Siklofilin A inhibisyonunun rat endometriozis modelinde tedavideki etkinliği
The effect of cyclophilin A inhibiton on endometriosis treatment in experimental rat model
  1. Tez No: 666085
  2. Yazar: ÇAĞLA BAHAR BÜLBÜL HANEDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. AKIN USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriozis, Siklofilin A, Siklosporin A, Takrolimus, Rat, Endometriosis, Cyclophilin A, Cyclosporin A, Tacrolimus, Rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda siklofilin A inhibisyonunun endometriozis üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Materyal Metot: Bu araştırma, Balıkesir Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim, Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılmıştır. Çalışma, ağırlıkları 250-300 gr olan 32 adet wistar-albino dişi rat üzerinde yapıldı. Deneysel endometriozis model, sağ uterin hornun cerrahi olarak çıkarılması ve ön peritona implante edilmesi ile yapıldı. İlk cerrahi operasyonu takiben 1 ay sonra 2. cerrahi operasyon ile endometriozisin oluştuğu teyit edilen 32 rat; 10 Siklosporin A grubu, 10 Takrolimus grubu ve 12 kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Siklosporin A ve Takrolimus gruplarına sırasıyla 5mg/kg Siklosporin A ve 0.3 mg/kg Takrolimus verildi. Son ilaç dozundan 2 hafta sonra 3. cerrahi yapıldı. Operasyon sırasında endometriotik odaklar eksize edildi. Formol ile fikse edilen ve parafine gömülen endometriozis dokulardan immunohistokimya için 5 mikrometrelik kesitler alındı ve doku örnekleri Ki-67, Bcl-2 ve VEGF ile boyandı. Bulgular: Kontrol, Siklosporin A ve Takrolimus gruplarında endometriotik odak hacimleri sırasıyla 204.7±153.4 mm3, 71.9±85.4 mm3 ve 30.6±36.7 mm3 idi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Siklosporin A grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p=0.002). Mikroskopik incelemede Siklosporin A ve Takrolimus grubunda Ki-67 (p=0.010) ve VEGF (p=0.007) immunoreaktivitesi kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Bununla birlikte Bcl-2 immunoreaktivitesinin Siklosporin A, Takrolimus ve kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.056). Sonuç: Siklofilin A inhibisyonu, özellikle Siklosporin A ile; endometriotik dokuda hücre proliferasyonun ve anjiogenezisin baskılanması ile endometiozisin regresyonuna neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of cyclophilin A inhibition on endometriosis treatment in experimental rat model. Material Method: This study was performed in Balıkesir University Experimental Animals Laboratory. In this study, 32 albino-wistar rat were used. Experimental endometriosis was performed so that, the right uterine horn was removed, and a piece of the tissue was trimmed using microscissors. The removed endometrial tissue fragment was sutured into the abdominal wall of the same rat. Another experiment was performed under anesthesia one month after the first operation. The presence of endometrial foci was confirmed. All rats was divided into three groups as Cyclosporin A (n=10), Tacrolimus (n= 10) and control group (n=12). Cyclosporin A group was administered at 5mg/kg intraperitoneal and Tacrolimus group was administered at 0,3mg/kg intravenous, total 2 doses at intervals of 2 weeks respectively. Saline infusion was given at 50 mg/kg with the same dose intervals by subcutaneous injection in control group. All studies lasted for 8 weeks. At the end of the treatment period all rats was sacrificed and eutopic and ectopic endometrial tissue were removed. All tissue samples will fixed in 10% formalin and then with phosphate buffered saline overnight, and stored in 70% EtOH until processing. Processed endometrial tissues will cut at the middle of the tissue samples and embedded into paraffin. Histological sections (5 μm) were stained with Ki-67, Bcl-2 and VEGF. Findings: The size of endometriotic focus were 204.7±153.4 mm3, 71.9±85.4 mm3 ve 30.6±36.7 mm3 in control, in Cyclosporine A and in Tacrolimus groups. Compared the control group the size of endometriotic focus was lower in Cyclosporin A group (p=0.002). Microscopically, Ki-67 (p=0.010) and VEGF (p=0.007) immunoreactivity were lower in Cyclosporin A and Tacrolimus groups than controls. Conclusion: The inhibition of Cyclophilin A, especially with Cyclosporin A causes regression of endometriotic focus via decreases of endometriotic cell proliferation and angiogenesis in ectopic endometriotic tissue.