Kaygı bozukluğu tanısı almış ve almamış yetişkinlerde bağlanma stilinin incelenmesi
Analysis of the attachment style in adults with and without a diagnosis of anxiety disorder
- Tez No: 665571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Kaygı Bozukluğu, Yetişkin Bağlanması, Attachment, Attachment Styles, Anxiety Disorder, Adult Attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, kaygı bozukluğu tanısı almış ve almamış yetişkinlerde bağlanma stilleri incelenmiştir. Kaygı (anksiyete) bozukluğu ve çeşitleri DSM-V' e göre ele alınmıştır. Çalışmanın örneklemini, kaygı bozukluğu tanısı almış 50 yetişkin hasta (poliklinik ve servis hastası) ile herhangi bir psikiyatrik tanı almamış 25 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların bağlanma stilleri ve kaygı düzeyleri ölçülmüştür. Öncelikle hastalar ile yaklaşık 25 dakikalık bir ön görüşme yapılmıştır. Ardından“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak kişisel veriler edinilmiştir. Bağlanma stilini ölçmek için“İlişki Ölçekleri Anketi”, kaygı düzeyini ölçmek için de“Beck Anksiyete Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların kaygı düzeyleri ile bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı nonparametrik testlerden olan Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testi kullanılarak incelenmiştir. Kaygı bozukluğu tanısı almış ve almamış katılımcılarda bağlanma stilleri alt boyutları açısından, ayrıca cinsiyet ve aile türü bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yapılan istatistik sonucuna göre,“bakıcı”tarafından büyütülen kaygı bozukluğu tanısı almış katılımcılar, sadece“anne”ve“anne-baba”tarafından büyütülen katılımcılara göre kayıtsız bağlanma alt boyutundan anlamlı düzeyde daha yüksek puan almışlardır. Kaygı bozukluğu tanısı almamış katılımcılardan çocukluklarında «yeterince kontrollü» disiplinle büyütülmüş olanlar, «az kontrolle» büyütülmüş katılımcılara göre güvenli bağlanma alt boyutundan anlamlı düzeyde daha yüksek, korkulu bağlanma alt boyutunda ise anlamlı düzeyde daha düşük puana sahiptirler. Kaygı bozukluğu tanısı almamış ve“ilgisiz”büyütülmüş katılımcılar diğer gruptakilere göre güvenli bağlanma alt boyutundan anlamlı düzeyde daha düşük, korkulu bağlanma alt boyutunda ise anlamlı düzeyde daha yüksek puana sahiptirler. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, attachment styles were examined in adults with and without anxiety disorder. Anxiety disorder and its types are discussed according to DSM-V. The sample of the study consists of 50 adult patients (outpatient clinic and ward patients) diagnosed with anxiety disorder and 25 adult individuals without any psychiatric diagnosis. Participants' attachment styles and anxiety levels were measured in the study. First of all, a pre-interview of approximately 25 minutes was made with the patients. Then, personal data were obtained using the“Sociodemographic Information Form”.“Relationship Scales Questionnaire”was used to measure attachment style and“Beck Anxiety Inventory”was used to measure anxiety level. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 20.0 program. The Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests, which are nonparametric tests, were used to examine whether there was a significant relationship between participants' anxiety levels and attachment styles. No significant difference was found between the participants with and without anxiety disorder in terms of attachment styles sub-dimensions, as well as gender, family type and discipline type. According to the results of the statistics, the participants diagnosed with anxiety disorder raised by the caregiver got significantly higher scores in the indifferent attachment sub-dimension compared to the participants who were raised only by the mother and the parents. Among the participants who were not diagnosed with anxiety disorder, those who were“adequately controlled”grew up with discipline had a significantly higher score in the secure attachment subdimension compared to the participants who were raised with“little control”. Participants who were not diagnosed with anxiety disorder and grew out of interest had significantly lower scores in the secure attachment sub-dimension and significantly higher in the fearful attachment sub-dimension compared to those in the other group. The findings were discussed throughly and suggestions were made in the context of the related literature.