Revizyon total diz artroplastisinde fonksiyonu değerlendiren anketlerin ve performans testlerinin güvenirlik ve geçerliliğinin incelenmesi
Investigation of reliability and validity of surveys and performance tests evaluating function in revision total knee arthroplasty
  1. Tez No: 665292
  2. Yazar: DAMLA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASFİ AKINCI KARATOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Revizyon Total Diz Artroplastisi, Fonksiyon Değerlendirmesi, Güvenlirlik, Geçerlilik, Yürüme, Yaşam kalitesi, Revision Total Knee Arthroplasty, Function Assessment, Reliability, Validity, Walking, Quality of life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı revizyon total diz artroplastisi uygulanmış hastaların işlevini değerlendirmede kullanılan anketlerin ve performans testlerinin geçerlilik ve güvenilirliğini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalamaları 69,47±9,277 olan ve cerrahi üzerinden en az bir yıl geçmiş, revizyon total diz artroplastisi uygulanan altmış altı hasta dahil edildi. Geçerlilik ve güvenilirliklerini incelemek amacıyla katılımcılara, öz bildirim anketlerinden; Hospital for Special Surgery Diz Skoru, Kısa Form-12 Yaşam Kalitesi Anketi, performans testlerinden Elli Adım Yürüme Testi, Otuz Saniye Otur-Kalk Testi, Dört Basamak Merdiven Testi uygulandı. Değerlendirmeler toplamda iki kez uygulandı. Hospital for Special Surgery Diz Skoru ve performans testlerinin geçerliliğini belirlemek için Kısa Form-12 Yaşam Kalitesi anketi ile performans testleri arasındaki korelasyon seviyesi incelendi. Uygulanan Testlerin test-tekrar test güvenilirliğini analiz etmek amacıyla Sınıf içi Korelasyon Katsayısı (ICC) modelleri kullanıldı. Bulgular: İncelenen anketler ve performans testleri mükemmel seviyede test-tekrar test güvenilirliği gösterdi (ICC>,95). Hospital for Special Surgery Sol Diz Skoru fonksiyonu değerlendirmede geçerlilik düzeyinin iyi (rho>0,774), Hospital for Special Surgery Sağ Diz Skorunun (rho>0,582), Elli Adım Yürüme Testi' nin (rho>-0,389), Otuz Saniye Otur-Kalk Testi' nin (rho>0,432), Dört Basamak Merdiven Testi' nin (rho>-0,502) geçerliliğinin orta düzeyde olduğu tespit edildi. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlara göre Hospital for Special Surgery Diz Skoru, Kısa Form-12 Yaşam Kalitesi Anketi, Elli Adım Yürüme Testi, Otuz Saniye Otur-Kalk Testi, Dört Basamak Merdiven Testi, revizyon total diz artroplastisi uygulanmış hastalarda geçerli ve güvenilirdir. Klinikte RTDA' lı hastalarda fonksiyonun değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the validity and reliability of questionnaires and performance tests used to evaluate function in patients who have undergone revision total knee arthroplasty. Method: Sixty-six patients with revision knee arthroplasty at least 1 year past surgery were included in the study. Mean age of the patients were 69,47±9,277. In order to examine the validity and reliability of the self-report questionnaires; The Hospital for Special Surgery Knee Score, Short Form-12 Quality of Life Questionnaire, performance tests; Fifty Foot Walk Test, Thirty Second Sit-Stand Test, Four Stair Climb Test were applied to the participants. All tests was performed twice. The correlation level between the Short Form-12 Quality of Life questionnaire and performance tests was examined to determine the validity of the Hospital for Special Surgery Knee Score and performance tests. Intraclass correlation coefficient (ICC) models were used to analyze the test-retest reliability of all tests applied. Results: The questionnaires and performance tests examined showed an excellent level of test-retest reliability (ICC>, 95). Hospital for Special Surgery Left Knee Score has good validity (rho> 0.774), Hospital for Special Surgery Right Knee Score (rho> 0.582), Fifty Foot Walk Test (rho> -0.389), Thirty Second Sit-Stand Test (rho> 0.432), Four Stair Climb Test (rho> - 0,502) was found to have moderate validity. Conclusion: According to our results, HSS Knee Score, SF-12 Quality of Life Questionnaire, 50FWT, 30SOCT, 4BMT tests are valid and reliable in patients who have undergone RTDA. It can be used to assessment the function in patients with RTDA in the clinical settings.