Türkçeyle ve Moğolca arasındaki benzer kelimeler ve ekler
Common words and affixes between Turkish and Mongolian
  1. Tez No: 666376
  2. Yazar: BYAMBASUREN TUMENBAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, Moğolca, ortak kelimeler, ekler, söz varlığı, Turkish and Mongolian, common and similar words, affixes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Eski ve Orta Türkçe dönem metinlerinde yer alan Türkçe ve Moğolca ortak unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, Eski Türkçe metinlerindeki Moğolca ve Türkçe ortak sözcükler tespit edilmiştir. Çalışma,“Giriş”,“Türkçe ve Moğolcada ortak kelimelerin tespiti”,“Orta Türkçe Dönemindeki Çağatay Türkçesindeki Moğolca Unsurlar”,“Eski Anadolu Türkçesindeki Moğolca unsurlar”, olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında Altay Dil Ailesi hakkında kısa bir bilgi vererek teoriye karşı çıkan araştırmacıların görüşlerini incelenmektedir. Sonradan Türk ve Moğol dillerinin ilişkisi, birbirlerine olan etkisi ve iki dilin tarihi hakkında bilgiler ayrı başlıklar altında verilmektedir.“Türkçe ve Moğolcada Ortak Kelimelerin Tespiti”bölümünde Eski Türkçe metinler üzerinden taranmış Türkçe ve Moğolca kelimeler sırayla yer almaktadır.“Orta Türkçe Döneminde Çağatay Türkçesi kolunda Moğolca Unsurlar”bölümünde ise Orta Türkçenin bazı önemli eserleri hakkında kısaca bilgi verilmektedir. Bununla birlikte araştırmacıların Çağatay Türkçesindeki Moğolca unsurlar üzerine görüşlerin hakkında bilgi verilerek inceleme yapılmaktadır.“Eski Anadolu Türkçesindeki Moğolca Unsurlar”bölümünde Eski Anadolu Türkçesi hakkında kısa bilgi verilerek ikinci kısım ile aynı doğrultuda bazı araştırmacıların çalıştığı makale ve eserlerden faydalanılmış, eserlerdeki Türkçe ve Moğolca ortak unsurlar incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, common elements of Turkish and Mongolian included in Old and Middle Turkish texts were tried to be identified. In the first part, common words in Mongolian and Turkish in Old Turkish texts are identified. The study consists of three main sections:“Introduction”, determination of common words in“Turkish and Mongolian”,“Mongolian Elements in Chagatay Turkish in Middle Turkish Period”,“Mongolian elements in Old Anatolian Turkish ”. In the introduction of the study, a brief information about the Altay language family is given and the views of researchers who oppose the theory are examined. Later, information about the relationship of the Turkic and Mongol languages, their influence on each other, and the history of the two languages are given under separate headings. In the“Determination of Common Words in Turkish and Mongolian”section, Turkish and Mongolian words scanned through Old Turkish texts take place respectively. In the section“Mongolian Elements in Chagatay Turkish in the Middle Turkish Period”, brief information is given about some important works of Middle Turkish. In addition, research is carried out by giving information about the views of the researchers on the Mongolian elements in Chagatay Turkish. In the“Mongolian Elements in Old Anatolian Turkish”section, brief information about Old Anatolian Turkish is given and the articles and works of some researchers have been used in the same direction with the second part, and the common elements of Turkish and Mongolian in the works have been tried to be examined.