Böbrek nakli hastalarında böbrek fonksiyon testlerini etkileyen faktörler
Factors affecting kidney function tests in kidney transplant patients
- Tez No: 665710
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA BORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: renal transplantasyon, hiperürisemi, risk faktörü, tedavi, son dönem böbrek hastalığı, renal transplantation, hyperuricemia, risk factor, treatment, end stage renal disease
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
GİRİŞ: Kronik böbrek yetmezliğinin son dönem böbrek hastalığına ilerleme riski yüksektir. Son dönem böbrek hastalığının tedavisi renal replasman tedavisi olup hastanın yaşam kalitesini arttırması ve daha maliyet etkin bir tedavi yöntemi olması nedeniyle ilk tercih renal transplantasyon olmalıdır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamızda 18/10/2017 - 15/11/2020 tarihleri arasında Bozok Üniversitesi tıp fakültesi nefroloji polikliniğine başvuran 110 renal transplantasyonlu hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. BULGULAR: Çalışmamızda kliniğimizde takipleri yapılan 36'sı kadın, 74'ü erkek olan toplam 110 renal transplantasyonlu hasta değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 47,1±12,2 (min-max=16-72) olarak saptandı. Hastaların nakil sonrası geçen süre ortalaması 10,2 yıl (min-maks = 3-24) olarak belirlendi. Çalışmamızda hastaların cinsiyeti, kan grubu tipleri, greft kaynağı, transplantasyon sonrası geçen süre, kullanılan immünsupresif ilaçlar ile kan üre düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Çalışmamızda hastaların cinsiyeti, kan grubu tipi, greft kaynağı ve kullanılan immünnsupresif ilaçlar ile transplantasyondan sonra geçen süre arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Çalışmamızda, erkek cinsiyetteki hastaların kan ürik asit düzeyi ortalaması 6,71 mg/dl, kadın cinsiyetteki hastaların kan ürik düzeyi ortalaması 5,96 mg/dl olarak saptandı. Hastaların cinsiyeti ile kan ürik asit düzeyleri arasında istatiksel fark saptanmış olup kadın cinsiyetteki hastaların kan ürik asit düzeyi ortalaması daha düşük izlenmiştir. SONUÇ: Renal transplantasyon bekleme sırasının uzunluğu nedeniyle mevcut greftlerin ve hastaların sağ kalımı önemlidir. Bu sebeple greft kaybına sebep olan risk faktörlerini araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Chronic renal failure has a high risk of progression to end stage renal disease. The treatment of end-stage renal disease is renal replacement therapy and the first choice should be renal transplantation because it increases the quality of life of the patient and is a more cost-effective treatment method. MATERİAL AND METHODS: Our study 18/10/2017-15/11/2020 Bozok University School of Medicine in Internal Medicine and Nephrology has been viewed 110 renal transplant patients admitted to the outpatient clinic retrospectively evaluated. RESULTS: In our study, a total of 110 patients with renal transplantation, 36 female and 74 male, who were followed up in our clinic were evaluated. The mean age of the patients was found to be 47.1 ± 12.2 (min-max = 16-72). Mean time elapsed after transplantation of the patients was determined as 10.2 years (min-max = 3-24). In our study, no significant relationship was found between the gender of the patients, blood group types, graft source, time after transplantation, preference of the immunosuppressive drug used and blood urea level. In our study, no significant relationship was found between the gender, blood group type, graft source, and the time elapsed after transplantation with the immunosuppressive drug used. CONCLUSION: Survival of existing grafts and patients is important due to the long waiting lines for renal transplantation. For this reason, studies investigating the risk factors causing graft loss are needed.