İranda okul müdürlerinin seçme ve yetiştirme sürecinin okul yöneticilerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi (Hoy ilçe örneği)
Survey of selection and training process of Iran principals to the views of school administrators (Hoy county example)
  1. Tez No: 665768
  2. Yazar: HABIB SAMADZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ADA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul yönetimi, okul yöneticisi, yönetici seçme, yönetici yetiştirme, School Management, Principal, Principal Selection, Principal Training
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Amaç: Bu çalışmada İran'da okul yöneticisi seçme ve yetiştirme sürecinin okul müdürlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, nitel bir çalışmadır. Veri toplama için görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, İran'ın Hoy ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan okul müdürlerinden oluşturmuştur.“Amaçlı Örnekleme”yöntemi ile çalışma gurubu belirlenmiştir. Bu çalışmada, Hoy ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan toplam 18 okul müdürü çalışma gurubuna alınmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilmiş ve geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapıldıktan sonra oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile elde edilmiştir. Araştırmacı, verilen cevaplara betimsel analizi yöntemi kullanarak, belli kategoriler altında sınıflandırmış ve birbirine benzeyen veriler belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde bir araya getirilmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre; okul yöneticisi seçim konusu ile ilgili olarak, bireysel alaka ve istek, kendini yetenekli hissetmek, maaş artışı ve görev önemi etkili olmuştur. Okul müdürü seçiminde önemli bir şart olmadığı ve sadece öğretmen olmanın yeterli olduğu görülmüştür. Sunulan eğitim programları genellikle idari işlevlerle ilgili konuları kapsar. Sonuç: Okul müdürü seçme ve yetiştirmede, görev ile ilgili deneyim, eğitim yönetimi mezunlarının göreve alınması, konuyla ilgili kişisel özelliklerin uyum sağladığı kişiler, profesyonel bakış açısının gerekliği öne alınmalıdır. Hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimler; amaçlı olmalı, gerçeklere dayalı, okul liderliği, karar verme, organize edebilme becerilerini artırmalıdırlar. Mesleğe göre bilgi ve gereken beceriyi sunma, katılımcıların ihtiyaçlarını esas alma, görevin temel bilgi ve becerilerine ilişkin olma, kurum özelliklerini göz önüne alarak, yerel problemleri çözme doğrultusunda tasarlanmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to survey the selection and training process of the school administrator in Iran according to school administrators. Method: This is a qualitative study. Interview technique used for data collection. The population of the research was composed of school principals working as school principal in Khoy district of Iran in 2017-2018 academic year. Samples selected with purposive sampling method. In this study, 18 school administrators included in the sample. The data of the study developed by the researcher with expert opinion and after obtained the validity and reliability studies. Using the descriptive and content analysis method to the answers given, the researcher classified them under certain categories and similar data collected and interpreted within the framework of certain concepts and themes. Findings: According to the findings of the study, regarding the subject of the election of the school principal, individual relevance and desire, to feel himself capable, salary increase and the importance of the task has been effective. There is no important condition in the selection of the school administrator, and only being a teacher is sufficient. The trainings offered usually cover administrative issues. Results: In selecting, experience related to the task, taking the task of the graduates of education management, and adapting the personal characteristics related to the subject, the necessity of professional point of view be taken into consideration. Pre-service and in-service trainings; should be purposeful, factual, they should increase their school leadership, decision making and organizing skills. They should designed to offer knowledge and skills according to the profession, based on the needs of the participants, to relate to the basic knowledge and skills of the task, and to solve local problems, taking into account the institutional characteristics.