Sideritis perfoliata'nın HeLa hücreleri üzerine hücresel antioksidan ve antiproliferasyon aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of cellular antioxidant and antiproliferation activities of Sideritis perfoliata extracts on HeLa cells
  1. Tez No: 665667
  2. Yazar: GİZEM BAĞLAMA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA PEHLİVAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER YUMRUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sideritis perfoliata, antioksidan, apoptoz, antiproliferatif etki, Sideritis perfoliata, antioksidant, apoptosis, antiproliferative effect
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Sideritis perfoliata metanol ekstraktının (SPM) 'nın antikanser ve antioksidan aktivitesini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, MTT (3- [4,5- dimethylthiazol- 2- yl]- 2,5- diphenyl- tetrazolium bromide) yöntemi ile HeLa hücrelerinin canlılığını belirlemek için farklı konsantırasyonlarda SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) ektraktı uygulanmıştır. SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) uygulamasından sonra apoptoz, Annexine V ve propodium iodide boyama yöntemi ile belirlendi. Tüplerden alınan süpernatantlarda sitokinler IL6 ve IL8 seviyeleri belirlendi. DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) ve DNAnicking test sistemleri ile SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) 'nin antioksidan aktivitesi gözlendi. SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) 'nin bazı fitokimyasalları LC-MS/MS cihazı ile belirlenmiştir. SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü), HeLa hücrelerinde proliferasyon ve uyarılmış apoptozu inhibe ettiği gözlenmiştir. IL6 ve IL 8 seviyeleri 25, 50, 100 ug / ml SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) dozlarında artmış olmasına rağmen, 200 ug / ml dozunda azaltılmıştır. SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü)'nin, DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) süpürme aktivitesi doza bağlı bir şekilde artış göstermiştir. Ayrıca tüm dozlarda DNA koruma aktivitesi gözlenmiştir. SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) 'de kuersetin, asetohidroksisinnamik asit, vanilin asit, resvaratrol, kafeik asit, asetohidroksisinnamik asit, alizarin ve salisilik asit belirlenmiştir. Sonuç olarak; SPM (Sideritis perfoliata Metanol özütü) 'nin bir anti-kanser aktivitesi olan HeLa servikal kanser hücrelerine apoptozisi teşvik ettiği ve doğal bir antioksidan kaynağı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine anticancer and antioxidant activites of methanol extact of Sideritis perfoliata (SPM). For this aim, doses in different concentration of SPM were applied to determine the cell viability of HeLa cells by MTT method. After administration of SPM, apoptosis was determined by Annexine V and propodium iodide staining. Cytokines IL6 and IL8 levels were determined in supernatants which taken from tubes. Antioxidant activity of SPM was observed with DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) and DNAnicking test systems. Some of phytochemicals of SPM were determined by LC-MS-MS. SPM inhibitedproliferation and induced apoptosis in HeLa cells. Although IL6 and IL8 levels were increased in doses 25,50, 100 µg/ml, they were reduced in dose 200 µg/ml of SPM. SPM showed the DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) scavenging activity in a dose dependent manner also. DNA protection activity was observed in all of the doses. Quercetine, acetohydroxycinnamic acid, vanillic acid, resvaratrol, caffeic acid, acetohydroxycinnamic acid, alizarinand salicylic acid were determined in SPM. As a result, it can be said that SPM has an anticancer activition HeLa cervical cancer cells through induction of apoptosis, and is a source of natural antioxidants.