Modern Türk ve Sudan romanlarında toplumcu gerçekçilik: Sabahattin Ali ve Tayyip Salih
Social realism in modern Turkish and Sudanese novels: Sabahattin Ali and Tayyip Salih
  1. Tez No: 877145
  2. Yazar: MOHAMED ABDALLA ISMAIL KHAZIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, Tayyip Salih, Modern Türk ve Sudan romanında toplumcu gerçekçilik, Kuzeye Göç Mevsimi- Zeyn'in Düğünü, Kürk Mantolu Madonna- Kuyucaklı Yusuf, toplumcu gerçekçilik, Sabahattin Ali, Tayyip Salih, socialist realism in Modern Turkish and Sudanese novels, Season of Migration to the North- Zeyn's Wedding, Madonna in a Fur Coat- Yusuf Kuyucaklı, Socialist realism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde toplumcu gerçekçiliğinin tarihi gelişimine odaklanılmış, Modern Türk ve Sudan romanlarında toplumcu gerçekçilik hakkında bilgiler verilip Türk ve Sudan edebiyatı hakkında yapılan çalışmalar ve çeviriler ele alınmıştır. Ardından hem Türk hem de Sudan romanlarında toplumcu gerçekçiliğin etkileri ortaya konulmuştur. Bu genel çerçeveden sonra, Sabahattin Ali ve Tayyip Salih'in biyografileri ve edebi kişilikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin asıl bölümünü oluşturan üçüncü ve dördüncü kısımlarda, her iki yazarın romanlarının olay örgüsü ortaya konulmuştur, romanlarındaki dil ve üslup kullanımı ile anlatım teknikleri incelenmiştir. Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf ve Salih'in Kuzeye Göç Mevsimi ve Zeyn'in Düğünü romanları üzerinde derinlemesine durulmuştur. Hem Ali'nin hem de Salih'in adı geçen eserlerinde zaman ve mekân unsurları incelenmiştir. Bu romanlardaki karakterlerin yaşam öyküsü, düşünceleri ve duyguları analiz edilmiştir. Sabahattin Ali'nin eserlerinde sıkça kullandığı ifadeler ve ikilemeler üzerinde durularak yazarın fikirleri ile sözcük seçimleri, dili kullanma biçimi hakkında tespitler yapılmıştır. Tayyip Salih'in romanlarında ise sömürge ve postkolonyal dönemin etkileri ortaya konulmuştur. Sabahattin Ali ve Tayyip Salih'in ortak biyografik benzerlikleri ve edebi yönleri vurgulanarak değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın“Sonuç”bölümünde, tezin özeti sunulmuştur. Ekler Kısımında yazarların resimleri somut örnekler olarak ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four parts. In the first and second sections, the historical development of socialist realism is focused on, and information is provided by examining socialist realism in Modern Turkish and Sudanese novels in depth. Studies and translations between Turkish and Sudanese literature are discussed. Then, reflections of socialist realism in both Turkish and Sudanese novels are revealed. Information is given about the lives, biographies, and literary personalities of Sabahattin Ali and Tayyip Salih. In the main sections of the thesis, namely the third and fourth parts, the plot, language and style usage, and narrative techniques of both authors novels are examined and presented. Sabahattin Ali's Madonna in a Fur Coat and Yusuf Kuyucaklı and Sudanese writer Tayyib Salih's Season of Migration to the North and Zeyn's Wedding are discussed. Both Ali's and Salih's works are analyzed in terms of time and space elements. By delving into the personalities of characters created by the authors, their life stories, thoughts, and emotions are analyzed. On the other hand, the frequently used expressions in Sabahattin Ali's works and the dilemmas commonly employed by him and his co-author have been emphasized Similarly, the effects of the colonial and postcolonial periods in Tayyip Salih's novels are highlighted. Following this, the common biographical similarities and literary aspects of Sabahattin Ali and Tayyip Salih are highlighted and evaluated. The Conclusion section of the study attempts to summarize the entire thesis. Additionally, images of the authors are included as concrete examples.