Meme kanserlı̇ hastalarda aksı̇ller nodal tutulumun preoperatı̇f bı̇yopsı̇ sonuçlarıyla postoperatı̇f patolojı̇ sonuçlarının karşılaştırılması
- Tez No: 666270
- Danışmanlar: DR. SERAY KURT GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, İnce iğne aspirasyon biyopsisi, Aksiller lenf nodu metastazı, Breast cancer, Fine needle aspiration biopsy, Axillary lymph node metastasis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve görülme sıklığı her geçen gün artan kanser türüdür. Meme kanserinin tedavisinin planlanmasında prognostik faktörler önem arzetmektedir. Aksiller nodal tutulum prognostik faktörler arasında en önemlilerden biridir. Metastatik aksiller tutulum olması evreyi ve tedavi planlamasını değiştirmektedir. Çalışmamızda meme kanserli hastalarda operasyon öncesi aksiller nodal tutulumun ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi ile ne kadar doğruluk ve özgüllükle gösterebildiğimizi; nodal tutulum ile histolojik tip, tümör çapı, histolojik grade, moleküler reseptör, lenfovasküler invazyon ve T evre durumlarının ilişkisini araştırdık. Bu sayede yüksek maliyetli olan ve zaman kaybettiren, aksiler lenf nodu diseksiyonu veya operasyon öncesi SLNB basamaklarının atlanabilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meme Radyolojisi bölümünde Ocak 2016-Ocak 2018 tarihleri arasında tarafımızca yapılan biyopsi sonucunca invaziv meme kanseri tanısı alıp yine hastanemizde opere olan 323 hasta çalışmaya dahil edildi. Başka merkezde biyopsi olan, patoloji sonucuna ulaşamadığımız, rekürren kanseri olan, daha önce memeden operasyon geçiren hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 323 meme kanserli hastanın yaş ortalaması 54 olarak bulundu. Çalışmamızda tümörün lokalizasyonu, sınır özellikleri, morfolojik özellikleri, T evresi, histopatolojik subtipleri, hormonal reseptörleri, moleküler subtipleri ve lenf nodu morfolojisi analiz edildi. Bu parametreler ile aksiller lenf nodu pozitiflik ve negatiflik oranları istatistik olarak karşılaştırıldı. Ultrason sonucunun operasyon sonrası patoloji sonuçlarına göre duyarlılığı % 79.45 özgüllüğü %80.43 olarak bulundu. Operasyon öncesi İİAB sonuçlarımızın operasyon sonrası patoloji sonuçlarına göre duyarlılığı %89.18 ve özgüllüğü %100 olarak bulundu. Sonuç: Tecrübeli radyologların tedavi öncesinde yapmış oldukları ultrasonografik değerlendirme ve ultrasongrafi eşliğinde ince iğne biyopsisi aksilla durumunu yüksek özgüllük ve duyarlılıkta gösterebilmektedir. Yüksek özgüllük ve duyarlılık yapılan biyopsi sonucunda seçilecek tedaviye göre hastaların sentinel lenf nodu biyopsisine gerek kalmadan aksiller diseksiyona ve operasyon öncesi neoadjuavan kemoterapiye yönlendirilmesi yapılabilmektedir. Sentinel lenf nodu biyopsisine gerek kalmadan operasyon süresi ve operasyon maliyetleri azaltılmakta, yetersiz sentinel nod görüntülemesi sonucu olası gereksiz diseksiyon önlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women and its incidence is increasing day by day. Prognostic factors are important in planning the treatment of breast cancer. Axillary nodal involvement is one of the most important prognostic factors. Metastatic axillary involvement changes the stage and treatment planning. In our study, the accuracy and specificity of pre-operative axillary nodal involvement in breast cancer patients can be demonstrated with ultrasound-guided fine needle aspiration biopsy; We investigated the relationship between nodal involvement and histological type, tumor size, histological grade, molecular receptor, lymphovascular invasion, and T stage conditions. In this way, we aimed to bypass axillary lymph node dissection or pre-operative SLNB steps, which are costly and time consuming. Materials and Methods In our study, 323 patients who were diagnosed with invasive breast cancer as a result of biopsy performed by us between January 2016 and January 2018 at the Breast Radiology Department of the University of Health Sciences Istanbul Training and Research Hospital and operated in our hospital were included in the study. Patients who had biopsy at another center, whose pathology results could not be reached, who had recurrent cancer, and who had a previous breast operation were excluded from the study. Results: The average age of 323 breast cancer patients included in our study was found to be 54. In our study, tumor localization, border features, morphological features, T stage, histopathological subtypes, hormonal receptors, molecular subtypes and lymph node morphology were analyzed. These parameters and axillary lymph node positivity and negativity rates were compared statistically. The sensitivity of the ultrasound result according to the postoperative pathology results was 79.45% and the specificity was 80.43%. The sensitivity of our preoperative FNAB results according to the postoperative pathology results was 89.18%, and the specificity was 100%. xiii Conclusion: Ultrasonographic evaluation and ultrasound-guided fine needle biopsy performed by experienced radiologists before treatment can show the axillary condition with high specificity and sensitivity. Patients can be directed to axillary dissection and preoperative neoadjuvant chemotherapy without the need for sentinel lymph node biopsy, depending on the treatment to be selected as a result of biopsy performed with high specificity and sensitivity. Without the need for sentinel lymph node biopsy, operation time and operation costs are reduced, and possible unnecessary dissection is prevented as a result of insufficient sentinel node imaging.