24 Haziran 2018 genel seçimlerinin yazılı basında sunumu: Hürriyet, Sabah ve Cumhuriyet gazetesi örneği
The representation of june 24 (2018) election in Turkish press Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet sample
- Tez No: 666115
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TEMİZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 24 Haziran 2018 seçimleri, Yazılı basın, İçerik analizi, Gösterge bilim, The Election of June 24 (2018), Turkish Press, Content Analysis, Semiotics Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinin Türkiye yazılı basınında nasıl sunulduğu incelenmiştir. Seçim konulu siyasi haberlerin yazılı basında yoğun olarak yer aldığı 14 Haziran ve 24 Haziran 2019 tarihleri arasında Hürriyet, Sabah ve Cumhuriyet gazetelerinin birinci sayfaları niteliksel içerik analizi ve gösterge bilim analiz yöntemiyle incelenerek gazetelerin seçim sürecini okuyuculara nasıl aktardığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda her gazetenin kendi ideolojik bakış açısını haberlere yansıttığı ve haberleri bu bakış açısıyla kurgulayarak okuyucuya aktardığı sonucuna varılmıştır. Sabah gazetesinin haberlerini, AK Parti Hükümetini, Cumhur İttifakı'nı ve Recep Tayyip Erdoğan'ı, Cumhuriyet gazetesinin ise Millet İttifakı'nı ve Millet İttifakı adayı Muharrem İnce'yi destekler tarzda verdikleri görülmüştür. Hürriyet gazetesi ise Cumhuriyet ve Sabah'a göre siyasi parti ve liderlere karşı daha nötr bir tutum sergilemeye çalışmıştır. Dolayısıyla gazetelerin seçim sürecini, kendi ideolojileri doğrultusunda belirlediği siyasi gündem çerçevesinde topluma aktardığı tespit edilmiş, haber sunumlarında dengeli ve objektif olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, how the election of June 24 (2018) was respented in Turkish press was analyzed. From 14 to 24 June during which the new regarding the election took place densely and the result of election was announced the newspapers in the first pages of Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet were analyzed through the technique of content analysis and semiotics analysis. As a result of the research it was concluded that each newspaper reflects its own ideological perspective to the news. It was observed that the Sabah newspaper presented the news in support of the AK Party (Adalet ve Kalkınma Partisi) Government, the Cumhur Alliance and Recep Tayyip Erdoğan, and the Cumhuriyet newspaper in support of the Millet Alliance and Muharrem İnce. According to Cumhuriyet and Sabah, Hürriyet has tried to show a more neutral attitude towards political parties and leaders, and it has been presented to the reader in this direction. Therefore, it was determined that the newspapers conveyed the election process to the society within the framework of the political agenda determined in line with their own ideological interests, and it was concluded that they were not balanced and objective in news presentations.