Geri Dön

Günümüzde interaktif müzecilik anlayışı

Interactive applications in museums today

  1. Tez No: 665711
  2. Yazar: DİLAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRİZ KOZBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 108

Özet

Kültürel mirasın korunması, geçmiş ile gelecek arasında köprü oluşturması, insanların kendi tarihleri, kültürleri ve etnik kökenleri ile duygusal bağ kurabilmelerine olanak sağlaması ve bu yönüyle farklı bakış açıları geliştirmelerine yardımcı olması müzeler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Günümüzde müzelerde yaşanan değişmelerle sergileme anlayışı da artık toplumun ihtiyaç ve isteklerine göre şekillenmeye başlamıştır. Teknolojinin insan hayatına girmesi ile onu hayatlarının bir parçası haline getirmeleri artık teknolojinin müzelerde de kullanımını yaygınlaştırmıştır. Müzeler, 21. yy'da değişen ve gelişen çağa ayak uyduracak şekilde kullandığı amaç ve yöntemleri değiştirerek bilgisayar, iletişim ve etkileşim sağlayan teknolojileri hayatımızın bir parçası haline getirmektedir. Bugün teknoloji kullanımı ile müzelerdeki sergilemeler, vitrinler dışında insanların nesneler ile iletişime geçebildiği, nesnelere dokunabildiği, onları hissedebildiği ve etkileşim sağlayabildiği şekilde çeşitlenerek değişime uğramıştır. Müzelerde yer alan dokunmatik ekranlar, simülasyonlar, kiosklar, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları, hologramlar ve video mapping gibi pek çok farklı interaktif uygulama ile farklı sergileme anlayışına rastlanmaktadır. Müzelerde etkileşimi sağlayan en etkili yöntemlerden biri olan interaktif uygulamalar ve iletişim araçlarının kullanılması, günümüzde müzelere farklı bir açıdan yaklaşmamızı sağlamıştır. Bu çalışmada interaktif uygulamalarının müze ziyaretçileri üzerinde nasıl bir etki oluşturduğu ele alınmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi müzelerinden Göbeklitepe Ziyaretçi Karşılama Merkezi, Mardin Müzesi ve Hasankeyf Müzesi olmak üzere üç adet müzenin çalışma kapsamına dahil edilmesi hedeflenmekle birlikte Hasankeyf Müzesi'nin pandemi sürecinde kapatılması sonucunda kota koyularak kolayda örneklem metodu ile anket formu sadece iki müzenin toplamda 100 ziyaretçisine uygulanmıştır. Araştırmada, T-testi ve ANOVA kullanılmış; gruplar arasında farklılıklar tespit edilmemiştir. Araştırmanın en temel çıktısı, interaktif uygulamaların hem günümüz müzeciliği; hem de müze ziyaretçileri üzerinde olumlu katkıları olduğudur.

Özet (Çeviri)

The protection of cultural heritage, bridging the past and the future, enabling people to establish emotional bonds with their own histories, cultures and ethnic origins, and helping them develop different perspectives in this respect can be realized through museums. With the changes experienced in museums today, the understanding of exhibition has started to be shaped according to the needs and demands of the society. With the introduction of technology into human life, making it a part of their lives has now spread the use of technology in museums. Museums change the purposes and methods they use to keep up with the changing and developing era in the 21st century, making computers, communication and interaction technologies a part of our lives. Today, with the use of technology, exhibitions in museums have diversified and transformed so that people can communicate with objects, touch, feel and interact with objects, except for showcases. With many different interactive applications such as touch screens, simulations, kiosks, virtual and augmented reality applications, holograms and video mapping in museums, a different understanding of exhibition is encountered. The use of interactive applications and communication tools that enable interaction in museums has enabled us to approach museums from a different perspective today. In this study, how interactive applications have effects on museum visitors is discussed. Within the scope of the study, a questionnaire form was aimed to be applied to each 50 visitors of Göbeklitepe Visitor Welcoming Center, Mardin Museum and Hasankeyf Museum by using the easy sampling method by putting a quota. Since Hasankeyf Museum was closed during the pandemic process; only 100 visitors have been included from two museums. T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used within the scope of the research tested. T-test and ANOVA analysis revealed no differences between the groups. It has been determined as the most important outcome of the research that interactive applications have positive effects on museology as well as museum visitors.

Benzer Tezler

  1. Galata Mevlevihanesi Müzesi koleksiyonlarının çağdaş müzecilik anlayışı içinde değerlendirilmesi

    The utilization of the collections of the Galata Mevlevihanesi Museum within the understanding of contemporary curatorial practice

    YAVUZ ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    MüzecilikYıldız Teknik Üniversitesi

    Müzecilik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURAN KARA PİLEHVARİAN

  2. Modern müzecilikte kullanılan interaktif tasarım yöntemlerinin ziyaretçiler üzerindeki etkilerinin araştırılması

    Başlık çevirisi yok

    BURAK ŞARDAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MüzecilikMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÜMİT IŞIKDAĞ

  3. Türkiye'de çağdaş müzecilikte tasarım süreçleri ve endüstriyel tasarımcının bu alandaki yeri

    Place in this area museum of contemporary design process and industrial designer in Turkey

    HAZAL ALICIGÜZEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Endüstri Ürünleri TasarımıHaliç Üniversitesi

    Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SARİYE SELHAN YALÇIN USAL

  4. Antalya kent müzesi deniz ticareti ve tarihi sektörü kurgusu

    Antalya city museum maritime trade and history sector fiction

    ZEYNEP IŞIL ÇAKIROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MüzecilikAkdeniz Üniversitesi

    Müzecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEVZAT ÇEVİK

  5. Çocuk müzesi ve bilim merkezlerindeki iç mekân standartları ve tasarım yaklaşımları

    Interior standards and design approaches in the children's museum and science centers

    MEHMET CAN KAZOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MimarlıkBaşkent Üniversitesi

    İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK