İşçi ve işveren ilişkilerinde dava şartı olarak Arabuluculuk Kurumu, sorunlar ve çözüm yolları
Mandatory Mediation Institution, disputes and resolutions in labor relations
- Tez No: 665629
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Alternative Dispute Resolutıon, Mediation, Labor Law, Cause of Action
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın konusunu,“İşçi ve İşveren İlişkilerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Kurumu, Sorunlar ve Çözüm Yolları”oluşturmaktadır. Bu çalışmayı, son yıllarda mahkeme yargısına yardımcı olacağı düşünülen arabuluculuk uygulamasının Türkiye'deki işleyişi, bu işleyiş neticesinde meydana gelen sorunlar ve çözümler yönlendirmiştir. Bu sav doğrultusunda, arabuluculuk ile ilgili yasal düzenlemeler, iş uyuşmazlıklarından kaynaklanan taleplerin arabuluculuğa götürülmesinin Anayasa ve İş hukukunun temel ilkelerine aykırılık iddiaları ve arabulucu ile taraflardan kaynaklanan sorunlar, 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile getirilen dava şartı arabuluculuk özelinde incelenmiştir. Araştırmanın tutarlı bulgu ve sonuçlara ulaşabilmesi için, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında arabuluculuk Kanunu ve Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik, Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Türkiye Arabuluculuk Etik Kuralları, 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ve 7155 Sayılı Abonelik Sözleşmesinden kaynaklanan Para Alacaklarına ilişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun genel hatlarıyla ele alınmıştır. Anahtar kelimler: Alternatif Uyuşmazlık Çözümü, Arabuluculuk, İş hukuku, Dava şartı
Özet (Çeviri)
This study is concerned with the mediation institution whic is made a condition to apply before a lawsuit, disputes, and their resolutions in labor relations. This work is leaded by the process of mediation application which is thought to assists labor law in Turkey, in recent years, disputes that are arising in consequence of this process and their resolutions. Fort he purposes set out in this argument, legal arrangements related with mediation, claims that submitting demands which are arising from business disputes to the mediation institutions is against the quiding principle of both law constitution and labor law, and the problems generating from mediators and parties are all examned under the scope of the Labor Law No 7036. In order to achieve coherent findings and results the Law No 6325 Law On Mediation In Civil Dısputes, Mediation Fee, Mediation Ethical Committee, the Law No 7036 The law on labor Courts and Mediation as a Precondition to File a Lawsuit, The Law No 7155 which is on the Procedure for Starting the Follow-up Money Receivables from Subscription Agreements and implementing regulations of practice of the law are discussed in general terms.