Şehitkamil Belediyesi Batıkent Kadın Spor Merkezine devam eden yetişkin kadınların beslenme durumu ve diyet kalitesi ile duygu durum düzeyi arasındaki ilişkinin saptanması
Determining the relationship between the nutrition status and diet quality and the level of emotion of adult women continuing to the Batikent Women's Sports Center of Şehitkamil Municipality
- Tez No: 665610
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Durumu, Diyet Kalitesi, Duygu Durumu Bozukluğu, Depresyon, Nutritional Status, Diet Quality, Affective Disorder, Depression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma yetişkin kadınların beslenme durumu, diyet kalitesi ile duygu durumlarının arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Gaziantep ili Şehitkamil Belediyesi Batıkent Kadın Spor Merkezi'ne devam eden, 18-65 yaş arası gebe olmayan ve psikiyatrik hastalık tanısı bulunmayan, çalışmaya gönüllü katılmak isteyen 140 kadın üzerinde uygulanmıştır. Katılımcılara anket formu uygulanmış ve antropometrik özellikleri incelenmiştir. Diyet kalitesi Sağlıklı Yeme İndeksi-2015 (SYİ) ile hesaplanmıştır. Kadınların BKİ sınıflandırılması; %2,1'i zayıf, %54,3'ü normal, %32,1'i hafif şişman ve %11,4'ü obez olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan kadınların Beck Depresyon Ölçekleri sonucuna göre; %50'si minimal depresyonda, %29,3'ü hafif, %18,6'sının orta şiddette ve %2,1'nin ciddi şiddette depresyonda olduğu saptanmıştır. BKİ sınıflaması ve diyet kalitesi puanı arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Bel çevresi ile diyet kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0,034). Bireylerin bel-boy oranı ile diyet kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0,030). Çalışma sonuçlarına göre diyet kalitesi ile duygu durumu arasında ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Determining The Relationship Between The Nutrition Status And Diet Quality And The Level Of Emotion Of Adult Women Continuing To The Batıkent Women's Sports Center Of Şehitkamil Municipality. This resarch applied on 140 women, who went to the Gaziantep Şehitkamil municipality Batıkent Spor Center, are between 18-65 years old and not pregnant, were not ill psychologically and were volunteer to work, to analyze the relationship between the nutrition, the quality of diet and feelings of adult women in 3 months after ethics council confirmation. A questionnaire was applied to participants and researched their anthropometric characteristics. The quality of diet was calculated with Healthy Eating Index-2015 (HEI). The BMI classification of women was determined as 2.1% as underweight, 54.3% as healthy weight, 32.1% as overweight and 11.4% as obese. According to The Beck Depression Scales results of women who attented to study; it was determined that 50% of them were in minimum level depression, 29,3% of them were in low level depression, 18,6% of them were in moderate depression and 2,1% of them in high level depression. There was no important difference between BMI classification and the point of diet quality. There is a statistically significant relationship between waist circumference and diet quality (p=0,034). There is a statistically significant relationship between the waist-to-height ratio of individuals and diet quality (p=0,030). According to the results of the study, it wasn't found a relationship between diet quality and feelings.