Sabahattin Ali'nin romanlarında ikilemeler
Reinforcements in Sabahattin Ali's romans
- Tez No: 665917
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, ikileme, anlam, yapı, görev bakımından sözcükler, köken bakımından sözcükler, Sabahattin Ali, duplication, meaning, structure, words in terms of task, words in terms of origin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf ve İçimizdeki Şeytan adlı romanlarında var olan ikilemeler tespit edilip incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Sabahattin Ali'nin romanlarında tespit edilen ikilemelerle ikileme konusunu anlam, yapı, görevleri ve kökenleri bakımından ikilemelerin incelenmesi olmak üzere dört açıdan incelenip sınıflandırılmıştır. Çalışma; giriş, inceleme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde ikilemeler hakkında genel bilgiler verilmiş, bu konu üzerine çalışma yapan araştırmacıların görüşlerine, Sabahattin Ali'nin hayatına, romancılığına ve eserlerine yer verilmiştir. İnceleme bölümünde ikilemeler; anlam, yapı, görevleri ve kökenleri bakımından ikilemeler olmak üzere dört açıdan sınıflandırılıp incelenmiştir. Bu kısımda tespit edilen ikilemeler, öncelikle sözcükler arasındaki anlam ilişkileri tespit edilmiştir. Daha sonra ikilemeler, aldıkları ek bakımından sınıflandırılıp incelenmiştir. Sonraki aşamada ikilemeler, görevleri bakımından incelenip (sıfat, zarf ve isim) sınıflandırılmıştır. Ardından kökenli ikilemelere (Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca) yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise; ikilemeler hakkında genel bilgiler verilip ardından ikilemeler ile elde edilen veriler ve kaç tane ikileme tespit edildiği vb. yorumlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the dilemmas that exist in Sabahattin Ali's novels named Madonna with Fur Coat, Kuyucaklı Yusuf and The Devil inside us were identified and analyzed.The aim of this study is to examine and categorize the duplications which is identified in Sabahattin Ali's novels in terms of meaning, structure, function and origins. The work consists of introduction, examination and conclusion sections.In the introduction part of the study, general information about the reduplications is given. The opinions of the researchers working on this subject were mentioned. In addition, Sabahattin Ali's life, novels and works are included in this research. The dilemmas in the review section has been handled and analyzed in terms of its meaning, structures, functions and origins. It has been classified and analyzed by four angles. first of all in this section the duplications determined, and the meaning relations between the words were determined.After that the duplicates were classified and analyzed in terms of the attachment they received. In the next stage, the duplications were examined in terms of their duties (adjective, adverb and noun). Subsequently, the dilemmas of origin are included. (Arabic, Persian, English ve French) In the conclusion part; General information has been given about reduplications .then the data obtained with the duplicates and how many duplicates were detected, etc. comments were made.