Hymenoptera: Trichogrammatidae), Chouioia cunea Yang (Hymenoptera: Eulophidae), Baryscapus sp. (Hymenoptera:Eulophidae), Apanteles hyphantriae Riley (Hymenoptera: Braconidae), Hyposoter sp. (Hymenoptera: Ichneumonidae), Pales pavida Meigen (Diptera: Tachinidae), Exorista larvarum (L.) (Diptera: Tachinidae); Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae) and spiders were identified as preadators.