Hileli finansal raporlamanın önlenmesinde kurumsal yönetimin önemi-bir araştırma
The importance of corporate governance on prevention of fraudulent financial reporting-a reserach
  1. Tez No: 666404
  2. Yazar: AYŞE FERCAN ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. TAYLAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: hile, hileli finansal raporlama, kurumsal yönetim, kurumsal yönetim endeksi (BIST XKURY), denetim, denetim kanıtı, fraud, fraudulent financial reporting, corporate governance, Corporate Governance Index (BIST XKURY), audit, audit evidence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez çalışması dünya çapında gerçekleşen finansal krizlerin ortaya çıkış nedeni olan önemli bir problem haline gelmiş hile kavramını incelemek üzere hazırlanmıştır. Bu tezin amacı hilenin türlerinden biri olan hileli finansal raporlama ile hileli finansal raporlamanın önlenmesinde aktif rol oynayan kurumsal yönetim uygulamaları arasındaki ilişkiyi bir araştırma eşliğinde açıklamak, araştırmanın sonuçları hakkında bilgi vermek ve önerilerde bulunmaktır. Hilenin tanımı ile başlamadan muhasebe ve denetim kavramları açıklanmış ve bu kavramların birbiriyle ilişkisi ortaya konmuştur. Akabinde hile kavramı detaylı bir şekilde tanımlanmış ve ACFE'nin hazırlamış olduğu“Hile Üçgeni”eşliğinde hilenin gerçekleşmesinin temel sebeplerine değinilmiştir. Hilenin ekonomik boyutu ve hileli davranışta bulunan kişilerin özellikleri hakkında bilgiler verildikten sonra hilenin türleri ve hilenin bir türü olan hileli finansal raporlama ve onun çeşitleri açıklanmıştır. Bu bilgileri takiben kurumsal yönetimin tanımı, kurumsal yönetim ilkeleri, kurumsal yönetim sistemleri, hileli finansal raporlamanın önlenmesinde kritik öneme sahip kurumsal yönetim mekanizmaları, Türkiye'de kurumsal yönetim ile ilgili gelişmeler ve ülkemizde ileri bir kurumsal yönetim uygulaması olan Kurumsal Yönetim Endeksi (BIST XKURY) konuları 2.Bölüm'de ele alınmıştır. Bağımsız denetçiler, mesleki şüphecilik gereği hileli finansal raporlama riskini ortaya çıkartabilmek için çeşitli prosedürler uygularlar ve denetim kanıtı toplarlar. Rasyo analizi de bu prosedürlerden biridir. Bu araştırma rasyo analizi aracılığıyla Borsa İstanbul'da kayıtlı imalat sektöründe yer alan Kurumsal Yönetim Endeksi'ne (BIST XKURY) tabi olan (XKURY şirketleri) ve olmayan şirketler (Non-XKURY şirketleri) arasında toplanması gereken denetim kanıtı açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığını incelemek üzere yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is prepared for examining fraud concept which becomes a major problem and main reason behind well-known global financial crises. Main intention of this dissertation is to explain the relationship between fraudulent financial reporting, which is one of the types of fraud, and corporate governance practices with a research, to inform regarding the results of the research and to make suggestions about the topic. Firstly; before the explanation of fraud concept, the accounting and audit concepts are defined and information regarding the relationship between these concepts is given. Following that information, the definition of fraud is done in detail and the main reasons behind fraud perpetration are presented with“Fraud Triangle”which is prepared by ACFE. Furthermore; cost of fraud is shown, characteristics of a fraud perpetrator are described and then types of fraud and fraudulent financial reporting are explained. The information regarding what corporate governance means, corporate governance principles, corporate governance systems, corporate governance mechanisms that play an important role on prevention of fraudulent financial reporting, developments regarding corporate governance in Turkey and Corporate Governance Index (BIST XKURY) which is a further corporate governance practice in our country are presented on 2nd Chapter. Independent auditors apply audit procedures and provide audit evidences to be able to reveal fraudulent financial reporting risk by treating with utmost professional skepticism. Ratio analysis is one of those procedures. This research is conducted by ratio analysis and to understand whether statistical significance exists between XKURY companies and Non-XKURY companies, which are listed in Borsa İstanbul and under production sector, in terms of audit evidence should be obtained.