Protetik diş tedavisinde kullanılan çeşitli ölçü maddelerinin boyutsal değişiminin dijital ortamda değerlendirilmesi
Evaluation of the dimensional change of different impression materials used in prosthetic treatment in digital environment
  1. Tez No: 666126
  2. Yazar: GÖZDE MEMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUĞ ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: impression compounds, polyether, poly-vinylsiloxaneether, polyvinyl siloxane, dimensional stability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ölçü alımı, protez yapımında ve uyumlamasında önemli bir safhadır. Ölçünün kalitesi üretilen restorasyonun doğruluğunda ve başarısında oldukça etkilidir. Araştırmacılar bu kaliteyi değerlendirirken elastomerik ölçü maddelerinin boyutsal stabilitesi ve doğruluğuna, yüzey detayına, değme açısına ve ıslanabilirliğine bakmıştır. Her bir ölçü maddesinin farklı doğruluk ve hassasiyeti vardır. Güncel araştırmalara göre kullanılan en hassas ölçü maddelerinin polieter ve polivinil siloksan olduğu görülmüştür. Bu çalışmalarda, her iki ölçü maddesinin de ortak özelliklerini barındıran poli-vinilsiloksaneterin hassasiyetinin son derece yüksek olduğu belirtilmiştir. Boyutsal doğruluk ve stabilite ölçümünde kullanılan 3 boyutlu tarayıcılar, ölçü ve modelleri üç boyutlu incelememize ve invaziv olmayan ölçme tekniği geliştirmemize imkan sağlar. Tarayıcılar ile yapılan ölçümler tekrarlanabilir niteliktedir. Çalışmamızda dört farklı elastomerik ölçü maddesi; polivinil siloksan, poli-vinilsiloksaneter, polieter ve kondansasyon tipi silikon kullanılmıştır. Klinikte sıklıkla kullanılan ölçü maddelerinin boyutsal stabilitelerinin karşılaştırılması amacı ile kesik diş formunu taklit eden nikel kromdan elde edilmiş dış yüzeyi kumlanmış bir ana model kullanılmıştır. Model ekstraoral tarayıcı cihazında taratılıp dijital model elde edilmiştir. Referans modelden 4 farklı ölçü maddesi ile 12 adet ölçü alınmıştır. Elde edilen ölçülerin farklı zaman aralıklarında ekstraoral tarayıcı tarafından taranmasıyla elde edilen dijital veriler, referans modelin taranması ile elde edilen dijital verilerle çakıştırılmış, ölçü maddelerindeki hacimsel değişiklikler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel inceleme sonrası boyutsal stabilite ve doğrulukta ölçü maddeleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Bütün zaman aralıklarında ana modelden deformasyon miktarına göre boyutsal olarak en stabil ölçü maddesi polivinil siloksan olarak bulunmuştur. Daha sonra sırasıyla poli-vinilsiloksaneter, polieter ve kondansasyon tipi silikon gelmektedir. Anahtar Kelime: ölçü maddeleri, polieter, poli-vinilsiloksaneter, polivinil siloksan, boyutsal stabilite
Özet (Çeviri)
Making impression is an important stage in prosthodontics. The quality of the impression is highly effective in the accuracy and success of the restoration. In assessing this quality, researchers looked at the dimensional stability and accuracy of elastomeric impression materials, surface detail, contact angle and wettability. According to current research, the most precision impression materials used were polyether and polyvinyl siloxane. 3D scanners used in dimensional accuracy and stability measurement allow us to analyze the dimensions and models in three dimensions and to develop non-invasive measurement techniques. Measurements made with scanners are reproducible. In our study, four different elastomeric impression materials; polyvinyl siloxane, polyvinyl siloxanether, polyether and condensation silicone are used. In order to compare the dimensional stability of the impression materials used frequently in the clinic, an external surface sandblasted master model obtained from nickel chromium, which mimics the form of a prepared tooth, was used. The model is scanned on an extraoral scanner and a digital model is obtained. 12 impressions were made from the reference model with 4 different impression compounds. The digital data obtained by scanning the impressions at different time intervals in the extraoral scanners were superimposed with the 3D reference model and volumetric changes in impression compounds were statistically analyzed. After statistical analysis, there was a significant difference between dimensional stability and accuracy. In all time intervals, the most dimensionally accurate impression was determined as polyvinyl siloxane according to the amount of deformation from the main model. Then comes the polyvinyl siloxane ether, polyether and, condensation silicone respectively.