Sağlıklı genç erişkinlerde menstrüel siklusun denge ve postüral kontrol üzerine etkileri
The effects of menstrual cycle on balance and postural control i̇n healthy young adults
  1. Tez No: 665293
  2. Yazar: SELİN KİRİŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÇELİKER TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Menstrüel siklus, denge, postüral kontrol, Menstrual cycle, balance, postural control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı genç erişkinlerde menstrüel siklusun denge ve postüral kontrol üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulunda eğitim gören 66 gönüllü kadın ile gerçekleştirildi. Menstrüel Siklus düzenini, süresini saptamak için Menstrüel Siklus Düzeni Anketi (MSDA), premenstrüel sendromun varlığını sorgulamak için Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PMS), menstrüel tutumlarını değerlendirmek için Menstrüasyon Tutum Ölçeği (MTÖ), fiziksel aktivite düzeyini sorgulamak için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kullanıldı. Sırasıyla Balance Master denge ve performans test cihazı ile denge ve postüral salınım değerlendirmeleri yapıldı. Tekscan MatScan™ Pressure Mat System cihazı kullanılarak fonksiyonel uzanma sırasında taban altı basınç değişimleri kaydedildi. Tüm değerlendirmeler preovulatuar dönem ve postovulatuar dönemde olmak üzere 2 kere tekrarlandı. Menstrüel siklusun preovulatuar ve postovulatuar fazları arasında denge ve postüral kontrol parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olup olmadığını saptamak için bağımlı gruplarda 'T Testi' ve 'Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi' kullanıldı. Hem preovulatuar hemde postovulatuar dönemde denge ve postüral kontrol skorları arasındaki ilişki 'Spearman Korelasyon Analizi' ile test edildi. Bulgular: Preovulatuar dönem ile postovulatuar dönem değerlendirmeleri karşılaştırıldığında postovulatuar dönemde nondominat ekstremitenin ağırlık taşıma yüzdesinde artış (p=0.013), dominant ekstremitenin ağırlık taşıma yüzdesinde ise azalma meydana geldi (p=0.012). Postovulatuar dönemde fonksiyonel uzanma mesafelerinde artma saptandı (p=0.00). Gözler açık ve kapalı statik duruşta ağırlık merkezi salınım hızında postovulatuar dönemde azalma olduğu belirlendi (sırasıyla p=0.355, p=0,183). Sonuç: Sağlıklı genç kadınların denge ve postüral salınımları menstrüel siklustan etkilenebilmektedir. Preovulatuar dönem sırasında kadınlar denge ve postüral salınımın etkilenmesi bakımından daha fazla risk altında olabilirler fakat daha fazla sayıda çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of the menstrual cycle on balance and postural control in healthy young adults. Method: The study was carried out with 66 volunteer women who is studying at Dokuz Eylül University Physical Therapy and Rehabilitation School. Menstrual Cycle Order Questionnaire (MSDA) surveys were used to determine the menstrual cycle disposition and duration, Premenstrual Syndrome Questionnaire (PSQ) to inquire about the existence of premenstrual syndrome, Menstrual Attitude Questionnaire (MAQ) to evaluate menstrual attitudes, and International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) to question physical activity level. Balance and postural sway were evaluated with the“Balance Master”device. Using the Tekscan and MatScan devices, changes in the sub-sole pressure during functional reach were recorded. All evaluations repeated twice in the preovulatory period and postovulatory period. 'T and Wilcoxan Signed Ranks Tests' were used in dependent groups to determine whether there was a statistically significant difference between the balance and postural control parameters between the preovulatory and postovulatory phases of the menstrual cycle. The relationship between balance and postural control scores in both preovulatory and postovulatory periods was tested with 'Spearman Correlation Analysis'. Results: When the preovulatory period and postovulatory period evaluations were compared, the weight bearing percentage of the nondominate extremity increased (p=0.013) and the weight bearing percentage of the dominant extremity decreased in the postovulatory period (p=0.012). There was an increase in functional reach in the postovulatory period (p=0.00). In the static posture with eyes open and closed, there was a decrease in the speed of gravity swing in the postovulatory period (p=0.355, p=0,183). Conclusion: The balance and postural sway of healthy young women are can be affected by the menstrual cycle. During the preovulatory period, women may be at greater risk of affecting balance and postural sway, but more studies are needed.