Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi sonrası gülümsemede meydana gelen değişikliklerin stereofotogrametri yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of smile changes after orthodontic treatment with clear aligner using stereophotogrammetry method
- Tez No: 665343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE NURAY YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B sanal hasta, şeffaf plak, gülümseme, bukkal koridor, stereofotogrametri, 3D virtual patient, clear aligners, smiling, buccal corridors, stereophotogrammetry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1117
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç; şeffaf plak tedavisi gören hastaların dijital ağız içi modellerini gülümseme pozisyonunda alınan stereofotogrametrik yüz fotoğraflarına çakıştırarak 3 boyutlu (3B) sanal hastalar oluşturmak, 3B sanal hastalar üzerinde dişlerde ve bukkal koridorda meydana gelen değişimleri incelemektir. Bireyler ve Yöntem: Çalışmamıza Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda şeffaf plaklarla ortodontik tedavi görmüş, yaş ortalaması 20,36±4,01 yıl, tedavi süresi 6,68±1,94 ay olan, tedavi öncesi ve sonrasında alınmış ağız içi dijital model ve stereofotogrametri görüntüleri bölümümüz arşivinde bulunan 16 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tedavi başlangıç ve bitiminde elde edilen dijital ağız içi modelleri, gülümseme pozisyonunda alınan stereofotogrametrik fotoğraflarına bilgisayar yazılımı aracılığıyla entegre edilmiştir. 3B sanal hastalar üzerinde, tedavi öncesi ve tedavi sonrası elde edilen dişsel değişiklikler, bukkal koridor değişiklikleri ve gülümseme genişlikleri 3-Matic (Materialise, Belçika) programı kullanılarak ölçülmüştür. Yapılan ölçümler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda kanin (0,58±0,66 mm), birinci premolar (1,08±0,58 mm), ikinci premolar (0,78±0,45 mm) ve molar (0,24±0,2 mm) dişler arası gingival mesafe ölçümleri tedavi ile istatistiksel olarak anlamlı artış göstermiştir. Sol maksiller kanin ve molar dişleri hariç tüm maksiller posterior dişlerle ilgili bukkal koridor parametrelerinde anlamlı azalmalar gözlenmiştir. İnterkanin mesafenin gülümseme genişliğine oranı (1,15±1,45) ve gülümsemede en son görünen dişler arası mesafenin gülümseme genişliğine oranı (2,36±1,7) tedavi ile istatistiksel olarak anlamlı artışlar göstermiştir. Sonuç: Dijital modellerin stereofotogrametrik yüz fotoğraflarına entegre edilmesiyle elde edilen 3B sanal hasta kavramı oldukça yenidir ve daha ileri araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Elde edilen genişleme miktarlarına bağlı olarak, şeffaf plaklarla tedavi sonrası bukkal koridor miktarlarında azalma gözlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the present study was to create 3-dimensional (3D) virtual patients by superimposing digital intraoral models of patients with stereophotogrammetric photographs taken in a smiling position and to measure dental and buccal corridor changes. Materials and Methods: Sixteen patients who received orthodontic treatment with clear aligner therapy in Department of Orthodontics, Marmara University and whose stereophotogrammetric photographs and digital intraoral models were taken before and after treatment were included in the present study. The mean age was 20.36±4.01 years, the mean treatment duration was 6.68±1.94 months. Digital intraoral models obtained at the beginning and end of the treatment were integrated into stereophotogrammetric photographs taken in smiling position. Smile widths, dental and buccal corridor changes were measured on 3D virtual patients using 3-Matic (Materialise, Belgium) program. The measurements were evaluated statistically. Results: There were significant increases in the intercanine (0.58±0.66 mm), interpremolars (first premolar:1.08±0.58 mm; second premolar:0.78±0.45 mm) and intermolars (0.24±0.2 mm) gingival distances. Significant decreases were observed in the parameters of the buccal corridor for all maxillary posterior teeth except the left canine and molar. The ratio of intercanine distance to smile width (1.15±1.45) and the ratio of the distance between the last teeth to smile width (2.36±1.7) showed significant increases with treatment. Conclusion: The virtual patient concept, which is obtained by integrating digital models with stereophotogrammetric photographs, is quite new and further research is needed. Depending on the amount of expansion, a decrease in the amount of buccal corridors might be observed after clear aligner treatment.