Endometrium kanserinin lokal evrelemesinde preoperatif MRG ve histopatolojik sonuçların karşılaştırılması
Comparison of preoperative MRI and histopathological results in local staging of endometrium cancer
  1. Tez No: 665902
  2. Yazar: ÖMER ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Miyometrial invazyon, Servikal yayılım, Manyetik rezonans görüntüleme, Ortalama ADC (Apparent diffusion coefficient) değeri, Endometrial cancer, Myometrial invasion, Cervical invasion, Magnetic resonance imaging, Mean ADC (Apparent diffusion coefficient) value
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş-Amaç: Çalışmamızın amacı, endometrium kanseri olan hastalarda preoperatif MRG' nin miyometrial invazyon varlığı ve derecesi, servikal yayılım varlığını değerlendirmedeki tanısal değerini ve tümör ortalama ADC değerlerinin histopatolojik alt tipleri ayırt etmedeki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza,endometrial kanser tanısı alarak opere edilen ve operasyon öncesinde Alt Abdomen MRG tetkiki yapılan67 hasta dahil edildi. Önce miyometrial invazyon varlığı ve derecesi ile servikal yayılım açısından sagital, aksiyel T2 ve sagital, aksiyel yağ baskılı T1 ağırlıklı görüntüler, değerlendirilerek MRG' nin, sensivite, spesifite, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve doğruluk değerleri hesaplandı. Sonra ise radyolojik olarak tümör alanı olduğu düşünülen lokalizasyonlara dairesel“region of interest”(ROI) yerleştirilerek 47 hastanın ADC ölçümleri yapıldı. Hastalar histopatolojik olarak 3 gruba ayrıldı. 1.grupta 34 endometrioid karsinomlu hasta, 2.grupta 4 uterin sarkomlu hasta, 3.grupta ise 13 endometrioid alt tipi dışında kalan hastalar (diğerleri) bulunmaktaydı. Sonrasında, 1. ile 2. grup ve 1. ile 3.gruptaki hastaların ortalama ADC değerleri ile histopatolojik tipler arasındaki ilişki araştırıldı. Tümör ortalama ADC değerlerinin histopatolojik alt tipleri ayırt etmedeki etkinliği Kolmogorov Smirnov testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular:Miyometrial invazyon olmayan grupta MRG' nin sensitivitesi %75, spesifitesi %98,41, PPD %75, NPD %98,41; %50' den az (yüzeyel) miyometrial invazyon olan grupta MRG' nin sensitivitesi %85, spesifitesi %92,59, PPD %94,44, NPD %80,65; %50' den fazla (derin) miyometrial invazyon olan grupta MRG' nin sensitivitesi %95,65, spesifitesi %88,64, PPD %81,48, NPD %97,50; miyometrial invazyon derinliğini belirlemede MRG' nin doğruluk oranı %88,10 olarak bulunmuştur. Servikal yayılımı olanların MRG ile tespit edilmesinde sensitivitesi %72,73, spesifite %100, PPD %100, NPD %94,92; servikal yayılım varlığını göstermede doğruluk oranı %95,52 olarak bulunmuştur. Ek olarak, 1.grubun ortalama ADC değeri 0.76 (± 0.12) x 10-3 mm2/s; 2.grubun ortalama ADC değeri 0.74 (± 0.35) x 10-3 mm2/s; 3.grubun ortalama ADC değeri 0.78 (± 0.20) x 10-3 mm2/s olarak bulundu. Endometrioid ile sarkom grubundaki hastalar ve endometrioid ile non endometrioid grubundaki hastaların ortalama ADC değerleri karşılaştırıldığında sırasıyla p değerleri 0.912 ve 0.620 bulunmuş olup istatiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Endometrial kanserlerin lokal evrelemesinde, miyometrial invazyon derinliğini ve servikal yayılım varlığını göstermede MRG tetkiki, yüksek doğruluk oranına sahip bir görüntüleme yöntemidir. MRG ile tümör ortalama ADC değerlerinin histopatolojik alt tipleri ayırt etmedeki etkinliği net olarak gösterilememiştir. Bu konuda daha kapsamlı ve multiparametrik çalışmaların yapılamasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: The purpose of our study is to investigate the presence and degree of myometrial invasion, the diagnostic value of the preoperative MRI in evaluating the presence of cervical invasion, and the effectiveness of tumor mean ADC values in distinguishing histopathological subtypes in patients with endometrial cancer. Material and Methods: Sixty-seven patients who were operated with the diagnosis of endometrial cancer and had lower abdominal MRI before the operation were included in our study. First, sagittal, axial T2 and sagital, axial fat-suppressed T1-weighted images in terms of presence and degree of myometrial invasion and cervical spread were evaluated and MRI' s sensitivity, specificity, positive prediction, negative prediction and accuracy values were calculated. Then, ADC measurements of 47 patients were performed by placing circular“region of interest”(ROI) to localizations that were thought to be tumor areas radiologically.Patients were divided into 3 groups histopathologically. There were 34 patients with endometrioid carcinoma in the first group, 4 patients with uterine sarcoma in the second group, and 13 patients other than endometrioid subtypes (others) in the third group. Afterwards, the relationship between the mean ADC values of the patients in groups 1 to 2 and groups 1 to 3 and histopathological types was investigated.The efficiency of tumor mean ADC values in distinguishing histopathological subtypes was statistically evaluated using the Kolmogorov Smirnov test. Results:In the non-myometrial invasion group, the sensitivity of MRI was 75%, specificity 98,41%, PPD 75%, NPD 98,41%; In the group with less than 50%(superficial) myometrial invasion, the sensitivity of MRI was 85%, specificity 92,59%, PPD 94,44%, NPD 80,65%; In the group with more than 50%(deep) myometrial invasion, the sensitivity of MRI was 95,65%, specificity 88,64%, PPD 81,48%, NPD 97,50%; The accuracy rate of MRI in determining the depth of myometrial invasion was found to be 88%. In detecting those with cervical invasion by MRI, the sensitivity was 72,73%, specificity 100%, PPD 100%, NPD 94,92%; The accuracy rate in demonstrating the presence of cervical invasion was found to be 95%. In addition, the average ADC value of the 1st group was 0.76 (± 0.12) x 10-3 mm2/s; The average ADC value of group 2 was 0.74 (± 0.35) x 10-3 mm2/s; The average ADC value of the 3rd group was 0.78 (± 0.2) x 10-3 mm2/s. When the mean ADC values of the patients in the endometrioid and sarcoma group and the patients in the endometrioid and non-endometrioid groups were compared, the p values were found to be 0.912 and 0.620, respectively, and it was not statistically significant. Conclusion: MRI examination is a highly accurate imaging method in local staging of endometrial cancers, showing the depth of myometrial invasion and the presence of cervical spread. The efficiency of tumor mean ADC values in distinguishing histopathological subtypes could not be clearly demonstrated by MRI. More comprehensive and multiparametric studies are needed on this subject.