Çimento sektöründe titreşim analizi ve kestirimci bakım yöntemleri
Vibrations analysis in cement industry and predictive maintenance techniques
- Tez No: 665822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ TAPLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşim analizi, Kestirimci Bakım, Fanlar, Vibration Analysis, Predictive Maintenance, Fans
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Makinalardaki beklenmeyen arızalar sürekli üretim yapan demir çelik, çimento, otomotiv vs. gibi sektörlerde üretimi durdurarak ciddi finansal kayıplara neden olur. Kestirimci bakımla birlikte makine veya teçhizatın sürekli gözlenmesi ve işlem görme şartlarının ve bunların zamanla gelişiminin analiz edilmesi sağlanır. Bu analizlerin birçok yöntemi vardır ve en önemlilerinden bir tanesi de titreşim analizidir. Titreşim analiziyle özellikle dönen ekipmanlar hakkında cihazların vermiş olduğu frekans grafikleriyle sağlıklı bilgiler edinilebilir. Bu çalışmada, Votorantim Çimento Nevşehir Fabrikasından kullanılmakta olan dönen ekipmanlar ve üzerine yoğunlaştığımız Dinamik Seperatör Sirkülasyon Fanı referans alınmıştır. Fan ve motor yataklarında toplam 8 noktadan titreşim analiz cihazı ile ölçümler yapılmıştır. Yapılan ölçümler analiz edilmeye çalışılmış olup gözlemlenen ve analiz sonucunda tespit edilen arızalar sırasıyla giderilmiştir. Her arıza giderildikten sonra ölçüm değerleri minimize edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unexpected failures in machines cause serious financial losses by stopping production in sectors such as iron and steel, cement, automotive etc. With the predictive maintenance , continuous observation of the machine or equipment and the analysis of the processing conditions and their development over time are provided. There are many methods of these analyzes and one of the most important is the vibration analysis. With vibration analysis, healthy information can be obtained, especially about rotating equipment, with the frequency graphs given by the devices. In this study, rotating equipment used in Votorantim Nevşehir Cement Factory and the Dynamic Seperator Circulation Fan on which we concentrate were taken as reference. Measurements were made with a vibration analysis device at a total of 8 points in the fan and motor bearings. The measurements made, were tried to be analyzed and the observed and detected failures as a result of the analysis were corrected in order. After each fault was eliminated, the measurement values were tried to be minimized.